Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Nőtt az idegenellenesek aránya a szélsőbaloldaliak között

A baloldali érzelműek körében jóval nagyobb az átlagosnál az idegenellenesek aránya - derül ki a Tárki felméréséből. Az eredmény a kutatást vezető szociológust, Sik Endrét is meglepte – írja a Népszabadság.
Az idegenellenesek aránya jelenleg 27 százalék. E tekintetben nincs komoly változás az előző évekhez képest, az viszont meghökkentő adat, hogy a szélsőbaloldaliak között feltűnően nagy, 42 százalékos ez az arány. Ezen belül is leginkább a vidéki városokban élő idős nőkre jellemző az idegenellenesség. Az eddigi felmérések tapasztalatai azt mutatták, hogy a falvakban élő alacsony iskolai végzettségűek, valamint a nyugdíjas korúak a legkevésbé toleránsak.

Sik Endre, a reprezentatív kutatást vezető szociológus - akit egyébként váratlanul ért a vizsgálat eredménye - elmondta, hogy, miközben a szélsőjobbosok aránya az átlagos öt százalék körül maradt, a korábbinál jóval többen sorolták magukat a szélsőbaloldalinak számító csoportba: a válaszolók csaknem tizede tartozik ide. A szélsőbaloldaliság és az idegenellenesség együttes erősödése - vélekedett a szociológus - olyan reakcióként értékelhető, amelyet talán a gazdasági körülmények romlásától való félelem váltott ki.

A Tárki a kilencvenes évek eleje óta rendszeresen vizsgálja az idegenellenesség mértékét. A kutatás készítői azokat tekintik nyíltan idegenelleneseknek, akik egyáltalán nem engednének be menedékkérőket az országba - függetlenül attól, hogy honnan érkeznek, és milyen okok miatt hagyták el hazájukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom