Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Nőhet a várakozási és ügyeleti idő

Szeptember 1-jére tolódott ki az a határidő, amely után a házi- és gyermekorvosoknak adatot kell szolgáltatniuk betegeikről; erről született megállapodás a résztvevők között a csütörtöki megbeszélésen – mondta az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón.
Egy tavaly decemberi kormányrendelet szerint március 1-jétől az alapellátásban dolgozóknak (háziorvosoknak, gyermekorvo-

soknak) többletadatokat kellett volna szolgáltatniuk az egészségbiztosító (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) felé. Ezt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nehezményezte, mondván, hogy ezek miatt a plusz adminisztrációs terhek miatt vagy többet várakoznak a betegek, vagy kevesebb idő jut számukra.
A csütörtöki megbeszélést a kamara kezdeményezte. Rácz Jenő elmondta: konszenzus született a felek között abban, hogy hosszabb felkészülési időt kell hagyni az orvosoknak. Így szeptemberig lesz idő a tartalmi kérdések megvitatására, esetleges jogszabály-változtatásra és a gyakorlati felkészülésre – ismertette a megbeszélés után a megállapodás tartalmát a szaktárca vezetője.
Éger István, a MOK elnöke kiemelte: az adatszolgáltatás fontosságát a jobb betegellátás érdekében soha nem vitatták, csak annak módszertanát kifogásolták. Véleménye szerint a mostani megállapodás garancia lehet arra, hogy valóban minőségi, a beteg érdekeit is szolgáló adatokat nyújtsanak a háziorvosok. Ehhez megfelelő informatikai rendszer kell – mondta Éger István.
Az egyeztetésen jelen voltak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Alapellátási Intézet és a szakmai érdek-képviseleti szervezetek képviselői. (mti)

A szervátültetés fontosságáról

A szervátültetés fontosságának megértésére és ennek megfelelő szemléletváltásra van szükség a szakmában és a közvéleményben egyaránt a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal csütörtöki ülésének határozatai szerint. A levezető elnök elmondta, a testület szerint a szervátültetés terén Magyarország a szívátültetésben áll a legrosszabbul. Évente 6–10 szívátültetést végeznek, míg 40–50 ilyen műtétre lenne szükség. Rámutatott: azonnali intézkedést kíván a NEK szerint a szívátültetettek utógondozásának biztosítása, mert a feladatot eddig ellátó Korányi-intézetben felszámolják az érintett részleget. A testület ismételten kiállt az egységes társadalombiztosítás és annak egységes igazgatási rendszere mellett.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan aszfaltoznak

– Ha az időjárás engedi, hamarosan megtörténik az aszfaltozás a Dunakapu tér és a Teleki… Tovább olvasom