Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Olaszliszka másodfokon: H. Dezső levele

Védői indítványokkal, elmeorvos szakértők meghallgatásáva, és egy elfogott börtönlevél ismertetésével kezdődött hétfőn Debrecenben a három évvel ezelőtti olaszliszkai bűncselekmény nyolc vádlottjának másodfokú tárgyalása.

Hétfőn megkezdődött a Debreceni Ítélőtáblán a három évvel ezelőtti olaszliszkai emberölés miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalása - írja az Index.hu.

A nagy érdeklődésre jellemző, hogy több mint húsz tévé, rádió, újság regisztrált a várhatóan egész héten tartó perre, ami miatt a táblabíróság nem is tárgyal egyelőre más ügyet.

A táblabíróság az iratok ismertetésével, az első fokú ítélet, a fellebbezések felolvasásával kezdte a tárgyalást H. Dezső és társai büntetőügyében. A bírói tanács egyik tagja, Szabóné Szentmiklóssy Eleonóra felolvasta az elsőfokú ítéletet és az indoklást is.


Beismerő vallomás?

Az ügyész közölte, hogy fenntartja eddigi indítványait, azt azonban hozzátette, hogy májusban, az elsőfokú per végén, az ítélethirdetés után a nyolcadrendű vádlott azt mondta, részleges beismerő vallomást tenne, és ha erre most sor kerülne, akkor az enyhítő körülmény lenne.


A bántalmazás ideje

A másodrendű vádlott védője két fontos bizonyítási indítványt is tett. Egyrészt kérte, hogy a bíróság vizsgálja meg, hogy Szögi Lajos mennyi idő alatt jutott autójával Olaszliszkára, másrészt kérte, hogy a bíróság rendeljen ki egy új igazságügyi szakértőt, mert a mostani egyben rendőrségi szakértő is.

A szakértő szerint a bántalmazás negyven percig tartott. A védő szerint ez képtelenség, hiszen ebben az esetben percenként egy sérülése keletkezett volna a sértettnek, mégis az elsőfokú bíróság részben az ő véleményére alapozva hozta meg ítéletét.

A két indítvány lényege, hogy tisztázódjon, mennyi ideig tarthatott a verés, mennyire lehettek feldúlva a vádlottak. A bíróság később dönt, hogy helyt ad-e a védői indítványnak.

Az elmeorvosi szakértők, Szabó Edit és Dávid Éva a nyomozás alatt készített szakvéleményeiket változatlan formában fenntartották. Ennek lényeges momentuma egy 1994-es közlekedési baleset hatása volt: Sz. Anettet, az elsőrendű vádlott unokatestvérét akkor halálra gázolta egy autós. A szakértők szerint a gyerek tizenkét évvel ezelőtti halála gyakorlatilag semmilyen formában sem befolyásolta a vádlottak elmeállapotát, a vádlottak elmeorvosi vizsgálatakor ki tudták zárni a kóros indulatot, rövidzárlatot, és olyan pszichés betegséget sem találtak, ami beszámítási képességükre hatással lett volna. Ezt a védők közül többen is megkérdőjelezték, szerintük a vádlottak viselkedésére nagy hatással volt a korábbi gázolás, a gyerekhalál feldolgozhatatlan emléke.


A levél

Balla Lajos bíró egy levéllel szembesítette a másodrendű vádlottat, idősebb H. Dezsőt. A levelet a napokban adta át a büntetés-végrehajtás a bíróságnak. Mint kiderült, a vádlott illegálisan, az őrök tudtán kívül akarta a levelet az ugyanabban a börtönben előzetesben ülő feleségéhez eljuttatni. H. Dezső levelét zárkatársára bízta, hogy adja át valahogy feleségének, azaz az ötödrendű vádlottnak. A zárkatárs azonban az egyik börtönőrnek adta a levelet.

H. Dezső levelében azt írta, hogy nem bírja már tovább a gondolatot, hogy az igazi bűnösök helyett kell majd szenvedniük. „Én egy pofonért kaptam harminc évet. Az lesz a legjobb, ha elmondom az igazat, ha nem ezt teszem, elvesztelek benneteket" – írta.

„Ennyi éveket nem lehet mások miatt leülni, te is ártatlan vagy, de ez senkit nem érdekel." H. Dezső levele szerint a harmadrendű vádlott, Sz. András nem is vett részt a verésben, mégis elítélték, és egyáltalán nem derült ki eddig az igazság, hogy ki mit csinált Szögi Lajossal.

A bíró megkérdezte, hogy kíván-e érdemben mondani valamit a levél tartalmáról, de H. Dezső halkan nemet mondott. Lényeges hozzáfűznivalója a többi vádlottnak sem volt, kivéve a hatod- és a hetedrendű vádlottakat, akik tagadták, hogy a levél rájuk vonatkozó részei igazak lennének.


Folytatás

A per kedden Olaszliszkán folytatódik, a táblabíróság helyszíni tárgyalást tart a Kossuth utcában.

Előzmények
Mint ismert, Szögi Lajost 2006 októberében két gyermeke szeme láttára kegyetlenül agyonverték Olaszliszkán, mert a feldühödött lincselők azt hitték, a tanár halálra gázolt egy 11 éves kislányt. A tanár felesége korábban leszögezte: azt szeretnék, ha azok is börtönbe kerülnének végre, akik szintén részt vettek férje meggyilkolásában, és ennyi idő elteltével is még mindig szabadlábon vannak.

Új részletek?
A nyolcadrendű vádlott mindenesetre már az elsőfokú ítélethirdetés előtt beígérte: megdöbbentő és eddig nem ismert részleteket akar a bíróság elé tárni - írja a Bors. A teljes cikket elolvashatja itt. 

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. fióka 2009. október 27. 15:32
  „Megkérem a mélyentisztelt moderátortklónt,hogy ne töröljön részleteket az írásból mert mások számára értelmezhetetlen lessz ,inkább TÖRÖLJE az egészet.Amilyen kevesen szólnak hozzá az újsághoz illetve a cikkekhez ha így folytatják nem lessz mit vagy kit moderálni .”
 • 52. Csetneky 2009. október 27. 15:19
  „Az Mszp-től nem várhatő, hogy fellép a cigány bűnözők ellen, hiszen már csak az ő szavazataikban bízhatnak. Ebből logikusan következik, akinek nem szimpatikusak a lincselők, véletlenül se szavazzon az Mszp-re. Egyébként engem is meglepett, hogy az illető tud írni. Bár lehet, hogy diktálta. Az viszont egyértelmű, hogy nem véletlenül, hanem szándékosan került a levél a hatóságok kezébe. Tuti, hogy valamelyik jellemes ügyvéd javaslatára.”
 • 51. fióka 2009. október 27. 14:26
  „<moderálva durva.> Nincs ebben az országban igazság lassan már 8 éve és nem is lessz amíg az MSZP vagy Fidesz lessz hatalmon.Politikai hatalmi pókhálóban vagyunk amiben szinte minden erre vezethető vissza ami az országban történik amit persze nem fognak publikálni.Le kell vágni a pók fejét.”
 • 50. Angel40 2009. október 27. 13:50
  „Az olaszliszkai perről megdöbbentő film:

  http://www.youtube.com/watch?v=ApQctxvGDjE&NR=1”
 • 49. Esther 2009. október 27. 13:12
  „Az összeset elitelni!!kit erdekel ki mennyi idö alatt ert oda, kinek kije halt meg korabban. az összeset racs möge eletfogytiglanig, aki ilyen szörnyüseget tenni kepes, vagy aki asszisztalt hozza. szörnyü hogy ennyi idö kell ehhez.”
 • 48. PrettyWoman 2009. október 27. 10:58
  „47. Igazad van.”
 • 47. bugyortudor 2009. október 27. 10:25
  „Ez az ügy bennem félelmet keltett. Az pedig még inkább, ami a per körül folyik. Aki egy pofont is adott, mindenkit el kell ítélni. Lehet, hogy pont az az egy pofon ölt.
  Ugyanaz a vélemény alakult ki bennem, amikor olvastam a cikket: A cellatársnak az volt dolga, hogy az őrnek juttassa el a levelet.

  Ugyanakkor mindenkinek, aki azt képzeli, hogy a Jobbik jobb lesz. A hatalom íze mindenkit megrészegít. MINDENKIT. Ez alól ők sem lesznek kivételek.”
 • 46. bugyortudor 2009. október 27. 10:17
  „Pancser
  Helyesen: FRUSZTRÁLT.”
 • 45. pancser 2009. október 27. 08:52
  „Álláspontom változatlan amit írtam megírtam, flusztrált csapattagok, flusztrált vezetők, meg a híveik is. Egy tisztességes vélemény nem telik tőletek. Tessék végre a témával foglakozni. Mert neketek mint a (zsidó)Mórickának mindenről egy dolog jut az eszetekbe, neki az, nektek más.”
 • 44. KisVadföld 2009. október 26. 23:51
  „Mi van pancser? megint ideges lettél? :D LOL
  Annyira hogy észre sem vetted hogy nem én hoztam fel a dolgot csak kijavítottam valaki hazugságát.
  De az is lehet hogy észre vetted, csak fáj hogy megint igazam volt.
  LOL LOL LOL LOL Remélem ez tudod mit jelent. :D :D”
 • 43. pancser 2009. október 26. 23:37
  „42! Hogyan kerül ide a Vona az a d...ó! Majd a Jobbik mondja meg mi a jó meg mi a rossz, az akinek vajmi kevés köze van a demokráciához a varjúseregével együtt. Egyébként a cikk egy gyilkosságról szól, ha nem vetted volna észre.”
 • 42. KisVadföld 2009. október 26. 23:32
  „35. PrettyWoman, a Vona nem a baloldaliság miatt neheztel erre a két kereskedelmi adóra hanem az erkölcsromboló népbutító tartalma miatt. mónikasó, balázssó, semmirevaló celeb műsorok, alja valóságsók, hirtorzító, hamisító hiradók, stb.. és még sorolhatnám. Amit te irsz erről az egyszerüen hazugság, legközelebb jobban figyelj oda a dolgokra. Ja, hogy ezt direkt igy akartad?”
 • 41. pancser 2009. október 26. 21:29
  „PrettyWoman, igazad van amit a politikáról mondtál. A konkrét úgy nem politikai, hanem gyilkossági ügy, amelyet csoportosan követtek el. Az ilyet keményen kell büntetni, azért, hogy hasonló esetben "akinemfél" se kezdjen pofozkodni, illetve ha megteszi 10 évet kap a nyakába!”
 • 40. Nahááát 2009. október 26. 21:20
  „moderálva sértő”
 • 39. akinemfél 2009. október 26. 21:18
  „Ha az én gyerekemet ugy látnám,hogy halálra gázolta egy száguldo tanárúr - hát,én is adnék neki pár pofont.
  Némelyek meg ennyibe bele is halnak. Ennyi a torténet ? Es van más bizonyíték is a rengeteg elítélt ellen,mint az elítéltek egymásra tett terhelo vallomása ? Ha te azt mondod,hogy mi tettuk,akkor mi azt mondjuk,hogy ti tettétek ? Akkor meg mi azt mondjuk,hogy ti és ok tettétek,mert multkor elloptad a boromat...
  Elég valoszínunek tunik,hogy nem a bunosok fognak ulni.”
 • 38. széchenyi12 2009. október 26. 21:12
  „moderálva sértő”
 • 37. imre1964 2009. október 26. 20:06
  „tber
  Hát igen vannak gyengeelméjűek akik még mindig hisznek a kormánynak.
  Ezért tartunk itt.”
 • 36. t-a-ibi 2009. október 26. 19:39
  „Azért az ügyvédjeik nem semmik!
  Őket is odaültetném a vádlottak padjára.

  Ekkora szédítést, még- hogy titkos levél a romnyinak, a cellatárssal küldve!
  Ha nincs megbeszélve, oda merte volna adni a smasszernek? -ügyvédnek látsz élőlénykék, nagyon gyenge húzás.

  Mivel a társadalomra, hihetetlen veszélyesek, egyenként, minimum: halál! De előtte a borzalmak át-élése, hogy mit érezhetett az ártatlan, tanár ember, család apa.”
 • 35. PrettyWoman 2009. október 26. 19:25
  „Igazad van, szerintem se kell ide politikát keverni. A Rosszabikot meg főleg nem. Pont ők jelentik a garanciát arra, hogy nem lesz sem szólás- sem sajtószabadság, ha hatalomra kerülnek. Hiszen ők maguk hajtogatják, hogy uralkodásuk esetén lerombolják az RTL Klub meg a TV2 székházát, mert azok baloldaliak. Kérdem én, egy demokráciában, ahol tényleg sajtószabadság van, ott le lehet rombolni vagy meg lehet szüntetni bármit csak azért, mert nem az én szekeremet tolja? Ugyan már! Ilyen a sokat szidott kommunizmusban volt. De egyesek ezek szerint újra ezt akarják visszahozni. Legfeljebb most nem MSZMP-nek fogják hívni őket, de az tök mindegy, ha csak a gyerek neve lesz más.”
 • 34. tber 2009. október 26. 18:48
  „Szerintem nem kell választási dumákat ide keverni. <moderálva sértő>. Érdekesnek tartom, hogy levelet írt? Tud írni? Emellet H Dezső, meg Z Kálmán meg T Sándor és a szerencsétlen áldozat meg SZÖGI LAJOS. Hol van itt az áldozat joga, vagy a kegyeleti jog? Csak a terhelteket illet meg minden jog?
  Kérdezem én az áldozat lányai hogyan fogják feldolgozni ezt a szörnyűséget? Csak a szegény terhelt 5000 évvel ezelötti és kétszázadik unokatestvérét ért halálos balesetet nem tudja feldolgozni. Kedves ügyvéd úr csak az a lényeg hogy hány perc alatt lincselték meg szegény embert, Ha húsz perc alatt történt akkor nem számít? Akkor rendeben van minden? Szerintem ilyenkor minden jóérzésű emberben megfordul a világ!”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommandósok fogtak el betörőket Pécsett

A baranyai rendőrség beavatkozó alosztályának munkatársai fogták el egy betörés gyanúsítottjait… Tovább olvasom