Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nők a munka- és gyermekvállalásról

Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő a Fidesz nőtagozatának Nők a nőkért című kampányáról tartott sajtótájékoztatót.
A Nők a nőkért című kampány keretében a Fidesz nőtagozata az ország nyolcvan településén kezdeményez párbeszédet a hölgyek helyzetéről. Több szempontból vizsgálja például azt, miért rossz egészségi állapotuk, miért alacsony a részvételi arány a szűrővizsgálatokon. Miért ábrázolják a reklámokban az asszonyt bugyutának, aki csak férje segítségével tud megfelelő tisztítószert választani? Miért jelenítik meg szexuális tárgyként, amivel valamit el akarnak adni?

Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő szakterülete a foglalkoztatáspolitika. Véleménye szerint azon belül a nők helyzete nem rózsás: a foglalkoztatás hazánkban 57–58 százalékos, de a nők foglalkoztatása csak 46–47 százalékos, miközben a munkanélküliség nő. Szólt arról, hogy a családokban a feleségek keresetére is szükség van, de egy nő számos akadályba ütközik munkavállaláskor.

Egy férfi pályakezdőtől például soha nem kérdezik meg, van-e gyereke, és mikor akar családot alapítani. Az is hátrányos megkülönböztetést jelent szerinte, hogy ha egy hölgy elmúlt negyven, öregnek tartják a munkáltatók. Úgy véli, hiába tiltják mindezt a törvények, az uniós irányelvek, csak lassan lehet változást elérni. A cél, hogy 2010-re jelentősen csökkenjen a férfiak és a nők keresete közti különbség, ami ma hazánkban 25– 30 százalékos, és nemcsak a verseny-, hanem a közszférában is.

A gyermek- és a munkavállalás összeegyeztetésének segítése azért is fontos a képviselő szerint, mert csökken a születések száma. Mindezen a Fidesz munkahelyteremtő támogatásokkal és a szemléletváltozás elősegítésével akar változtatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom