Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Orbán az EU és Magyarország megújulásáról beszélt

Az Országház kupolacsarnokában megkezdődött az EU-elnökség hivatalos átadás-átvételi ünnepsége, a ceremónián Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnök átnyújtja az elnökségi zászlót Orbán Viktor miniszterelnöknek.


Orbán: Magyarország a megújulás időszakát éli

O
rbán Viktor szerint Magyarország a megújulás időszakát éli, a magyarok úgy tekintenek 2011-re, mint az ország megújulásának évére: most dől el, milyen lesz a következő tíz évük. A miniszterelnök az Európai Unió soros elnökségének hivatalos átadási ünnepségén csütörtökön, az Országházban úgy fogalmazott: "csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak, Európa megújulása".

A kormányfő szerint Magyarországot is ugyanaz a válság késztette jövőjének újragondolására, mint Európát. "A különbség az, hogy minket, magyarokat egy pusztító és hatalmas államadósságot felhalmozó politika következtében különösen fölkészületlenül és kiszolgáltatottan ért a válság. Ezért nekünk sokkal jobban össze kellett kapaszkodnunk, nagyobb közös erőfeszítéseket kellett tennünk, hogy egyáltalán a felszínen maradjunk" - mondta.

Ugyanakkor a magyarok "soha nem látott összefogása különös energiákat szabadított fel: mára miénk Európa egyik legrendezettebb államháztartása, az államadósságot csökkentjük, és készen állunk arra, hogy egy év alatt Magyarországot teljesen újjászervezzük. Mi, magyarok megértettük, ha állni akarjuk a versenyt, nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig éltünk" - emelte ki, hozzátéve, hogy ezt az energiát, ezt az elszántságot, ezt a hitet ajánlják fel a magyar emberek az EU-nak.

Európa egésze is megértette: új helyzet van a világban, új verseny kezdődött, és újak a versenytársai is; az új versenyben pedig csak értékteremtéssel és munkával lehet nyertessé válni, spekulációval nem - mutatott rá a miniszterelnök, úgy fogalmazva: Európa polgárai "nem színes víziókat, nem mesés utópiákat várnak tőlünk", viszont kívánják és elvárják a konkrét, kézzel fogható, az életüket kedvezően alakító eredményeket, mindenekelőtt stabil és magas hozzáadott értéket előállító munkahelyeket, amelyek tisztességes megélhetést biztosítanak. "A legfőbb dolgunk, hogy megfeleljünk ennek a kihívásnak, és így tegyük Európát erőssé" - mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, Európának ismét fel kell mutatnia azokat az értékeket, erényeket, képességeket, amelyek a kontinenst évszázadokon át egy sikeres, csodált, irigyelt civilizáció bölcsőjévé tették.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Európai Unió soros elnökségének átadás-átvételi ünnepségén, a Parlament kupolacsarnokában. Január 1-jétől Belgium után fél évig Magyarország az EU soros elnöke.MTI Fotó: Beliczay László

Az elmúlt fél évben az EU elnöki posztját betöltő Belgiumról a miniszterelnök azt mondta: rendkívüli időkben kellett helyt állnia, hiszen olyat hat hónap áll mögöttünk, amelyre rányomta bélyegét a világgazdasági válság. Belgium azonban képes volt kiutat mutatni, fenntartotta a tagállamok elkötelezettségét az európai integráció mélyítése és bővítése mellett. Belgiumnak köszönhető, hogy él a remény: Horvátország hamarosan beléphet az EU-tagállamok közé, Románia és Bulgária pedig csatlakozhat a schengeni övezethez - fejtette ki, hozzáfűzve, hogy Magyarország is támogatja e célokat.

"Ma, vízkereszt napján érdemes emlékeztetni magunkat: az unió soros elnökségét egy ezeréves európai állam veszi most át, amelyet megedzettek a történelem viharai, amely rengeteg tapasztalatot gyűjtött diadalai és kudarcai során, és amelybe a kereszténység oltotta be az emberi méltóság megbecsülését, a tisztelet kultúráját és az emberiesség érzésvilágát" - mondta Orbán Viktor, aki szerint komoly örökséget vesz át az ország: vannak jó ügyek, amelyeket folytatni kell, és vannak, amelyeket viták öveznek a közösségben. Úgy látja, Európa csak akkor maradhat versenyben régi és új kihívóival szemben, ha a világ változására mély megújulással tud válaszolni.

"Csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak: Európa megújulása" - zárta szavait Orbán Viktor.

A soros uniós elnökség átadási ünnepségét követően a vendégek fogadáson vettek részt a Parlament Vadásztermében.


Belga miniszterelnök: Magyarország még dinamikusabbá teheti az EU-t

Az EU az elmúlt időben dinamikusabbá vált, ezt Magyarország a következő félévben, soros elnöksége alatt tovább erősítheti - mondta Yves Leterme belga miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben, mielőtt átadta az elnökségi zászlót Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A belga kormányfő a Parlamentben tartott ceremónián hangsúlyozta: Magyarország a történelem során már többször bizonyította erős kötődését a szabadsághoz, ezért bizakodva adja át a stafétát. Bár Belgium eredményeket ért el elnöksége alatt, még sok teendő vár a magyar elnökségre is - tette hozzá.

Yves Leterme üdvözölte a magyar elnökség programját, amely - mint kiemelte - nagy hangsúlyt helyez a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre, mivel csak így lehet erős Európát építeni. Éppen ezért Magyarországnak szorgalmaznia kell az EU 2020 stratégia végrehajtását. Az unió sok esélyt kínál, ezeket ki kell használni, a tagállamoknak pedig közös projektekbe kell fogniuk - mondta.

A belga kormányfő emlékeztetett: az unió februári csúcstalálkozója az energia kérdésével foglalkozik majd, a biztonságosan és megfizethetően rendelkezésre álló energia ugyanis kulcskérdés. A fejlődéshez elengedhetetlen az innováció, a találékonyság, ezért a magyar elnökségnek sürgetnie kell az úgynevezett európai védjegy bevezetését is - emelte ki.

A gazdasági gondokkal összefüggésben megjegyezte: bár Magyarország nem része az euróövezetnek, a stabil európai fizetőeszköz minden tagállamnak fontos, ezért az elnökség biztosan a szívén viseli majd ennek ügyét is. Az elnökségi program egy másik pontjára, a stockholmi program végrehajtására célozva pedig úgy vélte, a migráció komoly kérdés, és Magyarország ebben is haladást érhet el.

Yves Leterme ügyvezető belga kormányfő beszédet mond az Európai Unió soros elnökségének átadás-átvételi ünnepségén, a Parlament kupolacsarnokában. Január 1-jétől Belgium után fél évig Magyarország az EU soros elnöke.MTI Fotó: Beliczay László

Yves Leterme szerint az EU nemcsak a közös piacot jelenti, hanem elkötelezettséget a béke, a szabadság és a demokrácia értékei mellett, és ezek gyakorlatba történő átültetését szolgálják az intézmények, amelyek megerősödtek az utóbbi időben, az elmúlt hat hónapban sikerült "mozgásba hozniuk" az uniót.

Mint mondta, országa elnöksége a széles körű, szoros együttműködésre épült, fontosnak ítélték a kapcsolattartást az Európai Bizottsággal, a tagállamokkal és az egyre nagyobb szerephez jutó Európai Parlamenttel is. Emellett nagy hangsúlyt fektettek a spanyol-belga-magyar elnökségi trió csapatmunkájára is: a három tagállam "közös filozófiája" a folyamatosság volt - mondta.

Yves Leterme végül sok sikert kívánt Magyarországnak az első elnökségéhez.


Korábban:
Az eseményen a belga és a magyar himnuszt követően bemutatták a történelmi zászlókat, valamint a két ország lobogóit, Yves Leterme megkezdte beszédét, ami után hivatalosan átadja az unió soros elnökségét Magyarországnak. Miután Orbán Viktor is szólt a vendégekhez, versrészleteket - egyebek mellett a Himnuszt - szavalnak el magyarul, franciául és angolul, majd zenei darabok következnek. Az ünnepség idejére a kupolacsarnokot színes, a magyar és az uniós zászlókat megjelenítő fényekkel világították meg.

Az egyórás rendezvényen részt vesz Schmitt Pál államfő, Kövér László házelnök, a kormány, valamint a budapesti diplomáciai kar tagjai és más meghívott magyar vendégek.

Az MTI felvételei.


A sajtó képviselői a Parlament kék társalgójából és a Néprajzi Múzeumban berendezett sajtóközpontból kísérhetik figyelemmel az eseményt.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. fortuna54 2011. január 08. 22:59
  „16-os fíoka.Az én rendör barátaim pedig azt mondgyák,hazudnak a te rendör barátaid.Mit gondolsz ki hiszi el ezt a marhaságot,amit itt álitasz? 15-ös Turabakancs,már megint nálad a valóság.”
 • 26. load 2011. január 08. 14:10
  „22. toto72
  Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben!?”
 • 25. housedok 2011. január 07. 19:27
  „Ausztriai 1-es radio szerint MO-on nincs szolasszabadsag, ill. Orban rosszul inditott.”
 • 24. okostojas007 2011. január 07. 17:30
  „Kisértet (vagy szellem ? ) járja be európát ....
  Deja vu .................
  Karl Marx & Friedrich Engels
  A kommunista kiáltvány - első sora
  vajon hol halhatta ... csak neeeem ...”
 • 23. pancser 2011. január 07. 16:52
  „"Európa gazdasági felemelkedése a felfedezések (gyarmatosítás) korával kezdődött, társadalmi és kulturális téren viszont a felvilágosodással és a Nagy Francia Forradalommal.
  Ez utóbbinak a liberalizmus, a köztársasági eszme és az alkotmányosság a meghatározója." Írja "load"! Nagy marhaságot írtál, kár hogy Európában csak a nyugati országokban vannak királyok! Európát nem a liberalizmus emelte a világ fölé. a liberalizmusnak vége lejárt az ideje, igaz ez a mostani nem az amely sok szabadságjogot hozott. Ez a liberalizmus már az egyén ellen dolgozik a perifériát akarja rákényszeríteni a többségre, nagyon agresszíven. A liberalizmus magát a demokráciát akarja ellehetetleníteni, amelynek alapelve a többség akaratán alapuló kormányzás. Sok példát lehetne hozni, hogy a liberalizmus hogyan és milyen alattomosan támadja az emberi értékeket. Csak egy: A többség Európában halálbüntetést akar, a liberalizmus megakadályozza a többségi akaratot, vagyis láthatatlan önkényúrként viselkedik! Folytathatnám........ Európa elaggott testi értelemben is, az új betelepülők meg tojnak a liberálisokra, meg a valódi európai hagyományokra. Ez a mostani Európa agonizál, ha tetszik ha nem. Európa sorsa elkerülhetetlen az idegen uralom csak idő kérdése100 év 200?”
 • 22. toto72 2011. január 07. 16:34
  „Kedves load!

  Az általad említett liberalizmusnak, semmi köze a ma liberalizmusnak hívott romboláshoz...”
 • 21. Stickers 2011. január 07. 15:25
  „Én csak azon mosolyogok, hogy el is hiszed, hogy valóban így van :)) Eléggé elvetemültnek és kezdeti ÁVÓ-s csírának kell lenni az ilyen hithű fanatizmushoz :) Meghatványozzátok ti még azt a 8 évet, amit szidtok. 8x8 évnyi szart kapunk tőletek :) És lesz még itt keményebb menet is, úgyhogy nem kellene annyira elszállni...”
 • 20. Jandex 2011. január 07. 15:18
  „Már 2002-ben a TF-en kiengedte a szellemet a palackból,lett is nagy nemzeti öljük meg egymást!!!”
 • 19. janika 2011. január 07. 10:10
  „Már jön ám az egymillió munkahely!”
 • 18. fióka 2011. január 07. 09:46
  „http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,736706,00.html”
 • 17. load 2011. január 07. 09:33
  „9. pancser
  ,,A rothasztó liberalizmusnak mindenképp útját kel állni és visszatérni azokhoz az értékekhez amelyek Európát a világ fölé emelték. ,,

  Jó lenne, ha keresnél magadnak egy középiskolás történelemkönyvet!
  Európa gazdasági felemelkedése a felfedezések (gyarmatosítás) korával kezdődött, társadalmi és kulturális téren viszont a felvilágosodással és a Nagy Francia Forradalommal.
  Ez utóbbinak a liberalizmus, a köztársasági eszme és az alkotmányosság a meghatározója.”
 • 16. fióka 2011. január 07. 09:21
  „15. Túrabakancs 2011.01.07. 08:56-->olvazsd el mégegyszer
  A rendőr barátaim azt látták a saját szemükkel,hogy a futbalhuligánok "főnökeiknek"egy utcábbal lejebb KP val fizetett a fideszes politkus gondolom ebből kitalálod honnan fúj a szél.”
 • 15. Túrabakancs 2011. január 07. 08:56
  „fióka!
  Én meg arról tudok, hogy a rendőrök saját embereiket használták fel a tömeg
  provokálására. Fényképek is vannak róla, jó pár helyen meg tudod nézni őket.
  Stickers! Akkor gratulálok ez úton is nekik, mindenesetre nem ez a jellemző!
  Még egy dolog: vannak lapok amik támadják Orbánt és intézkedéseit, viszont
  egyre több sajtóorgánum van, ami védelmébe vesz minket. Igaz ez nem kellően
  botrányos hír, emiatt nem is hozzák le a sajtók. Mindenki jegyezze meg.
  Magyarországot azok a lapok és publicistái támadják 90%-ban, melyek liberális
  és baloldali érzelműek. A többi függetlennek mondottak pedig orruknál
  rángatottak, nem is ismerik a médiaszabályzat teljes szövegét. Erről ennyit.
  Orbántól azért tartanak, mert ötletei melyek károsak a multiknak, félő
  átragad más országokra is, ez pedig nagy veszteséget okozhat bizonyos köröknek.
  Le is rasszistázzák a Fideszt emiatt.”
 • 14. fióka 2011. január 07. 08:25
  „nesze nektek .... fideszesek :
  <moderálva..>
  azt már csak megjegyzem anno a MTV ostrománál nem 1 nem 2 rendőr barátomat vezényeltek fel akik mesélték ,hogy saját szemükkel látták amikor a fideszes képviselő az úgynevezett MAG-embereinek köteg pénzeket adtak át.Hát ennyit arről ki kellírtani ezeket az mszp-vel együtt.”
 • 13. Stickers 2011. január 07. 08:20
  „És még annyit, hogy Szíjjártó jön azzal, hogy megszokhatták a becsmérlő állításokat erről <moderálva>? Hajaj, akkor még csak a lightos véleményeket hallották meg, mert ennél sokkal erősebb vélemények is vannak róla, amit kiharcolt magának. De ha meghallja megint futhat ki az osztrákokhoz kezeltetni az idegeit :)”
 • 12. Stickers 2011. január 07. 08:16
  „Ismerek egy budapesti, 43 éves üzletasszonyt, egyik ága roma származású, vezető beosztásban dolgozik egy pénzügyi cégnél. És még az ő családjában tudnék pár személyt mondani.....
  pancser, azért jobb lenne, ha a baromságaid visszafognád. Meg lehet nézni, hogy az Economist is hogyan támadja a kormányt, akit ... hazai újságírók, Hír TV és hasonló fideszes ... rágalmaztak. Azóta is húzzák be fülük és farkuk. Jobb lenne, ha lassan befognátok a pofátokat, és eltakarodnátok a fenébe. <moderálva...>”
 • 11. piteam 2011. január 07. 06:06
  „A szellemet inkább visszakellene zárni a palackba!”
 • 10. meir 2011. január 07. 02:30
  „na!-megette a rosseb azt az EU-t ahol OV a gore!!”
 • 9. pancser 2011. január 07. 00:00
  „Hajrá Magyarország! Mindig voltak retográd erők, erkölcstelenség züllés, ez most nagyon fájhat sok hasonlónak. Európa beteg trottyos öregember, ha tetszik ha nem. Brüsszel motyog valamit a bajsza alatt amit senki nem ért. Fegyelmezetlenség a pénzügyekben szerte az Unióban. Ha nem tesznek valamit szomorú véget ér a közösség. A rothasztó liberalizmusnak mindenképp útját kel állni és visszatérni azokhoz az értékekhez amelyek Európát a világ fölé emelték. Ha ez nem megy majd jönnek mások, Kína, Oroszország. Nem merném kategorikusan tagadni hogy nem az övüké a jövő, Európa meg belefullad a dekadenciába!”
 • 8. Túrabakancs 2011. január 06. 23:54
  „Stickers!/3/
  Írd meg annak a cigánynak a nevét, akit te már hallottál angolul beszélni!
  Szeretnék gratulálni az illetőnek.
  Egyébként nagyon szépen kialakították a belső teret az épületben, nem
  semmi! Ilyen fogadtatás után tuti meglágyul majd az Unió a médiatörvényt illetően. :)
  Kapnak pár darab limitált herendit, oszt´ nem lesz itt semmi probléma.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÚOSZ a médiatörvények felfüggesztését kéri

Elkerülhetetlennek tartja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), hogy az Európai Unió vizsgálatának lezárultáig függesszék fel a médiatörvényeket. Tovább olvasom