Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Nyilvános az új felsőoktatási törvény vitaanyaga

Az 51 oldalas dokumentum szerint felülvizsgálandó a 2006-ban bevezetett többciklusú felsőoktatási rendszer, s két emelt szintű vizsga lenne a felsőoktatásba való belépés feltétele.

Az anyagban rögzítették, hogy a felsőoktatás közszolgálat, mely a képzettségi szintnek az állampolgárok széles körét érintő emelésével a jelen és a jövő nemzedékeinek az érdekeit szolgálja.

A felsőoktatás minden területén - oktatás, kutatás, intézményi irányítás - kiemelt szerepet kap a minőség. E cél érdekében meghatározták az oktatók besorolásának kritériumait.

Az intézményektől független szervezet (Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság) őrködik a minőségi követelmények betartása felett.Ide kattintva tekinthetik meg a törvénytervezet teljes szövegét!


A vitaanyag szerint a 2006-ban általános érvénnyel bevezetett többciklusú felsőoktatási rendszer felülvizsgálandó.

A tervek szerint szabályozott keretekben biztosított lenne a képzések közötti átjárhatóság.

Rögzítették, hogy a pedagógusképzés osztatlan formában történik, mint kifejtik: a tanárképzés alapmodelljének a két emeltszintű érettségi és alkalmassági követelmények alapján történő felvétellel, két szakos, osztatlan öt+egy gyakorlati éves képzést tekintik.

A pedagógusképzésben a felvételi eljárás keretében kell biztosítani a jelentkezők pedagógus pálya iránti elkötelezettségének és alkalmasságának vizsgálatát.

Kitér arra is, hogy állami támogatásban részesülnek az állami és a Magyarországon államilag elismert egyházi felsőoktatási intézmények. Az alapítványi és magán felsőoktatási intézmények a kifutó évfolyamok kivételével csak állami megrendelés esetén részesülnek költségvetési támogatásban.

"Az állami finanszírozást a kiszámíthatóság és az állandóság jellemzi: 70 százalékot tesz ki az alapműködés biztosításához szükséges feladatfinanszírozás, 30 százalék odaítélése normatív alapon történik" - olvasható a dokumentumban.

A nemzetközi szinten is elismert, kimagasló kutatási tevékenységet végző egyetemek többlettámogatásban részesülnének.

A dokumentum rögzíti az egyetem és főiskola kritériumait, kitér arra, hogy a felsőoktatási intézmény legfőbb döntéshozó szerve a szenátus.

A szenátus tagjai a rektor, a karok dékánjai, a karok egy-egy választott oktatója, az oktatói (professzori) tanács választott elnöke, az egyetemi doktori tanács választott elnöke, a nem oktatói státuszban lévő dolgozók választott képviselője és a doktoranduszok választott képviselője.

A hallgatói önkormányzat az összlétszám 15 százalékát delegálja a szenátusba, és biztosítja az idegen nyelvű képzésben részt vevő külföldi hallgatók megfelelő képviseletét. A tanulmányi bizottságokban legalább 30 százalékos, legfeljebb 50 százalékos, kollégiumi és szociális kérdésekben alakult bizottságokban legalább 50 százalékos a hallgatói részvételi arány.

A vitaanyag szerint ha egy tanársegéd kétszer négy év alatt nem szerzi meg az adjunktusi kinevezéshez szükséges doktori fokozatot, nem alkalmas oktatónak, és nem maradhat a felsőoktatási intézményben. A posztdoktori ösztöndíjak belépésével a tehetséges fiatal kutatók oktatói alkalmazását kívánják elősegíteni.

A doktori ösztöndíjak eddigi elosztási rendszere fennmarad. Létrejön az egyéves predoktori ösztöndíj, melyet a legkiválóbb doktorandusz-jelöltek nyerhetnek el, így meghosszabbítva a jelenlegi hároméves doktori ösztöndíjat.

Az új felvételi eljárásban a jelentkezés feltétele két tantárgyból tett emelt szintű érettségi (egy kötelezően előírt és egy választható tantárgyból), illetve egyes szakokon (pl. művészeti, testkulturális) az intézmények szervezésében lebonyolított alkalmassági, gyakorlati vizsga.

Felsőoktatási intézménybe csak az nyerhet felvételt, aki az összes (többletpontokkal együtt) megszerezhető felvételi pontszám legalább felét elérte.

Egy felvételi eljárásban legfeljebb öt felsőoktatási intézménybe lehet jelentkezni. Ha a jelentkező nem nyert felvételt, elégséges pontszám alapján átirányítható más azonos vagy rokon szakon képző felsőoktatási intézménybe akkor is, ha azt nem jelölte meg. Az átirányítást a jelentkező nem köteles elfogadni.

A felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban álló vagy tanulmányi okból elbocsátott személy az intézmény azonos szakára - amelyre hallgatói jogviszonya vonatkozik, illetve amelyről elbocsátották - felvételi kérelmet nem terjeszthet elő, kivéve, ha önköltséges vagy államilag támogatott státuszát szeretné felcserélni.

A költségtérítésben vagy önköltségesen tanuló kismamák vagy kisgyermekes apák tanulmányaikat a diploma megszerzéséig, de legfeljebb a törvényben meghatározott szemeszterek időtartamáig költségtérítés nélkül folytathatják - áll az anyagban.

Kincstári vagyon értékesítésére továbbra is csak akkor van lehetőség, ha a kincstári vagyonért felelős miniszter az oktatásért felelős miniszterrel egyetértésben hagyja jóvá, annak a kincstári vagyoni körből történő kikerülését.

A törvény a felsőoktatási intézmények számára megteremti annak lehetőségét, hogy saját bevételeikkel önállóan gazdálkodjanak.

A felsőoktatási intézmény gazdálkodását gazdasági igazgató vezeti, akit a rektor javaslatát kikérve az oktatásért felelős miniszter egyetértésével a vagyongazdálkodásért felelős miniszter nevez ki pályázati eljárást követően. Ugyanez az eljárás vonatkozik az intézmény belső ellenőrére.

Külföldi felsőoktatási intézmények akkor működhetnek Magyarországon, ha abban az országban, ahol székhelyük van, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősülnek, és az általuk kiadott okiratokat államilag elismert felsőoktatási oklevélnek, fokozatnak ismerik el.
Az észrevételeket az anyaghoz december 10-ig várják.

Olvasóink írták

 • 6. 49. 2010. november 05. 10:49
  „Az én időmben a vizsgákon 50%-os eredményt kellett elérni, vagyis csak a fele lehetett utóvizsga (6-ból 3, de az 5-ből pedig 2), de a következő évad kezdetére ezeket a vizsgákat is sikeresen meg kellett csinálni. Kétszer ismételhetett félévet halasztani.
  Az iskolát nem időtlen ideig lehetett végezni.”
 • 5. elemér 2010. november 05. 02:08
  „Rengeteg Mo.-n a doktor. Itt is találkozik vele az ember. Van egy lódoktor itt u.n. Dr.73”
 • 4. Madarász 2010. november 04. 23:41
  „Szerintem tök fölösleges a sok doktori fokozat, ha azt, amit tanítanak, azt sem tudják, hogy a valóságban hogyan is kéne csinálni. Inkább a gyakorlatra helyezhetnék a hangsúlyt, mert ma olyanok tanítanak, akik sosem dolgoztak egy adott szakmában.”
 • 3. load 2010. november 04. 22:23
  „2. buddha06
  Én az általad elmondottaknak az ellenkezőjét látom.
  Magyarországon munkahelyek szűntek meg és munkahelyek létesültek.
  A versenyhelyzet jó. Ha jó az oktatás színvonala, nem kell a különóra.
  ,,Magyarország pusztulásához vezet, mert aki valóban tehetséges s nincs pénze felvenni a plusz dolgokat, hogy versenyben maradhasson kihullik..."
  Magyarországon nincs tandíj a felsőoktatás primer szakaszában.
  A jólelkű magyarok használják ki a lehetőséget!
  De gyorsan, mert nem tart sokáig.”
 • 2. buddha06 2010. november 04. 21:37
  „Megszüntették Magyarországon a munkahelyek jelentős részét, Most megszüntetik a tanulás lehetőségét, pontosabban azok juthatnak majd be a felsőoktatásba akik pénzzel rendelkeznek ugyanis már az általános iskolába olyan versenyhelyzetbe kényszerítik a diákokat, hogy akik nem járnak külön tanárokhoz kiesnek a "lóversenyből" ---- folytatnám a gondolatmenetemet de most ehhez fáradt vagyok úgy érzem ez Magyarország pusztulásához vezet, mert aki valóban tehetséges s nincs pénze felvenni a plusz dolgokat, hogy versenyben maradhasson kihullik...Mi lesz veletek tehetséges jólelkű magyarok?”
 • 1. load 2010. november 04. 20:41
  „A baj mindjárt itt az elején van:
  "Az új törvénynek szakítania kell a jelenleg hatályos szabályozás piaci és értéksemleges szemléletével, és meg kell teremtenie a nemzeti fejlődés szolgálatába állított felsőoktatási rendszer és intézményei működésének alapvető szabályait."
  Mi a baj a piaci szemlélettel?
  Ha a picnak kevesebb népművelőre és több gépészmérnökre van szüksége, akkor ezt hagyjuk figyelmen kívül?
  Szerintem így volt eddig.
  A diplomás munkanélküliek száma ma egy Eger nagyságú várost töltene meg.
  Az eddigi piaci szemlélet hiánya miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsön felvételéhez ígért segítséget egy csaló Kaposváron

Több mint kétszáz embert károsított meg egy páli férfi, aki hitelt felvenni szándékozó embereket… Tovább olvasom