Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Olaszliszka: 46 milliós kártérítés első fokon

Egyetemlegesen 46 millió forint és kamatai megfizetésére kötelezte az Olaszliszkán halálra vert Szögi Lajos tiszavasvári tanár gyilkosait a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán Nyíregyházán. Az áldozat hozzátartozói által indított perben hozott elsőfokú ítélet nem jogerős.

Az apa nélkül maradt négytagú család, valamint a velük egy háztartásban élő három nagy- és dédszülő együttesen 57 millió forint, valamint az összetört gépkocsi utáni kár megfizetését kérte a gyilkosság nyolc elkövetőjétől a bíróságon. Helmeczy László, a hozzátartozók jogi képviselője a szerdai ítélet kihirdetése előtt a tárgyaláson megismételte: nem lehet pénzben kifejezni a családot ért "jóvátehetetlen" kárt, ezért a magyar bírói gyakorlatot figyelembe véve állapították meg a kért kártérítés összegét. Kocsis Ottília bíró az ítélet indoklásában a hozzátartozók által kért összeg nagy részét jogosnak nevezte, kiemelve, hogy Szögi Lajos halálával hozzátartozói elvesztették megélhetésük egyik biztos támaszát. Az emberölésért életfogytig tartó fegyházra, illetve 5 és 15 év közötti börtönbüntetésre ítélt raboknak anyagilag is felelniük kell tettükért. Rabkeresményükből és vagyontárgyaik értékesítéséből meg kell fizetniük a megállapított 46 millió forint kártérítést és a gyilkosság során megrongált gépkocsi helyreállítási költségét - áll az ítéletben.

Kocsis Ottília a nyolc alperest több mint 1,7 millió forint perköltség megfizetésére is kötelezte. Az elítéltek szerdán sem jelentek meg a kártérítési ügyben eljáró bíróság előtt, csakúgy, mint a per korábbi tárgyalásain. Közülük korábban ketten nyújtottak be írásos ellenkérelmet, sokallva a kártérítési igényt, egyben részletfizetési lehetőséget kérve, ha végül kártérítésre kötelezik őket. Az elsőfokú ítélet ellen a kártérítésre kötelezettek a Debreceni Ítélőtáblához nyújthatnak be fellebbezést 15 napon belül. Szögi Lajos 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán gyermekeivel együtt autózott, amikor átfutott előtte egy kislány. A gyerek az árok szélén elesett. A férfi megállt, hogy megnézze, van-e valami baja a gyereknek. A lány hozzátartozói azt hitték, hogy Szögi Lajos elütötte a gyereket, ezért a tanárt kirángatták a kocsijából, és gyermekei szeme láttára agyonverték.

Olvasóink írták

 • 20. Cloeon_dipterum 2010. október 21. 09:38
  „Ki a fenét érdekel, hogy a gyilkos cigók honnan szedik össze a pénzt...?
  Az megölt embert és a családját ért veszteség a mértékadó.”
 • 19. Túrabakancs 2010. október 21. 08:26
  „Julianusz!
  Ha a bíró nagyon megalázóan kevés kártérítést ítélt volna meg, akkor
  attól tartok itt a hozzászólók százai szidnák a kisebbséget védő ítélete
  folytán az ítészt. Pedig elfelejtik, hogy a kártérítési összeget a Szögi
  család és ügyvédje irányozta elő, a bíró "csak" helyben hagyta. Akik
  naívak voltak, azok a családtagok. Ettől függetlenül egyértek velük.”
 • 18. Julianusz 2010. október 21. 08:12
  „Szerintem, ha a megadott határidőig nem pengetik ki a pénzt,OTTÍLIA bírónőtől kellene behajtani bölcs előrelátó ítéletének eredménye képpen!!!!!!!!!!!”
 • 17. Túrabakancs 2010. október 20. 23:57
  „jörg! !16/
  Elrettentésnek. Vannak módosabb kisebbségiek is az országban, meg persze
  magyarok is, bár utóbbiakra nem jellemző az ilyen jellegű cselekedet.”
 • 16. jörg 2010. október 20. 22:46
  „ez kb. olyan, mint amikor Amerikában valakit 425 évre ítélnek el.... soha ki nem jön az illető, ez meg a azoknak már soha ki nem fizethető, be nem hajtható, de akkor mire jó?”
 • 15. gonzo 2010. október 20. 19:23
  „Pofátlanul átverték Szögi Lajos árváit a gyilkosok

  Rekord összegű kártérítés Olaszliszkáért

  (-ő)- itthon@hetivalasz.hu....


  ,,Amikor Szögi Lajost meggyilkolták, a gyanúsítottak nevén még házak, autók voltak. Mire az elsőfokú ítélethez eljutottak, már nincstelen volt valamennyi, legfeljebb a rabkeresetükre jelenthetek be kártérítési igényt Szögi árvái számára" - így nyilatkozott Helmeczy László, a sértett képviselője korábban a Heti Válasznak. Amitől tartott bekövetkezett.

  .... szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság dr. Kocsis Otília vezette tanácsa összesen 46 millió forint kártérítést ítélt meg a 2006 októberében Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos tiszavasvári tanár családjának, és ugyan a gyilkosságért eddig nyolc embert ítéltek el jogerősen, most mégis attól kell tartani, hogy mindössze a rabkeresetükből juthat Szögi Lajos családjának.

  A tanár meglincseléséért három személyt jogerősen életfogytiglanra ítéltek, és egy vádlott sem kapott kevesebbet tíz év börtönnél.

  Szögi Lajos meggyilkolása az egész országot megdöbbentette. Egyrészt azért mert először fordult elő, hogy egy romákból álló csoport halálra verjen egy nem cigány férfit. (Az ok az volt, hogy -tévesen - azt hitték, Szögi Lajos elütött egy gyermeket.)

  Emellett az is felháborodást keltett, hogy a bűntény felderítésében a családnak, baráti körüknek és ügyvédjüknek is fontos szerep jutott. Szögi Lajoshoz gyilkosai ugyanis csak fél órával halála beállta után hívtak mentőt, addig ment közöttük a ,,szereposztás".

  Az elítéltek közül három volt büntetett előéletű (összesen 15 alkalommal), az elkövetők úgy gondolhatták, hogy a köztük levő tiszta múltú fiatalok talán évekkel is kevesebbet kaphatnak. Így tálcán kínálták fel a rendőrségnek a tetteseket, rögtön kettőt is: egyikük a kocsi szétverését vállalta magára, a másik pedig azt, hogy haláláig rúgta és ütötte Szögi Lajost.

  Bár legalább harminc résztvevője volt az eseménynek, egyetlen vércseppet sem találtak a tetteseken. Mire a hatóság megérkezett, a gyilkosok lemoshatták magukról a foltokat, elégethették cipőiket, ruháikat. Többségüket csak hónapok múlva tartóztatták le, bűntető perben kiderült: addigra közülük újabb három személy követett el bűncselekményt.

  A mostani ítélet szerint a családtagok közül leginkább Szögi Lajos gyilkosság idején 6 éves lányát érte kár. A szon.hu arról tudósít, hogy neki 10 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság. A támadás idején a szintén az autóban ülő középső lány 9, a támadás idején jelen nem lévő legnagyobb lány 8, az elhunyt özvegye 6, Szögi Lajos szülei egyenként 5-5, nagymamája 3 millió forintra jogosult. Legalábbis papíron.

  Az ítélet nem jogerős, a szabolcsi hírportál szerint a gyilkosságért elítéltek egyetlen tárgyaláson sem jelentek meg, így egyelőre az sem tudható, fellebbeznek-e.”
 • 14. MotorosPista 2010. október 20. 19:21
  „<moderálva> fogják ez kipengetni?”
 • 13. Mankapunka 2010. október 20. 19:17
  „Kiemelték a lényeget,MI A SZARBÓL FOGJÁL EZT ÖSSZEDOBNI A CSIGÁNYOK???”
 • 12. titokgyula 2010. október 20. 18:21
  „Most hogy ennyit megítéltek, veszélyben az egész család.”
 • 11. Edward 2010. október 20. 17:27
  „7!!!!!!!!!!!
  Ez így nagyon korrekt!
  Csatlakozom:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 10. gonzo 2010. október 20. 16:11
  „A mai napig iszonyú szomorúság és elkeseredett düh lesz úrrá rajtam,mikor elképzelem,mit élhetett át ez a szerencsétlen tanárember......
  És arra meg gondolni sem merek,hogy mit élhettek át a gyerekei....
  <moderálva>
  És nem csak azt a párat,akire rá tudtak bizonyítani valamit.
  Köztudott,hogy vagy negyvenen!!!!nézték végig a lincselést,és egynek nem volt annyi esze,hogy közbelépjen valahogy.
  Primitív,tudatlan lények.
  Tudom,a düh beszél belőlem.
  Ez van.”
 • 9. mitzekatze 2010. október 20. 15:59
  „Ez szánalmas, jó, hogy nem azt mondják, hogy a munkabérüket tiltják le. A 4 év alatt meg tuti, hogy az utolsó fillérig mindent leírattak a nevükről. Gyakorlatilag a kártérítési összegről hozott ítéletet be lehet tenni a fiókba, abból pénz nem lesz.”
 • 8. Túrabakancs 2010. október 20. 15:29
  „AHA! /7/
  Na ez a kijelentésed még nekem is fájt! :))
  Egyébként nem voltak annyira nincstelenek azok romák,
  sokszor a látszat csal. Putri a ház, a kocsi meg csilli villi. Persze
  nem mindig...”
 • 7. janika 2010. október 20. 15:27
  „Ugyan már ezek a lincselők, ha betanulnak politikusnak ebben az országban, akkor semmi gond nem lesz ezt az összeget megfizetniük. <moderálva>”
 • 6. meir 2010. október 20. 14:18
  „Nnnaaa Kerem szepen!
  46 millio forint! ennyit "er" Szogi Ur elete a Csaladnak!!
  <moderálva off>”
 • 5. AHA 2010. október 20. 14:08
  „Túrabakancs
  Hát,nem tudom.Elnézve ezeket az embereket a bíróságon,mindig is a nincstelenséghez voltak szokva.
  Nem hinném,hogy ez elrettentő példa lenne.Ez inkább olyan döntés,hogy a Szögi család "megnyugodhat",mert húúú de sok pénzt ítéltek nekik.
  Csak azt nem teszik hozzá,hogy a büdös életben sem kapnak egy forintot sem.”
 • 4. Túrabakancs 2010. október 20. 14:01
  „Nem kimondottan az az ítélet lényege hogy a teljes kártérítési összeget megkapja a Szögi
  család, hanem az, hogy az elkövetők lényegében életük végéig nincstelenek legyenek.
  Valamint az elrettentő hatása sem rossz ennek az ítéletnek, üzenve a többi vadembernek:
  Soha többet lincselést!”
 • 3. VJR 2010. október 20. 13:58
  „lehet hogy morbid,de,ha leadnák pár szervüket a feketepiacon,talán összejönne az összeg!Már ha érne annyit az alkoholista láncdohányos jómadarak szerve!De még ha meg is tennék ezt az "áldozatot",az is kevés lenne tettükért!”
 • 2. AHA 2010. október 20. 13:50
  „Én is úgy érzem mintha gúnyt akarnának űzni ezzel a döntéssel.”
 • 1. SC 2010. október 20. 13:43
  „Hát abból a 46 millió forintból jó ha egy- két milliót be tudnak majd hajtani a hosszú-hosszú évek alatt... :-(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíjakkal együtt viszik a kiegészítést

A november havi ellátással egyidejűleg, egy összegben folyósítják a nyugellátások és a baleseti… Tovább olvasom