Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Nő a tanárok óraszáma, lesz képzési hozzájárulás

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a közoktatásról, valamint a felsőoktatásról szóló törvény módosítását: a közoktatásról szóló törvény módosítása többek között megemeli a tanárok kötelező óraszámát, valamint kötelezővé teszi a nyolc osztálynál kisebb iskolák tagiskolává válását. A felsőoktatási törvény módosításának legtöbb vitát kiváltó pontja a képzési hozzájárulás bevezetése, amelyet az államilag támogatott oktatásban részt vevők fizetnének.

Módosította a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvényeket is a Ház; a törvény rugalmasabbá teszi a létszámgazdálkodást és bevezeti a teljesítményelvet a közigazgatásban.
Ugyanakkor elutasította a mentelmi jogra, valamint az országgyűlési képviselők és az európai parlamenti (EP) képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó, kétharmados támogatást igénylő jogszabá-

lyok módosítását az Országgyűlés. A törvénymódosítás azt célozta, hogy az országgyűlési és az EP-képviselők az állami szférában gazdasági tevékenységet egyáltalán ne folytathassanak.
Szintén nem kapta meg az elfogadásához szükséges kétharmados többséget az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslat, ami a jelenlegi 386-ról 298 főre csökkentette volna a képviselők létszámát.
Nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges kétharmados többséget a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását célzó előterjesztés sem; a törvénymódosítás fő elemei a regionális önkormányzati rendszer létrehozása, a kistérségek, valamint a körjegyzőségek fejlesztése és a fővárosi önkormányzati rendszert érintő változtatások voltak. (mti)

A kormány szerint rendben, az ellenzék másként látja

A kormány meg van győződve arról, hogy helyes irányba megy az ország, és hogy a változtatások szükségesek – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. A Fidesz azt hangsúlyozta hétfőn a parlamentben, hogy beterjesztett törvényjavaslataik nagy többségére nemmel szavazott a kormányoldal, az MDF szerint olyan megszorító csomagot fogadott el a parlament többsége, amely az egész gazdaságot romba dönti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nagyvállalat lett a két korábbi versenytársból

Tímár Imre személyében új elnök-vezérigazgatója van május eleje óta a SOLE-MiZo Zrt.-nek. A Csányi… Tovább olvasom