Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Nyílt levél az e-aláírásért

Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség nyílt levelet jutattott el a Miniszterelnöki Hivatal, a Pénzügyminisztérium, és az Informatikai és Hirközlési Minisztérium vezető minisztereinek.
A nyílt levélben a MELASZ aggodalmát fejezi ki az elektronikus adózásról szóló, április 1-től hatályba lépő PM-IHM-MeH rendelettel kapcsolatban. A szervezet úgy gondolja, hogy a rendeletben nem értékének megfelelő hangsúllyal szerepel az elektronikus aláírás technológiájának alkalmazása a magyar állampolgárok számára lehetővé váló elektronikus adóbevallásnál.


„Tisztelt Miniszter Urak!

Tudomásunk szerint az elektronikus adózásról szóló PM-IHM-MeH hamarosan megjelenő rendeletének tervezetében nem szerepel az elektronikus aláírás technológiája, amely napjaink legkorszerűbb technológiájaként biztosítja a biztonságos elektronikus ügyintézéshez nélkülözhetetlen letagadhatatlanságot, felelősségvállalást és a hitelességet, sértetlenséget.

A várhatóan már április 1-től hatályba lépő rendelet legutolsó tervezete szerint Magyarország állampolgárai kizárólagosan az elektronikus aláírás technológiájánál valóban egyszerűbb, de sajnos sokkal kevésbé biztonságos PIN-kód segítségével nyújthatják be adóbevallásukat a kormányzati portálon keresztül.

Bízunk benne, hogy a rendelkezésünkre álló információk nem helytállóak, és a rendelet végleges változata nem Magyarország technológiai visszalépését támogatja, vagyis nem a PIN-kód kizárólagosságát tartalmazza majd. A technológiai visszalépés veszélye mellett a rendelet tervezete meggyőződésünk szerint ellentétes a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) Központi Kiemelt Programjaival, valamint a decemberben elfogadott, a Közigazgatási Hatósági Eljárás és Szolgáltatás szabályairól szóló törvény (KET) szellemével, illetve a minisztériumok eddigi bejelentéseivel, kommunikációjával.

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség kéri Önöket, hogy aláírás előtt fontolják meg, hogy a tervezett döntés valóban a magyarországi elektronikus ügyintézés minél szélesebb körű és mindenki által elvárt biztonságos megvalósítását támogatja-e.

Annak érdekében, hogy a készülő rendelettel ne indítsanak el egy visszafordíthatatlan folyamatot, javasoljuk és egyben kérjük, hogy a rendeletben a PIN-kód technológiája mellett biztosítsák az elektronikus aláírással történő, biztonságos adóbevallás lehetőségét is, mint alternatívát – hasonlóan a tízezer legnagyobb magyarországi adózó jelenleg is használt és jól bevált gyakorlatával, a számukra kiépített rendszer használatával.

Javaslatunk további költségráfordítást nem igényel, az adófizetők pénztárcáját nem terheli tovább, hiszen az APEH-nél az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok feldolgozására szolgáló modern infrastruktúra rendelkezésre áll, és a tízezer legnagyobb hazai adózó mellett képes újabb adózók elektronikus bevallásának kezelésére is.”

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom