Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Nobel-díjas rendezvény lesz

Az október 14–15–16-án, a szokott helyszínen rekordszámú kiadó képviselteti magát a Könyvszalonon.
Arról, hogy a Győri Nemzetközi Könyvszalonban egy Nobel-díjas alkotó dedikáljon, talán még a főszervező Tóth Nándorné is csak titokban álmodozott. Az álmok azonban valóra váltak. Igaz, ehhez szervezőmunka és sok-sok ember együttműködése volt szükséges. Tegnap tartották meg az ötödik Győri Nemzetközi Könyvszalon előzetes tájékoztatóját.
A megyeszékhely legtöbb vendégéjszakát hozó rendezvénye idén már hárommillió forintos saját bevétellel számol a standpénzekből. Minden könyvkiadó szeretne jelen lenni Győrött!

Az október 14–15–16-án, a szokott helyszínen, az ötvenhatos győri emlékmű mellett felállított nagy sátorban rekordszámú kiadó mutatja majd be legjobb könyveit. Mint a főszervező, a győri kulturális iroda vezetője elmondta, a könyvszalon az elmúlt négy évben nem csupán az írástudók és az olvasni szeretők között aratott nagy sikert. Bár kétségtelen, hogy a helyi alkotókat is inspirálta, és sokan elmentek a könyvsátorba s ragadtak ott a programokon azok közül is, akik eddig keveset olvastak.

A szalon valódi kulturális kavalkáddá, a területen dolgozó szakemberek találkozóhelyévé, alkotások bemutatkozási helyszínévé vált. Megpezsdítette a győri kulturális életet, és a megyére is hatással volt. Mára elmondható, Budapesten is felfigyeltek rá. Ezt mutatja, hogy nem csupán a Nobel-díjas Kertész Imre, de többek között Spiró György, Csukás István, Lőrincz L. László, Vámos Miklós, Lázár Ervin, Faludy György, Tolnai Ottó is elfogadta a meghívást. Ebben a személyes kapcsolatokkal a Műhely folyóirat s Villányi László is sokat segített. Valamint segített az eddigi rendezvények híre. Ma már mindenki szeretne bemutatkozni Győrben.

Mint azt Tóth Nándorné elmondta, a tízmilliós költségvetésből és a társintézmények segítségével ismét olyan programot állítottak össze, amely mindenkit megmozgat. Szülőket, gyerekeket egyaránt, akik idén kiemelt helyen lesznek. Külön konferencia foglalkozik majd a városi könyvtár szervezésében a gyerkőcök irodalmával – tudtuk meg dr. Horváth Sándor Domonkos igazgatótól.
A tájékoztatón a Vaskakas Bábszínház igazgatója, Kocsis Rozi elmondta, a megnyitó varázslatos és látványos lesz. Előadásukban életre kelnek a könyvek.

Legalább ilyen izgalmakat ígér a Rege Jurta, ahol a város ismert személyiségei mesélik majd el a legkisebbeknek – nonstop – kedvenc történeteiket. Balogh József, a megyeszékhely polgármestere még nem árulta el, milyen mesével örvendezteti meg jövő vasárnap délelőtt a lurkókat, de arra kitért: „Nehéz nem túlértékelni a Győri Könyvszalon jelentőségét. Az elmúlt években a szalon hétszáz programot, 350 kiadványt és 350 kiadót mutatott be a látogatóknak." A győri Bisinger sétányon felállított óriássátron kívül a városházán, a bábszínházban, a Richter Teremben, a színházban is lesznek események.

A programok közül szinte mindegyik ingyenes. Ehhez kellettek a támogatók. Az Audi Hungaria Motor Kft. például idén megemelte a szponzorálási költséget, és lapunk, a Kisalföld is jelentős propagandasegítséget nyújt a szalonnak. Ennek jegyében jelenik meg október 8-án, szombaton a nyolcoldalas Könyvszalon mellékletünk részletes programokkal és sok-sok információval.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leköszönő edző

Tovább olvasom