Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Orbán: Cél sikerre vinni az Európa 2020 stratégiát

Jó hír Európának, hogy ebben az időszakban magyar elnöksége lesz - fogalmazott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egy szombaton megjelent exkluzív interjúban.

Mindenki erős Európát szeretne, és ennek szellemében az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon - jelentette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Tanács honlapján szombaton megjelent exkluzív interjúban. Az EU 2020 az unió tavaly elfogadott, a következő tíz évre szóló átfogó gazdasági növekedési, foglalkoztatási és innovációs programja.

Orbán Viktor elmondta, hogy a szombaton kezdődött féléves elnökségre való felkészülés során kiterjedt konzultációs sorozatot folytatott, így találkozott az összes többi tagállami miniszterelnökkel, és megbeszéléseket tartott a keleti partnerségben részt vevő országok vezetőivel és a balkáni térség több kormányfőjével is. "Azt tapasztaltam, hogy mindenki erős Európát szeretne, mert ez a nemzetek számára támaszt és erőforrást jelent" - hangsúlyozta Orbán Viktor. "A kommunizmus bukása óta az előttünk álló év lesz Európa legnehezebb éve, ami komoly kihívást jelent.

A magyar azonban sokat próbált nép, amely számos válságon túljutott már, így megerősíthetem: jó hír Európának, hogy ebben az időszakban magyar elnöksége lesz" - szögezte le a miniszterelnök. Az elnökségi programból két konkrét kérdésre hívta fel a figyelmet: mint mondta, egyrészt esedékes egy közös, átfogó európai romastratégia megalkotása a magyar elnökség alatt, másrészt pedig a nyugat-balkáni országok számára "a térség stabilitása érdekében biztosítanunk kell az európai perspektívát".

A fokozott európai gazdasági együttműködéssel kapcsolatban Orbán kiemelte: "A világban elképesztő sebességű és mélységű átalakulás zajlik, és Európának az eddigieknél sokkal erősebb világversenyben kell helytállnia. A magyar elnökség alatt ismét fel kell mutatnunk, hogy Európa a piacgazdaság őshazája, és képes új, innovatív megoldások felé fordulni."

Úgy vélte, hogy "az emberek Európa és saját jövőjüket illetően elbizonytalanodtak. Jól érzékelik a veszélyeket, de a kiutat nem látják. Megoldásokat várnak elsősorban a gazdasági növekedés beindítására, új munkahelyek teremtésére, és a régiek megtartására. Ezért a következő időszakban egész Európának komoly megújulásra lesz szüksége." A magyar miniszterelnök beszélt arról is, hogy "Európa számára különös jelentőségű a közös agrárpolitika jövője.

Az Európai Unió versenyképessége elképzelhetetlen az európai hagyományoknak megfelelő, jól működő mezőgazdasági termelés nélkül. Nagyon fontos ezért, hogy előmozdítsuk a tagállamok konszenzusát az agrárpolitika megőrzéséről és továbbfejlesztésének irányairól." Ami pedig a kohéziós politikát, vagyis az elmaradottabb térségek és ágazatok felzárkóztatását célzó rendszert illeti, Orbán Viktor kifejtette: "Elnökségünk számára fontos, hogy az unió ki tudjon lábalni az euró válságából.

Ez azonban az összes uniós tagállam közötti fejlettségi különbségek problémája is, ami nagyon élesen felhívja a figyelmet arra, hogy Európának a kohéziós politika erősítésére van szüksége." A magyar prioritások közé tartozó energiapolitikával kapcsolatban azt hangoztatta: "addig nem tekinthetünk az unióra erős globális szereplőként, amíg fel nem ismeri, hogy keleti fele energiafüggőségtől szenved. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az energiafüggőség csökkentése érdekében, ami azt jelenti, hogy diverzifikálni kell a tüzelőanyag-forrásokat és a szállítási útvonalakat".

Arra a kérdésre, mivel járulhat hozzá a magyar elnökség a keleti szomszédok irányában folytatott uniós politikához, Orbán Viktor úgy válaszolt: "Ha az Európai Unió sikeres szereplő akar lenni a világporondon, akkor saját háza táján is sikeresnek kell lennie. Éppen ezért a keleti partnerség sikere olyan értékes erőforrás, amely jelentős mértékben erősítheti közösségünket. A jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség az egyik legfontosabb külpolitikai célkitűzésének tekinti a keleti partnerség előmozdítását, ezért jövő májusban még egy keleti partnerség csúcstalálkozót is rendezünk Budapesten."

Hangsúlyozta azt is: "Úgy gondoljuk, hogy a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalások felgyorsítása és lezárása stratégiai jelentőségű, és Szerbia számára is nyitva kell hagyni az európai perspektívát. Emellett minden erőnkkel támogatni fogjuk, hogy Románia és Bulgária csatlakozhasson a schengeni térséghez." "Arra törekszem majd, hogy csökkentsem azt az oly fájdalmas távolságot, amely az európai eszme és az európai polgárok között ma létezik" - fogalmazott a miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva, hogyan kommunikálja majd tevékenységét a magyar elnökség az uniós polgárok felé. Jelezte: ahogyan az elnökség előtt tette, az elnökség féléve során ismét ellátogat mind a huszonhat tagállamba.

"Találkozni fogok miniszterelnöktársaimmal, és mindenhol szót fogok emelni az erős Európa eszménye mellett, továbbá megpróbálom a magam eszközeivel is közelebb vinni az európai eszmét az európai polgárokhoz" - jelentette ki.

A spanyol-belga-magyar elnökségi trión belüli együttműködésről elmondta: Martonyi János külügyminiszter nemrégiben kétoldalú találkozót folytatott Brüsszelben spanyol, illetve belga kollégájával, és mindkettejükkel szoros együttműködésről állapodott meg a magyar elnökség idejére is. "Lengyel barátainkkal is folyamatosan konzultálunk, és gyakorlatilag duót alkotunk, hiszen utánunk ők következnek az Európai Unió Tanácsának elnökségében" - tette hozzá Orbán Viktor.

Olvasóink írták

 • 7. szocdem 2011. január 04. 11:32
  „6. janika 2011.01.04. 11:06
  Minek van úgy oda az öreg "meir"? Talán az fáj neki, hogy egyszer nem a népet nyúzza a hatalomra került bagázs?"

  Nem érted. a Mi nyúzásunk közben sem fog szünetelni. meir azt sajnálja, hogy rászabadul ez a banda egész európára!

  Megjegyzem. Orbánék eszközként kerülnek oda, tehát halálos veszélyt jelentenek az európai népre. Egyszerüen oylan törvényeket akarnak majd meghozni, ami alááshatja az öreg EU országok gazdasági és társadalmi rendszerét. Ez az agendájuk a gazdáiktól - ez folyik 1975 óta! A transznaci tőke terjeszkedni akar, és ehhez minden eszközt felhasznál. Kiváló lehetőség erre ha Magyar, Görög, Portugál, Olasz, Spanyol, - szal "peremországi" - elnökség van, azon keresztül befoylásolhatják a jóléti állmaok döntéshozását.

  Szal egy ronda intellektuális-terrrorista banda is egyben ez a társaság, de most majd nem a magyar népet hülyiti (csak) hanem az európi kisemberek ellen is támad globálisan. Péntek lesz a nagy Nemzeti Szégyen napja. Egy totál alkalmatlan csürhe veszi át a kormányt brüsszelben..és azok belőllünk vannak sajnos, tehá van mit szégyellni.”
 • 6. janika 2011. január 04. 11:06
  „Minek van úgy oda az öreg "meir"? Talán az fáj neki, hogy egyszer nem a népet nyúzza a hatalomra került bagázs?”
 • 5. meir 2011. január 04. 03:18
  „Szegeny Szerencsetlen Europa!!
  Mit vetettel vajon hogy "ezt" kapod!??”
 • 4. Stickers 2011. január 03. 22:31
  „EU élt 2011-ig, készíthetjük a sírkövet, mert ezek építeni nem tudnak, csak rombolni”
 • 3. Stickers 2011. január 03. 22:30
  „In nomine Patris et fillii et Spiritus Sancti”
 • 2. öszödiböszme 2011. január 03. 13:20
  „Ez annyira szép volt. Isten bizony majd nem, elríttam magam!!”
 • 1. janika 2011. január 03. 12:24
  „Aha, már az egymillió munkahely a multé?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte társát, majd öngyilkosságot kísérelt meg két rab a váci fegyházban

Életét vesztette a Váci Fegyház és Börtönben büntetését töltő egyik elítélt szombat hajnalban,… Tovább olvasom