Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Nők a világ tetején

Egyesek szerint nincs messze az az idő, amikor több más ország mellett az USA élén is nő áll majd.

Egyre több nő van, aki saját példájával bizonyítja, hogy a gyengébb nem képviselői a legkeményebb „férfivilágban", a politikában is megállják a helyüket. Egyesek szerint nincs messze az az idő, amikor több más ország mellett az Egyesült Államok élén is szoknyás vezető áll majd.       

Condoleezza Rice: az „Acélmagnólia"

„Condi", ahogy az amerikai lapokban nevezik, az USA külügyminisztereként nemcsak felkerült, de vezeti is a Forbes magazin által összeállított, a világ legbefolyásosabb asszonyait felvonultató listát, s ő a valaha volt legmagasabbra jutott fekete amerikai politikus. A politikus, akinek neve egyébként az olasz „con dolcezza" – „édesen" – zenei utasításból ered, kiemelkedő munkabírásával, intellektusával és vezetői képességeivel hamar kivívta a legkeményebb államférfiak tiszteletét is, s egyben ragyogó példa arra, mit érhet el valaki fekete nőként ott, ahol még mindig élnek a faji előítéletek. Condi maga is megtapasztalta a rasszizmust, amikor gyerekként egy áruházban nem engedték be a fehéreknek fenntartott próbafülkébe. A kis Condoleezza csodagyerek volt: kétévesen kezdett olvasni, háromévesen zongorázott, balettozott és franciát tanult. Csak a véletlen műve, hogy nem zongoraművész vagy műkorsolyaversenyző lett, ugyanis mindkettőt versenyzői szinten művelte. Az egyetemen szeretett bele a politikába, s amikor híre ment brilliáns szakmai vitáinak, gyorsan jutott előre. Jelenleg nincs Bush elnöknek olyan munkatársa, akivel olyan szoros kapcsolata lenne, mint vele, a külügyekben hivatalba lépése előtt meglehetősen tájékozatlan elnököt például ő készítette fel a nemzetközi kérdésekben, s gyakran tölti együtt a hétvégéket a Bush házaspárral. Négy nyelven beszél, számos egyetem díszdoktora, s azt beszélik, ő lehet az első amerikai elnök, ha a republikánusok indítják a 2008-as elnökválasztáson. Ha igazak a pletykák, és a demokraták Hillary Clintont indítják, valószínűleg minden idők legérdekesebb harcának lehetünk tanúi...

A világ 10 legbefolyásosabb asszonya

1. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter
2. Wu Yi kínai miniszterelnök-helyettes
3. Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök
4. Gloria Arroyo Fülöp-szigeteki elnök
5. Margaret Whitman, az eBay vállalat igazgatója
6. Anne Mulcahy, a Xerox vállalat igazgatója
7. Sallie Krawcheck, a Citigroup pénzügyi vezérigazgatója
8. Brenda Barnes, a Sara Lee vállalat igazgatója
9. Oprah Winfrey tévésztár, médiamodul, a Harpo elnöke
10. Melinda Gates, a The Bill and Belinda Gates Alapítvány elnöke

Michelle Bachelet: három gyerek, két apától

Chile januárban megválasztott első női elnöke üde színfolt a sokáig diktátorok által uralt Dél-Amerikában. Az önkényuralomról személyesen is tudna mesélni: apját, a chilei légierő tábornokát Pinochet diktatúrája alatt halálra kínozták, s őt is börtönbe zárták. A civilben gyermekorvos Bacheletet annak ellenére választották meg, hogy nem tagadja, ateista, sőt, családja sem éppen tükrözi a hagyományos polgári értékrendet, amellett ugyanis, hogy három gyermeke van két apától, ötvennégy évesen jelenleg hajadon... Latin-Amerikában egyébként hódítanak a nők a politikában: ő a hetedik női elnök a kontinensen. Az, hogy egy gyermekeit egyedül nevelő, kétszeresen elvált nő került a katolikus, szigorúan zárt chilei társadalom élére, mindenki szerint nyitottabbá teszi az országot a külvilág felé. S hogy ne csak ő élvezze az egyenjogúság előnyeit, bejelentette: kormányának felét nők alkotják majd, többek között a hagyományosan „férfiterepnek" számító védelmi minisztérium élére is a gyengébbik nem egy képviselője kerül.    

Julia Timosenko: a „Gázhercegnő"

A választási kampány alatt csak gázhercegnőnek nevezett, törékeny asszony meglepő határozottsággal vette kezébe Ukrajna kormányának irányítását. A negyvenötéves Timosenko nincs rászorulva a politikusi fizetésre, hiszen az energetikai iparban sikeres üzletasszonyként, a legnagyobb ukrán földgázimportőr cég vezetőjeként jelentős vagyont szerzett, s mára Ukrajna egyik leggazdagabb embere lett. Édesanyja egyedül nevelte, gyakran még ennivalóra sem futotta, így karrierje példaértékű minden nőnek. A férfiak kíméletlen világában nehéz volt érvényesülnie 34-es ruha- és 35-ös cipőméretével, nem csoda, hogy a gyakran napi tizenhat óra munka mellett nincs különösebben ideje magával foglalkozni. S amiért nincs miért irigyelnünk: reggelire sokszor csak egy energiadús fehérjeturmixot van ideje felhajtani...

30 százalék lenne ideális

Bár a világban egyre több a női politikus, hazánkban még mindig rossz a helyzet. Bár  a kormánytagok között két nő is van – a szociális tárca és a belügyminisztárium élén –, és a Parlament elnöke is nő, a női képviselők arányát tekintve Magyarország az utolsó helyen áll az Európai Unió országai között, 9,1 százalékkal¸ alaposan lemaradva az átlagtól, 18,4 százaléktól. Az EU valamennyi döntéshozó testületében szeretnék elérni, hogy a döntéshozók legalább harmada nő legyen, a  tapasztalat szerint ilyen arány kell ahhoz, hogy a női szempontok is kellően érvényesüljenek a döntések meghozatalakor.

Angela Merkel: „kombi Volvo"   

Németország első női kancellárja az első politikus ezen a poszton, aki keletről, az egykori NDK-ból jött. Az erős német asszony sokat várt arra, hogy jelölt legyen, hiszen már a 2002-es választásokon szeretett volna indulni, akkor azonban pártja nem őt választotta. A fizikus végzettségű Merkel vallásos – édesapja protestáns lelkész –, beavatásakor, amikor felesküdött az alkotmányra, elmondta az eskü szövegéhez tartozó, de nem kötelező „Isten engem úgy segéljen" mondatot is, amit elődje, Gerhard Schröder annak idején kihagyott mondandójából. Merkel már elsőre sem tűnik szelíd, simulékony nőnek, s az iraki háború támogatásával kifejezetten ellentmondásos politikus lett. Úgy tűnik, a politika nem családbarát hivatás, Merkel gyermek nélkül, második férjével él, aki a változatosság kedvéért szintén tudós, kémikus. Egy érdekesség: a német Manager magazin felmérése szerint, ha egy autómárkával kellene jellemezni Angela Merkelt, olyan megbízható kocsi lenne, mint például az Opel vagy a Volvo – mindenképpen kombi változatban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénymódosítás

Megjelent a módosított építési törvény a Magyar Közlönyben. A megváltozott szabályok többségét… Tovább olvasom