Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Olaszliszka másodfokon: Négy vádlottra kérnek életfogytiglant

Az olaszliszkai emberölés öt vádlottja esetében az elsőfokú ítélet súlyosbítását, közülük négy vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta Tóth István fellebbviteli főügyész csütörtökön a Debreceni Ítélőtáblán folyó tárgyaláson.
Miután Balla Lajos tanácsvezető bíró bejelentette, hogy a táblabíróság a védők által beterjesztett valamennyi bizonyítási eljárást elutasította, megkezdődhettek a perbeszédek.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg. Az ügyben nyolc ember ellen emeltek vádat.

Az ügyész a csütörtöki tárgyaláson az elsőrendű vádlott (ifjú H. Dezső) esetében az első fokon kiszabott 15 év fegyházbüntetés súlyosbítását indítványozta. A harmadrendű (Sz. András), az ötödrendű (id. H. Dezsőné), a hatodrendű (F. György) és a hetedrendű vádlottra (J. Gusztáv) korábban kiszabott 15 éves fegyházbüntetés helyett életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott azzal, hogy feltételes szabadlábra a leghamarabb 30 év múltán legyenek bocsáthatók.

Az első fokon eljáró bíróság korábban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, id. H. Dezsőt (a lány apját), és a kiszabható leghosszabb, 10-10 év szabadságvesztésre a két fiatalkorú elkövetőt, Sz. Gergő Rolandot és H. Krisztiánt.

Az elsőrendű vádlott védője a kiszabott büntetés enyhítését kérte. A másodrendű vádlott id. H. Dezső, illetve felesége, az ötödrendű vádlott védője az elsőfokú ítélet megalapozatlanságára hivatkozva az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve felmentést kezdeményezett. A harmad- és a negyedrendű vádlott védői felmentést, az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve új eljárást indítványoztak.

Helmeczy László sértetti képviselő, miután napközben orvosi kezelésre szorult vérnyomás-problémái miatt, a tanácselnök beleegyezésével pénteken mondja el perbeszédét, mint ahogy további három vádlott védője is.

A csütörtöki tárgyaláson bocsánatot kért Szögi Lajos családjától a gyilkosság negyedrendű vádlottja. A fiatalkorú Sz. Gergő Roland előző nap beismerte, hogy egy alkalommal fejen rúgta az akkor már a földön fekvő Szögi Lajost. A tárgyalás elején ügyvédi kérdésre közölte: bűnösnek vallja magát, a korábbi ítélet elleni fellebbezését visszavonja.

Azt mondta: nagyon megbánta tettét, amiért megérdemli a méltó büntetést. "Szégyellem magam azért, amit megcsináltam" - mondta, hozzátéve, hogy ezt nem lett volna szabad tennie. A vádlott bocsánatot kért az elhunyt családtagjaitól és a bíróságtól. Arra a kérdésre, ezzel könnyített-e a lelkiismeretén, annyit mondott: megkönnyebbült.

A tárgyaláson egy okirat ismertetésekor kiderült: egy, a Szögi Lajos meggyilkolásához hasonló bűncselekményt akadályoztak meg a rendőrök Olaszliszkán 1994-ben, az akkori elkövetői kör szinte azonos volt a mostani ügy vádlottjaival, illetve családjaikkal.

Balla Lajos tanácsvezető bíró a Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság által egy közlekedési bűncselekmény ügyében hozott ítéletet ismertetve felidézte: egy gépkocsi 1994-ben halálra gázolta a jelenlegi eljárásban harmad- és negyedrendű vádlottak, Sz. András és Sz. Gergő Roland húgát. Akkor a család - mint ahogy az Szögi Lajos esetében is történt - összetörte a gázoló autóját, az elkövetőt akkor a rendőrök mentették meg a lincseléstől.

Az olaszliszkai gyilkosság tárgyalása pénteken perbeszédekkel folytatódik. A táblabíróság várhatóan november 6-án hirdet ítéletet.

Olvasóink írták

 • 9. 1.László 2009. október 30. 15:13
  „Teljesen 1etértek az életfogytig tartó büntetéssel. De azért lennék az elitéltekkel szemben olyan nagylelkü hogy nem kellene évtizedekik a börtön falai között szenvedniük. tennék róla hogy már az ítélethirdetés napján lejárjon a büntetésük.”
 • 8. imre1964 2009. október 30. 09:42
  „Nem értem miért nem lehet egyszerüen felakasztani őket.
  30-évig a mi befizetett adónkból élnek ,szerintem másra is lehetne fordítani ezt az összeget”
 • 7. Orfeusz 2009. október 30. 09:23
  „Többször használatos <moderálva>! Ne kelljen közpénzből etetnünk az aljas gyilkosokat! Rendpárti jogállamot és törvényeket, állampolgári biztonságot Magyarországon!”
 • 6. Jandex 2009. október 30. 06:07
  „Cirkusz helyett <moderálva>!!!!!!!!!!!”
 • 5. gipsysucks 2009. október 29. 21:29
  „moderálva durva”
 • 4. Putyilov 2009. október 29. 21:28
  „moderálva durva”
 • 3. Qvik 2009. október 29. 18:50
  „Felmentenem öket az elethöz valo joguktol!!”
 • 2. sorok_közt 2009. október 29. 18:43
  „moderálva”
 • 1. nagykifli 2009. október 29. 18:25
  „még van pofájuk felmentést kérni! Halálbüntetés visszaállitását kérjük a részükre, mivel az életfogytiglanok nagyon sokba kerülnek nekünk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc métert zuhant, meghalt egy fiatal egy budai kollégiumban

Emberölés miatt nyomoznak egy fővárosi kollégiumban csütörtökön hajnalban történt haláleset miatt. Tovább olvasom