Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Növények szűrik a szennyvizet

Két évvel ezelőtt egymillió eurós Phare-támogatást nyert Hédervár, hogy a túlterhelt szennyvíztisztítója helyett egy korszerűbbet építsen. A létesítmény elkészült, lassan a próbaüzem is befejeződik: a modern tisztító a növényi gyökerek baktériumain szűri meg a szennyvizet.
Napi 1600 köbméter szennyvíz érkezik a hédervári telepre, s egy hőszivattyú segítségével a létesítményhez szükséges energiát is maguk termelik meg. A korszerű tisztítóra még 2004-ben nyert támogatást az önkormányzat: a tisztítóba ugyanis rendkívül magas koncentrátumú szennyvizek érkeznek, erre jó példa, hogy a víz ammóniakoncentrátuma száz százalékkal túlterhelt volt.

Szennyezések csökkentése

Összességében 30–50 százalékos túlterheltségről beszélhettünk: kilenc települést érint a telep működése, s a Mosoni-Dunába folyik az innen kivezetett víz. Egy ’94-es egyezményben, mely a Duna védelmére és fenntartható használatára irányuló együttműködésről szól, a vállalt kötelezettségek között szerepel a kommunális szennyvizek által okozott szennyezések csökkentése. Héderváron az előgépes technológia során a medencékbe növényeket ültettek, melyek gyökérbaktériumai tisztítják a vizet. A kivitelező egy osztrák–magyar vegyes vállalat volt. Juhász József polgármester ottjártunkkor elmondta: meghosszabbították a próbaüzem időtartamát, hogy minden esetleges hibát kiszűrjenek.

Korszerű technológia

Épült egy, a nedvességtartalmát vesztett iszapnak külön lerakó is, melyet félévente ürítenek. Az uniós támogatásból új iszapsűrítő és -lerakó, kiegyenlítőmedence és utóülepítő készült, valamint új üzemviteli épületek (diszpécserszoba, tárgyaló, öltözők), sőt, a telepen aszfaltos út is létesült. A korszerű létesítmény a hatósági követelményeknek jobban megfelel: a korábbi tisztítóművet utoljára 1994-ben bővítették, s a túlterheltség és a magas koncentráció miatt többször büntetést kellett fizetniük. Most ez a veszély nem fenyeget.
A próbaüzem hamarosan

befejeződik, s átadják a létesítményt, így Nyugat-Dunántúl

legkorszerűbb előgépes szennyvíztelepe lesz a hédervári.
Érdekessége még az a hőszivattyú, mely lehűti a – télen is legalább 8–10 fokos – szennyvizet 4–5 fokkal. Ezzel az eljárással 70 kilowatt energiát tudnak nyerni, mely teljes egészében megoldja az itteni melegvíz-ellátást és a fűtést. Az uniós támogatás mellé néhány milliós önrészt a helyi önkormányzat is magára vállalt a beruházásból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bókok nőknek

Nézem és azon gondolkodom, kegyed tetszik-e már nekem vagy igyak még? Még több bók itt. Tovább olvasom