Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Nyáron is hangosak az iskolai folyosók

Ötvenhat győri közoktatási intézményben végeznek a nyáron felújítási munkát. Az önkormányzat több mint félmilliárd forintot fordít idén az épületek műszaki állapotának javítására.
Az iskolák, óvodák saját költségvetési előirányzatain felül félmilliárd forintot meghaladó keretet biztosított ebben az évben az önkormányzat intézményei műszaki állapotának javítására. A mintegy nyolcvan nagyobb tételből jelentős a tetőcserék száma, ezek közül érdemes kiemelni a Nádorvárosi Közoktatási Központ felújítását. Ismertebb nevén a Kálvária utcai iskolában télen csőtörés történt, ekkor került a közvélemény előtt is reflektorfénybe az a tény, hogy – a csőtöréstől függetlenül – Győr közoktatási épületei elérték a kritikus életkort. A közgyűlés tavasszal döntött az 1,3 milliárd forintot kitevő szabad pénzmaradvány felosztásáról. A csomag része volt, hogy a város intézményeinek beruházási, felújítási és karbantartási munkálataira egyszeri nagyobb összeget biztosítanak.
Papp András, az oktatási iroda vezetője elmondta: az igen jelentős – csaknem hatszázmillió forintos – keretből a nádorvárosi iskola mellett a Kazinczy Ferenc Gimnázium és a Szabadhegyi Közoktatási Központ tetőszigetelési munkáit is elvégzik. Energiatakarékosságot célzó ablakcserét hajtanak végre a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában, a Kazinczy kollégiumában és a Jókai-iskolában. Ami az épületgépészeti felújításokat illeti, átalakítást végeznek a Móra-iskola teljes vizesblokkján, és számtalan egyéb, speciális beavatkozásra is sor kerül, ami biztonságosabbá teszi a fűtési rendszert és jelentős állagjavulást eredményez. Szintén a nagyobb munkálatok közé tartozik a Deák-középiskola teljes homlokzatának felújítása, amely várhatóan ősszel fejeződik be, és hozzávetőlegesen 50 millió forintba kerül. Érdekesség, hogy a munkálatok során felhasználják az 1915-ben emelt épület eredeti terveit. A már kész dolgokról szólva: a tetemes summából több mint tízmillió forintot fordítottak a több száz gyereket fogadó győrúj baráti tábor új medencéjére és a falépcsőzet cseréjére. A medencét már birtokba is vették a vendégek.

Sopron: közel százmillió

Sopronban az önkormányzati oktatási intézmények – óvodák, iskolák – korszerűsítésére, renoválására idén nyáron közel százmillió forintot fordítunk – közölte érdeklődésünkre Palotai György, a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti irodavezetője.
A munkálatok során – többek között – nyolcmillió forintért felújítják a Handler-iskola tantermeit; tízmilliós költséggel a Vas-Villa’ tornaterme új padlózatot kap, s mintegy harmincmillió forintból a Lackner-iskola víz-szennyvíz hálózatának cseréjére is sor kerül. Több óvoda konyhai részlegét korszerűsítjük, a költségek elérik a tízmillió forintot. A Király utcai óvoda-bölcsőde fűtési rendszerének modernizálása nyolcmillió forintba kerül. Emellett az iskolák – az önkormányzat által biztosított – saját keretükből tisztító festést és egyéb karbantartási munkákat is elvégeztetnek a nyári hónapokban.

Mosdófelújítások, ablakcserék

A mosonmagyaróvári önkormányzat a nyár folyamán mintegy 40 millió forintot költ oktatási intézményei felújítására. Ebből több helyen rendbe hozzák a vizesblokkokat, a Hunyadi-iskola főépületében a tantermek ablakait cserélik ki, a Bolyai-iskola Szent István király úti épületén felújítják a tetőszerkezetet, a tornatermi öltözőket, valamint a lépcsőházi homlokzatot. Már a nyári szünet előtt elkezdődött a Hunyadi-iskola bővítése 105 millió forintból.
Bernád Csaba, a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium igazgatója elmondta: a nyári munkák közül kiemelkedik az intézmény tornacsarnokának tetőszigetelése, melyre másfél millió forintot szánnak. A gimnázium főbejáratának bádogosmunkái és a homlokzat javítása is közel egymilliójába kerül az iskola költségvetésének. Az igazgató hozzátette, az előbbieken kívül a tantermek és kiszolgálóhelyiségek szokásos festését is elvégzik a nyáron.
A Pátzay Pál Általános Iskolában is a tornacsarnokkal kezdték a rekonstrukciós munkákat. A terem belső festésén kívül az intézmény vízcsöveit javították és cserélték. Harmath Lajos igazgató hozzátette: az iskola kazánháza is egy kisebb felújításon esik át, valamint néhány tanterem világítását is javították. A szokásos évenkénti kőművesmunkákkal együtt a felújítás mintegy hétszázezer forintjába kerül az intézménynek.
A Széchenyi-iskolában már megkezdődtek a nyári felújítások. Hámori György igazgató elmondta: a tornaterem mellékhelyiségeinek és öltözőinek rekonstruk-

ciójára hatszázezer forintot költenek.
A Berg Gusztáv Szakiskola az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházását kezdte el az idei nyáron. Mintegy negyvenhárommillió forintból új tankonyhát és tanéttermet építenek az intézmény hátsó traktusában. Ezzel egy időben a szomszédos tantermeket is átalakítják. Fábián Imre igazgató szerint vélhetően még az év vége előtt befejezik a munkákat.

Nyári karbantartás

Csornán az önkormányzati iskolák közül a Csukás-szakközépiskolában egy gyakorlótermet alakítanak ki, a Kossuth Lajos Szakiskolában saját erőből, a tanulók közreműködésével egy tantermet már felújítottak, újravakolták és -színezték a tornaterem homlokzatát. Megkezdődött a Széchenyi István Általános Iskola alsó tagozatos épületének rekonstrukciója, amely mintegy 50 millió forintba kerül, a költségeket pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból fedezik. Az iskolákban szeretnék elvégeztetni a szükséges tisztasági meszelést is. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központban a fiú WC-k és vizesblokkok teljes felújítását végzik el fenntartói támogatással. Két alsós tanterem rekonstrukciója is a feladatok között szerepel. Az intézmény óvodájában a megnövekedett gyereklétszám miatt újabb csoport létrehozását készítik elő és új csoportszobát alakítanak ki. A környező települések közül Szilban folyam atban van az általános iskola egyik épületének bővítése, Farádon egy szertárat alakítanak ki. Más intézményekben elsősorban tisztasági meszelést és kisebb javításokat terveznek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok

Meghibásodások miatt több menetrendszerű vonat késett tegnap a Győrött is áthaladó… Tovább olvasom