Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Nyárfapihe:

egyszerű a megoldás

A Kisalföld május 24-i számában olvastam egy cikket, amely a nyárfapihével foglalkozott. Ebben az szerepelt, hogy a szóban forgó vattaszerű dolog a nyárfa virága. Szeretném eloszlatni ezt a téves megállapítást, az ugyanis nem a nyárfa virága, hanem annak a termése. Ha valaki közelebbről megnézi ezt a könnyű, a széllel messzire eljutó, vattaszerű, igen kellemetlen anyagot, az megláthatja a vattaszálak között lévő, egy-másfél milliméter hosszú, gabonaszem alakú apró magot.

Tudni kell, hogy nem minden nyárfa hoz termést, vannak úgynevezett hímivarú nyárfajok, például a jegenyenyár, valamint vannak keresztezésekkel előállított fajták, sőt, természetes hibridek is, amelyek nem hoznak termést.
Egy másik lapszámban, olvasóknak feltett kérdésekre adott válaszokban azt mondták, hogy a nyárfapihe ellen nem lehet tenni semmit, azt el kell tűrni. Ez sem igaz, mivel csak annyit kellene tenni, hogy a lakott területeken és azok közvetlen közelében csak hímivarú fajtákat kell ültetni. Mi az általunk kezelt erdőkben már évek óta ezt tesszük: az öttevényi focipálya mellett, a mecséri Duna-parton, a Rábca börcsi hullámterében stb.
Győr belterületén is egyszerűen meg lehet oldani ezt a gondot, fokozatosan le kell cserélni a jelenlegi korainyár-, feketenyár-, szürkenyár-állományokat és egyedeket hímivarú fajtákra. A nyárfa gyorsan nő két- vagy hároméves, nagyméretű csemetét ültetve, amelyet bármelyik erdészeti csemetekert (köztük a miénk is) elő tud állítani, 10–15 év alatt a város egész területén megoldódna a gond anélkül, hogy a város fásított képe jelentősen megváltozna. Természetesen ezt az akciót a városhoz közeli folyópartokra is ki kellene terjeszteni. Az akció költsége a belterületen évi pár százezer forintból megoldható lenne. A külterületeken a rendes erdőgazdálkodás keretében többletköltség nem merülne fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom