Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Okos ember nem ugrál

A tőzsde elnöke azért dolgozik, hogy a tőzsde ne legyen misztikus, bonyolult a kisbefektetőknek.

Szalay-Berzeviczy Attila
Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke szerint az a cél, hogy a kisbefektetők előtt ne legyen misztikus, bonyolult és titokzatos szervezet a tőzsde, hanem egy olyan lehetőség, amely segít a jó döntések meghozatalában.

A mai magyar gazdaság nagy problémája – mondta az idén 15 éves értéktőzsde elnöke –, hogy a lakosságnak nincsenek megtakarításai, sőt, az emberek egyre jobban eladósodnak. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a kormány nem fogja tudni menedzselni az államháztartást, a ma még aktív korú dolgozókra majd szomorú nyugdíjasévek várnak.

Szalay-Berzeviczy Attila szerint a Budapesti Értéktőzsde a megtakarításra ösztönzés zászlóshajója lehet. A cél az, hogy az emberek ne a párna alatt tartsák a pénzüket, és ha már takarékoskodnak, akkor minél nagyobb hozamot érjenek el. Hogy a megtakarításoknak a kínálati oldalát is megteremtsék, próbálnak minél több hazai, ráadásul vidéki középvállalatot a tőzsdére csábítani.

Jelenleg a részvények 80 százaléka külföldi, és zömében intézményi befektetők kezében van: az ő aktivitásuk a vállalatok teljesítésétől, a mindenkori kormány gazdaságpolitikájától, a jegybank tevékenységétől, a kiszámíthatóságtól függ. A lakosság és a magyar intézményi befektetők szereplése azonban elégtelen – szögezte le Szalay-Berzeviczy Attila. – A lakosság a részvényeknek mindössze 4 százalékát birtokolja, de ennél még elkeserítőbb az a szám, hogy az emberek megtakarításaiknak csak 1,2 százalékát forgatják a parketten. Ez az arány Nyugat-Európában 10, Amerikában 40 százalék. A lakosság magatartása azért érthető, mert ötven év kommunizmust nehéz hirtelen elfelejteni, ugyanakkor nem segít a tőzsdével szembeni ellenérzéseket oldani, ha a politika is rájátszik a helyzetre: emiatt sokan „kulcsárattilák" és „baumagok" parkettjének gondolják a tőzsdét. Mellesleg volt már jobb ez az arány, a ’90-es években a kárpótlási jegyet részvényre cserélők magasabb száma az orosz válságig tartott, addig, amíg rá nem döbbentek az emberek arra, hogy az árfolyamok nem nőnek a Holdig. Akkoriban nemcsak a vésztartalékokat fektették a tőzsdébe, hanem még hitelből is vásároltak papírokat. Ez utóbbit különösen veszélyes játéknak tartja a BÉT elnöke.

S hogy mit nem szabad tenni annak, aki a tőzsdére viszi a megtakarításait? Például azt, hogy egy papír megvásárlásakor rövid távon és érzelmi alapon dönt. Rosszul lép az is, aki a tőzsdeindex emelkedésekor belép a parkettre, majd az első korrekciónál kiszáll, utána az emelkedéskor megint vásárolni kezd, majd a lejtőn újra elad, és így tovább: ezzel a módszerrel lehet fokozatosan felélni a tőkét. Az okos befektető tervezzen hosszú távra, ne ugráljon, legyen annak tudatában, hogy az árfolyamok sosem lineárisan emelkednek.
A magyar tőkepiac növekedési lehetőségei abban rejlenek, ha minél többen a BÉT-re hozzák a pénzüket – szögezte le az elnök. A tőzsde fő konkurenciája a bankszektor, amivel úgy lehet versenyezni, ha teljesen más alternatívát jelenít meg. A bankban egy fix, de alacsony kamatot kap a befektető, míg a tőzsdén hosszabb távon lehet jóval magasabb hozamot elérni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Allergia ellen kutyát, macskát?

Már elfogadott tény, hogy a túlzott tisztaság - különösen gyermekkorban - nem csak előnyökkel jár, mert például azzal, hogy bizonyos enyhe fertőzéseknek sem enged utat, az immunrendszer megerősödését is gátolja. Engedjük közel a városi gyerekeket is a természethez, s ne féltsük őket az állatoktól! - ennyi a jótanács, immár tudományos kísérletekkel alátámasztva.  Tovább olvasom