Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Orbán: 163 év után is hűek vagyunk a március 15-i eskühöz

A március 15-i eskü, a "rabok tovább nem leszünk", olyan fogadalom, amellyel 1848 óta minden magyar tartozik minden magyarnak - mondta Orbán Viktor kedden, a nemzeti ünnep napján Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén.

A miniszterelnök hangsúlyozta: 163 év után is hűek vagyunk az eskühöz, ma is ehhez tartjuk magunkat. Esküt tenni közösen és egymásnak azt jelenti, hogy bárhogy fordul is a világ, ki fogunk állni egymásért. A nemzet közös esküje azt jelenti, hogy minden magyar ki fog állni minden magyarért, minden magyar közösen, együtt ki fog állni Magyarországért - fogalmazott Orbán Viktor, aki nagy tömeg előtt elmondott, többször tapssal megszakított ünnepi beszédét a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatából idézve azzal kezdte: "legyen béke, szabadság és egyetértés". A

kormányfő azt mondta, a 48-as magyarok halált megvető bátorsággal meg is tették, amit vállaltak, és ez a kiállás tette lehetővé, hogy elérjék céljukat. Alapjaiban megújították Magyarországot, amely soha többé nem süllyedt vissza a feudális viszonyok közé - hangoztatta. Hozzátette, azóta is így történik mindig, így történt 1956-ban, 1990-ben és 2010-ben is: amikor a hatalom nem képes többé felelősen szólni, nem tud többé az igazság nyelvén beszélni, amikor hamis ideákat hirdet, és egyetlen igazi célja a hatalom megtartása, akkor a magyarok kiállnak országukért. Amikor eluralkodik a felelőtlen cselekvés, az önsorsrontás, a csalás, a könnyű meggazdagodás reménye, akkor érvénybe lép a '48-as eskü, akkor egyetlen pillanat alatt elviselhetetlenné válik a sanyargatás - fogalmazott, hangsúlyozva: ilyenkor a magyarok összeszedik magukat, kiállnak hazájuk mellett, és bekövetkezik Magyarország teljes megújulása, miként bekövetkezett 1848-ban is, amely mindmáig a magyarság újkori történelmének legsikeresebb megújulását hozta el.

Orbán Viktor felidézte: a '80-as évek végén is sokan voltak, akik nem hitték, hogy a diktatúra az ő életükben véget érhet, de voltak, akik hittek abban, hogy létezik a "túlpart", egy másik, szabad Magyarország, amelyre rátalálunk, ha eljön az idő. Ez tette csodálatossá a rendszerváltás idejét, szerettük volna hinni, hogy a szovjet csapatok hazaküldésével, a demokratikus választásokkal, a gazdaság felszabadításával meg is érkezünk abba a másik Magyarországba, amely erős és sikeres - folytatta, megjegyezve: hamar észre kellett vennünk, hogy mégsem érkeztünk meg, "a múlt színei, arcai, levegője" bukkantak elő, nem sikerült elszakadni a diktatúra 40 évétől.

Szavai szerint olyan országgá, néppé lettünk, amelynek még azokra a legegyszerűbb kérdésekre sem voltak közös válaszai, hogy kik vagyunk, mit akarunk kezdeni az ezer évünkkel, mi köt össze bennünket, mi tesz egy nemzetté, vannak-e közös céljaink és terveink egymással a jövőben. Ezek, mint mondta, húsz év óta megválaszolatlan kérdések voltak, ezért nem voltunk képesek egy új alkotmányt sem összehozni. Tovább kerestük azt a Magyarországot, amit megálmodtunk; néha úgy éreztük, megtaláltuk, de a vége mindig csalódás lett - részletezte, megjegyezve: a csalódottság a magyar élet alapérzése lett, és hitünk is apadni kezdett. A tavalyi év megmutatta, hogy rossz helyen kutattunk: az igazi, a 48-as, az 56-os, a szabad Magyarország nem található meg az ideológiák és az elméletek világában, nem találunk rá sem brüsszeli, sem más fővárosok szabásmintáiban, és a pártalkuk iránytűje sem vezet el hozzá - jelentette ki a miniszterelnök.

Rögzítette: az a Magyarország, amelyet keresünk, amelyben élni szeretnénk, annak a világnak a tervrajza, amely a saját otthonunk lehet, itt van közöttünk, itt él bennünk, nem kívül, hanem belül kell keresnünk. Így és ezért találtak egymásra a magyarok a tavalyi választáson - hangsúlyozta Orbán Viktor.

"Kiálltunk azért, hogy véget vessünk a reménytelenség éveinek, velük együtt véget érjen az átmenet húszéves korszaka. Kiálltunk azért, hogy Magyarországon végre a magyarok érdeke legyen az első, kiálltunk az országért, amikor rendben és méltó módon elbúcsúztunk a Nemzetközi Valutaalaptól, kiálltunk a magyar emberekért, amikor kivetettük a bankadót és a válságadót, kiálltunk Magyarországért, amikor az árvízzel kellett küzdeni, amikor a vörösiszap árasztott el bennünket, kiálltunk, amikor vissza kellett szerezni a nyugdíjrendszert a tőzsdecápák kezéből, és kiálltunk Magyarországért az Európai Unióban, amikor alantas és hazug támadások érték hazánkat, amelyeket itthonról szerveztek a magyarok lejáratására" - sorolta a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kommunizmus európai betörése óta a magyarok minden európai nemzetnél többet harcoltak, több áldozatot hoztak a szabadságért és a függetlenségért. "Eskünkhöz híven nem tűrtük el 1848-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 1956-ban és 1990-ben sem, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy Brüsszelből vagy bárhonnan bárki is diktáljon nekünk" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a nemzetiszocializmus és a kommunizmus ideológiájának feltalálói között egy magyar nevet sem találni, így senkitől sem lehet eltűrni a kioktatást, és mindenkitől elvárják, hogy Magyarországnak és a magyaroknak megadja a kijáró tiszteletet. Szavait nagy tapssal fogadta a többezres tömeg. A

miniszterelnök megismételte: a határozott és egységes kiállással 2010-ben lezárták az átmenet korszakát, megtalálták a Magyarország teljes megújulásához vezető utat. "Megértettük, hogy szükségünk van egy új alaptörvényre, amellyel húsz év bolyongás után végre megállapodhatunk (...) amely nem csak közös életünk kereteit adja meg, de a nemzeti hitvallás mondataival válaszol a húsz év óta nyitott kérdéseinkre is - egyszerűen, világosan, őszintén, ahogy illik hozzánk" - mondta, kiemelve: ideje, hogy az államélet legmagasabb szintjén hangozzanak el olyan kijelentések, amelyekre "évtizedek óta várunk".

Ezt követően több részt is idézett Orbán Viktor a Fidesz-KDNP által benyújtott alaptörvény-javaslat első részéből, a nemzeti hitvallásból. "Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. (...) Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét" - idézte példaként. A tömeg éljenzéssel fogadta azt a részt, amely arról szól, hogy nem ismerik el "az 1949. évi kommunista "alkotmány" jogfolytonosságát".

"Csak akkor leszünk szabadok, ha igazán önmagunk leszünk, ha nem elégszünk meg azzal, hogy mások által ránk kényszerített, a természetünktől idegen karosszériában szorongjunk" - figyelmeztetett a miniszterelnök, megjegyezve: most nincs olyan külső kényszer, amelynek ne lehetne ellenállni: "most van erőnk, esélyünk és lehetőségünk, hogy megtaláljuk Magyarországnak azt a formáját, amelyet csak a magyarok vérmérséklete, életfelfogása és ízlése alakíthat ki".

Orbán Viktor szerint az 1848-as eskühöz tartják magukat akkor is, amikor az új alkotmány megalkotásával megtestesítik mindazt, ami egyszerre felel meg a XXI. század kihívásainak, a magyarok ösztöneinek és a magyar szellem természetének. "Az új alkotmányt közösen kell létrehoznunk, ezért fontos, hogy részt vegyen benne mindenki, aki elkötelezettséget érez azért, hogy Magyarországnak végre valóban magyar alkotmánya legyen" - hangsúlyozta. Kiemelte ugyanakkor, hogy az ország felemelkedéséhez nem elég az új alkotmány, "a jól megépített hajótest", "nagy teherbírású hajtóművekre" is szükség lesz. Kell hozzá a Széchenyi-terv, a Széll Kálmán Terv és az országos munkaterv is, amely mindenkit visszahoz a munka világába, akit csak lehet - sorolta, hozzátéve, hogy ha sikerül leküzdeni az országot víz alá nyomó adósságterhet, megindul Magyarország megállíthatatlan felemelkedése, "magunk mögött hagyjuk a napi megélhetésért folytatott küzdelmek idegőrlő megpróbáltatásait, (...) látni fogjuk a lehetőségeinket".

Kijelentette: nem fogják visszaengedni a múltat, "újra olyan reményeink és céljaink lehetnek, amelyek naggyá tesznek egy nemzetet, ismét meg lehet majd bízni az adott szóban, a munkának becsülete lesz, a bűn elnyeri büntetését, az érdem a jutalmát".

"Csak szabad emberek alkothatnak szabad társadalmat, ezért fel kell szabadítani magunkat hibáink és bűneink alól is. (...) Ne csak a politikát, ne csak a gazdaságot, de magunkat is újítsuk meg, hogy szabadon láthassuk el feladatainkat. Ahogy a világnak jót tesz a megújulás, nekünk is hasznunkra válik majd. Dicsőség a 48-as hősöknek! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta a közönség által nagy tetszéssel fogadott ünnepi beszédét Orbán Viktor.


Többen rosszul lettek az ünneplő tömegben

Több embert is a helyszínen lévő mentősöknek kellett ellátniuk, mert rosszul lettek a Magyar Nemzeti Múzeum előtt összegyűlt több mint húszezres ünneplő tömegben kedd délelőtt.

A Múzeum körúton több mint húszezer ember hallgatta Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet, melyet az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából mondott a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Az ünnepi ruhába öltözött emberek sokszor kísérték tapssal Orbán Viktor beszédét. A legnagyobb tapsot akkor kapta a kormányfő, amikor azt mondta: senkitől nem tűrnek kioktatást, és mindenkitől elvárják, hogy Magyarországnak és a magyaroknak megadja a kijáró tiszteletet. A beszéd után a közönség "Viktor, Viktor" skandálással ünnepelte a szónokot, majd a tömeg nagy része elindult, bár a múzeum előtt még folytatódott az ünnepi műsor.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. BJ.MÓVÁR 2011. március 17. 00:16
  „Valóban "csodálatos" volt a rendszerváltás!Nem tudom ki hatalmazta fel a kerekasztalosokat,hogy a komcsikkal lepaktáljanak?? Nem Magyarországot támadták a médiatörvénnyel kapcsolatban,hanem a FIDESZ-t,és pökhendi,önelégülten vigyorgó Főnarancsot!”
 • 101. dorombolok 2011. március 16. 20:22
  „Orbánt még a március 15.-e sem zavarta az öntömjénezésben .”
 • 100. elemér 2011. március 16. 15:07
  „75. h.sz. Eva
  Ez a fn.hu valami Fideszes ujság lehet mert dicséri a vezetöket. O.V. nem nyert a mediatörvénnyel hanem vesztett. Remélem ezzel segitettem.”
 • 99. elemér 2011. március 16. 14:36
  „A mai harc az küzdelem az igazság és egyenlöségért. Ellösször otthol kell nyerni a korrupcio ellen. Ezt O.V. is tudja, habár nem a legjobb a komunikációja.”
 • 98. elemér 2011. március 16. 14:20
  „Az unio és az IMF segitség inkább a saját érdekekeiket képviseli, mint az országét. Az unio a német és francia érdekeket és az IMF a bankárok érdekeit. A globalizmus se ugy müxik mint ahogy azt megálmodták. Ezt 2 nobel dijas Amerikai gazdaságszakértönk igy lássa. Szóval ha szabadságharcrol beszélünk, akkor ezt kell tisztázni.”
 • 97. LAZA 2011. március 16. 14:19
  „91.
  Miért?
  Beszélt egyáltalán márc.15 ről?
  Csupán annyi összefüggésben említette amennyire a saját cselekedeteiket hasonlította az akkori eseményekhez.
  Még jó hogy saját magát nem hasonlította Kossuthoz,Széchenyihez,esetleg Petőfihez.
  94.Talán ezért is olvashatatln és nézhetetlen az egész jobboldali média.
  A mocskolodáson a gyalázkodáson és Viktor istenítésén kivül semmi másra nem képesek.
  Az itt megnyilvánulók jó része is leragad a komcsik kuss,vagy komcsik sírjatok dumánál.
  Normális felvetésekre(amelyek nem arról szólnak,hogy Viktor a legszebb,legjobb legokosabb)egyszerűen képtelenek érvekkel válaszolni.
  Az igazság az,hogy az életben is ismerjük ezt a tipust,Jómagam max az időjárásról esetleg a sportról.”
 • 96. sharapova2008 2011. március 16. 13:57
  „Viktorka! Te az elmebeteg,paranoiás hataloméhségedhez vagy hű,a zemberek sorsa hidegen hagy,megosztó,gonosz figura vagy!”
 • 95. öszödiböszme 2011. március 16. 11:14
  „92. Ráadásul őfelsége első vitya, ezt a szlogent is úgy lopta. Berlusconi papitól Olaszországból. Ő fejezte be mindig Forza Italia-val a beszédjét.”
 • 94. öszödiböszme 2011. március 16. 11:11
  „Ne foglalkozz evvel Lone_wolf. aha narancselvtárs érdekes aspektusból látja a dolgokat. Emellett pökhendi, és arrogáns. A fityesz fizetett net zsurnalisztája!”
 • 93. Lone_wolf.. 2011. március 16. 10:19
  „AHA Már megint az elvtársazás.Nehéz lehet neked , köd eltompítja a színeket, csak fekete meg fehér létezik ugye? :))))))) Véletlenül sem szeretném ha összetévesztenének a te fajtáddal.”
 • 92. annobon 2011. március 16. 10:13
  „Ha nincs előtte a hivatásos szövegírói által megalkotott szöveg, akkor max. 1 percig! Hajrá magyarok! Mint egy focimeccsen...”
 • 91. fióka 2011. március 16. 09:28
  „kiváncsi lettem volna ha nincs a viktorka előtt a szövege hány percig bírt volna beszélni márc.15-ről.ennyi.”
 • 90. elemér 2011. március 16. 07:53
  „Én csupán annyit tudnák hozzászollni, hogy szabadulás az IMF kölcsönöktöl egy okos dolog. A bankadó és a magán nyugdij bevonására szintén szükség volt. Ezek nem magyaroskodások, hanem józan gazdaság politika. Mediatörvényre szükség nemvolt. Ami pedig az unios gazdasági követelményeket illeti, ott a németeknek kell nyitni a bukszát. Tehát nagyobb adósságot nekik kell vállalni. Ez pedig nobel dijas Amerikai gazdaságszakértönk véleménye.”
 • 89. okostojas007 2011. március 16. 06:50
  „rabok tovább nem lesztek....
  talán így kellett volna szónokolni ...
  mert rajtuk nem látszik a rabság ....
  ha meg az elszámoltatás miatt a szociknak szólt , akkor külön gratulálok...
  de ismét leírom - aki minden foci vb döntőjén ott ül az elsősorban , az semmilyen
  - rabok tovább nem leszünk- hangzatos igéretekről ne beszéljen...”
 • 88. AHA 2011. március 16. 05:40
  „Lone_wolf..
  Ne keverj össze a fajtáddal.Ti tagadjátok folyton,hogy milyen pártot támogattok.Te és a fajtád szokta azt mondani:hogy én nem szavaztam senkire,meg:egyik sem különb a másiknál.Meg:nincs kire szavazni.
  Ugye ismerős?Én bátran kiállok,mert nincs mitől tartanom.Ellenben ti elvtársak!Mintha a fórumon kívül megszüntetek volna létezni.Ezért voltak 150-en a saját ünnepségükön.
  Kár erre több szót fecsérelni.A szoci párt már csak múlt idő.”
 • 87. tefegu 2011. március 16. 00:24
  „Oly mindegy, hogy bal vagy jobb oldal. Egyik nyíltan hazudik, a másik tagadja. Egyik nyíltan-, a másik sunyin lop. Egyik közvetve-, másik közvetlenül lopja meg a kisembert...”
 • 86. pancser 2011. március 16. 00:10
  „.. Kár sokszorítanod magad, a szocialistáid talán soha nem jönnek helyre. Szekeressel, Gyxurcsánnyal meg a töbiekkel legfeljebb Luci Ferenc birodalmába menetelhetnek.”
 • 85. háté 2011. március 15. 22:47
  „Narancsos köd próbálta elrontani az ünnepet, de nem sikerült.
  Fityesz vezír egyre gyengébb, szövegéből kitűnik a régóta felgyülemlő tanácstalanság, ezt heblencs dumával próbálja elmosni.”
 • 84. pancser 2011. március 15. 22:02
  „83! Végül is sok előadásnak van nagy létszámú statisztája, lehetne emlegetni. Ennek is volt, gondolom a szereplők is kaptak tiszteletdíjat, hiszen nem kevés munkát fektettek bele.
  Te rab vagy? Nem úgy tűnik, esetleg az alkoholé, talán a szerelemé, vagy a szociké, nem hinném, hogy a Fideszé.”
 • 83. okostojas007 2011. március 15. 21:53
  „hasonlítsuk , ne keverjük össze... mit ?
  és akkor pancser te mikortól nem leszel tovább rab ........”
102 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren

Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták a Magyar Köztársaság… Tovább olvasom