Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Olasz lovak gyógyterápiához

Primo és Mizdo, két közepes termetű olasz ló érkezett Sokorópátkára. A megyei közgyűlés alelnöke, Medgyasszay László azért vásárolta még három éve saját pénzén a méncsikókat, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek gyógyterápiáját segítse.
– Négy éve ismerkedtem meg a lovasterápia gyógyhatásával, hogy a különböző fizikai vagy szellemi fogyatékossággal élő gyermekeknél milyen rendkívüli eredményeket értek el, milyen nagy örömet okoztak vele. Sajnos azóta szándékom ellenére nem sikerült ahhoz anyagi támogatást szereznem, hogy megyénkben szervezetten is megvalósulhasson, de nem adtam fel ezt a tervet – mondta el Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke Sokorópátkán, ahova a napokban megérkezett Primo és Mizdo. A hároméves bardigianók (ejtsd: bardidzsiánók) a Parmához közeli Bardi váro- sából, Olaszországból származnak.
Ez a hegyekben honos, közepes termetű fajta védett és arról híres, hogy sok közte az olyan egyed, amelyik alkalmas a gyógy-

terápiára.
Épp ezért vásárolta meg őket 350 ezer forintért az országgyűlési képviselő.
Eddig a lovak Vas megyében nevelkedtek, ott kapták meg az alapképzést, nemrégiben kerültek a Sokoró fogadó lovardájába. Azért oda, mert a tulajdonos, Hankó Zoltán vállalta betanításuk folytatását és ingyenes tartásukat. Az is számított a helyválasztásnál, hogy Sokorópátkán van fedett lovarda, így időjárástól függetlenül lovagolhatnak a fogyatékossággal élő gyerekek is. Medgyasszay László reményei szerint a következő négyéves ciklusra is bekerül a megyei közgyűlésbe, és megteremti annak anyagi feltételeit, hogy évente több száz rászoruló gyermek felülhessen Primo és Mizdo nyergébe. Később pedig az egyik olasz ló a mindszentpusztai autistaotthonba kerülhet, aminek felépítését a Kisalföld-olvasók, a megyénkbeli vállalkozások, civil szervezetek támogatták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon Ön is Győr polgármesterére!

Ön kit választana meg Győr polgármesteri székébe? Nézze meg a jelölteket és Tovább olvasom