Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Nyári tippek karrierépítőknek

Egyes felmérések szerint a magyar munkavállalók jelentős része nem mer hosszabb szabadságra menni, mert fél, hogy elveszíti az állását.

Egyes felmérések szerint a magyar munkavállalók jelentős része nem mer hosszabb szabadságra menni, mert fél, hogy elveszíti az állását. Bár erre a jól képzett embereknek kevésbé kell számítani, de az elméleti lehetőséget érdemes számba venni, s felhasználni a karrierépítésben.
Botorság volna, ha arra bíztatnánk bárkit, hogy túrja ki a kollégáját, főnökét, rúgja ki beosztottját, nevezzen ki mást a helyére, amíg az nyaral.

A nyár azonban mindig lehetőséget ad az átrendeződésre. Ennek pedig az az oka, hogy az üzleti életben, de az ország életritmusa szempontjából is a nyári hónapok számítanak a legnyugalmasabbnak. Ilyenkor van idő átgondolni, hogy mi megy rosszul és mi megy jól. Kik azok a kollégák, akikre nagyobb terhet lehet rakni, és kik azok, akiknek kevesebb megbízatás és felelősség is elég lesz.

És persze a feladatok újraosztásánál nem csak a vezetők, hanem a beosztottak és kollégák is gondolkodhatnak róla, hogy miként is lehetne folytatni a munkát. Már késő tavasszal, de legkésőbb a nyár elején érdemes végiggondolni, hogy milyen lehetőségek adódnak majd. Ha ezeket elég jónak találjuk, úgy érdemes a szükséges lépéseket megtenni. Melyek ezek?

Pontosan meg kell határozni, hogy mit akarunk változtatni a pozíciónkon. Nagyobb hatáskört szeretnénk-e, más feladatot kívánunk magunknak, kevesebb felelősséget szeretnénk vállalni, az elméleti vagy adminisztratív feladatok helyett a végrehajtással kívánunk végre foglalkozni, stb.
Azonosítani kell, hogy kik a fontos emberek céljaink elérése szempontjából.

Meg kell tőlük tudni, ki kell puhatolni, hogy az elképzeléseik egybevágnak-e a mieinkkel.
Ki kell deríteni, hogy megnyílnak-e szabad pozíciók a kiszemelt területeken.

Fel kell deríteni, hogy akadnak-e olyanok, akik szívesen leadnának egy keveset a felelősségükből s ezeket a hatáskör darabokat felcsipegethetjük-e a saját portfoliónkat bővítendő.
Ki kell deríteni, hogy a szabadságolások ideje alatt melyek azok a dolgok, amelyeket szolgálaton kívüli kollégáink nem végeznek el, s helyettesítve őket rövid idő alatt nélkülözhetetlenné tehetjük magunkat egy-egy területen.

Végül meg kell kezdenünk a személyes kapcsolatok kiépítését a fontosnak ítélt emberekkel.
Az efféle helyezkedések – a Parkinson-szabály működése következtében – többnyire a szervezet felduzzadását eredményezik, amelyet előbb utóbb racionalizálni fognak, vagy az alapoktól újraterveznek. Ilyenkor elég sok ember veszítheti el az állását. A kérdés ezért főleg az, hogy a nagytakarítások idejére sikerül-e a szervezet megfelelő fertályára navigálni magunkat, ahonnan kényelmesen nézhetjük végig az átalakításokat. A nyár kiváló idő az efféle tudatos mozgás kitervelésére és végrehajtására.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel az Alsó-Lövérek iskolája

Duplán jubilál a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, hiszen ötven éve állnak a… Tovább olvasom