Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Nyolc cég a megyei feketelistán

Folytatás az 1. oldalról.

Azért csak ennyien szerepelnek egyelőre a megyei listán, mert a testület évente több mint száz ügyének fele egyezséggel zárul, a fennmaradó rész többségében pedig a cégek elfogadják a békéltetők döntését. Mindez Horváth László, a megyei békéltető testület elnöke szerint a fogyasztók jobb tájékoztatását, a tisztességesen gazdálkodó szervezetek védelmét szolgálja. Igazi hatása, visszatartó ereje azonban csak akkor lesz a nyilvánosságnak, ha minél többen tudomást szereznek a listáról és a szervezet azt rendszeresen közzéteszi. Ezt tervezi is a testület.

Ez a testület egyetlen szankciója

Az elnök számít arra, hogy eleinte visszatetszést vált ki ez a Nyugat-Európában elfogadott módszer, de úgy véli, szükség van a bevezetésére, mert a fogyasztók minőségi panaszaival már csak a békéltető testületek foglalkoznak (96/520-217), azok viszont kizárólag ajánlásokat fogalmazhatnak meg. Egyetlen büntetőeszközük a nyilvánosság ereje lehet.

Le lehet kerülni a listáról

A megyei feketelistán megjelent nyolc vállalkozás közt akad az építőiparban tevékenykedő, cipő-, bútor- és telefonkereskedő, hűtőgépet forgalmazó is. Nem mind megyénkbeli, mert nem a cég székhelye, hanem a fogyasztó lakhelye szerint illetékes békéltető testület járhat el egy-egy panasz ügyében.
A jelenlegi listán szerepel a Hora Kft., a Melioris Kft., a Protech 3000 Kft., az Inga Nyelvstúdió, a Primatel Kft., az Elektro Computer Rt., a Szinga Sport Kft. és a soproni Onix Kft. Utóbbi vezetője, Lesi István a Kisalföldtől tudta meg a hírt. Lapunk megkeresésére elmondta: szomorúnak tartja, már csak azért is, mert elfogadta a testület ajánlását, teljesíteni is akarta az abban foglaltakat, de munkatársát a panaszos nem engedte be lakásába. Ezt a békéltetőknek mielőbb jelzi, reméli, hogy akkor lekerül cége a lajstromról. Egyébként Horváth László tájékoztatása alapján három-négy hónapig marad fenn azon a cégek neve, de ha előbb teljesítik a határozatban megfogalmazottakat, rögtön törlik.
A lista elérhető a www.tudatosfogyaszto.hu, a www.gyorkozig.hu és a www.gymskik.hu honlapokon.

Nyilatkozó matrica reklámként

A megyei békéltető testület elnöke szerint ha a cégek előre nyilatkoznának arról, hogy fogyasztói vitás ügyekben alávetik magukat a békéltető testület döntésének, az ezt jelző matricát (képünkön) – amit tudnak is adni nekik – reklámként használhatnák, ahogy ezt Spanyolországban teszik a vállalkozások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a téren a busz

Győr. Mától újra a Korányi Frigyes téren közlekednek a 2-es és a 23-as helyi autóbuszjáratok. Tovább olvasom