Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Olajszennyezés történt a Lövérekben

Nagy valószínűséggel megsérült tartály(ok)ból került olaj a Rák-patakba. A szennyeződés a fedett uszodától indult. A hatóságok egyelőre még vizsgálják, hogy pontosan mi történt, mennyi olaj szivárgott el a tartályokból és mekkora a szennyeződés kiterjedése a Lövérekben.
Átható olajszag terjeng az uszoda környékén. Nagy valószínűséggel a már üzemen kívüli, föld alatti olajtartályokból árad a rendkívül kellemetlen szag. Azokból a tartályokból, amelyeket az uszoda üzemeltetője, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. megrendelésére egy vállalkozó számol fel. Feltehetően ezekből került olaj a csapadékvíz-csatornarendszerbe, amely egy szakaszon nyitott, így nem kizárt a talajfertőzés sem.
– Néhány nappal ezelőtt a tűzoltóktól kaptunk jelzést, miszerint olajos szennyeződés került a Rák-patak Erzsébet-kerti szakaszába – mondotta Kárász Tibor, a vízmű vízellátási üzemmérnökségének vezetője. – A csatornarendszeren felfelé haladva jutottunk el az uszodáig, ahol négy, már üzemen kívüli olajtartály felszámolását végzi – megrendelésünkre – egy vállalkozó. Minden bizonnyal a munkálatok közben kilyukadt az egyik tartály, így került a maradék olaj a csatornába. Az esetről természetesen azonnal értesítettük a szakhatóságokat, majd megkezdődött a kár felszámolása.
– A olaj a Rák-patakon kismértékben elérte az Ikvát is, de már lokalizálták, ezért megszűnt a szennyezés – tudtuk meg Janák Emiltől, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől. – Számításaink szerint néhány száz liter olaj kerülhetett ki a rendszerből. A helyszínen természetesen megfertőződött a talaj, de hogy érint-e más területeket a szennyeződés, azt még vizsgálják a szakemberek. A területen műszaki irányítást végzünk, mert ismert a felelős, akinek a feladata a szennyeződés okozta károk elhárítása is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom