Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Nincsen sonka papír nélkül

Győr-Moson-Sopron - Lehet vásárolni sonkát pár száz és több ezer forintért is, de mindkettőnek ízletesnek kell lennie. Ezt is ellenőrzik a szakemberek a most induló és április végéig tartó Kikelet II. nevet viselő fogyasztóvédelmi akcióban.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei tegnap Sopronban az Interspar hipermarketben tartottak mintaellenőrzést. Azt is bemutatták, mi mindenre érdemes figyelniük a vásárlóknak. Ellenőrizték a címkéket, azt, hogy az árun szereplő ár megegyezik-e a polcra kiragasztottal, és hogy a blokkon is ez a végösszeg szerepel-e.

– A régióban nem jellemzőek a komoly kihágások. De előfordul, hogy nem tüntetik fel az árakat, vagy több címke is szerepel a termékeken. Ha megkárosítják a lakosságot, csak akkor bírságolunk. Eddig a megyében mindössze egyetlen helyen tapasztaltunk harmincforintos túlszámlázást – tájékoztatott Simon István. – A soproni hipermarketben mindent rendben találtunk.

Az országos akcióban nem csak a fogyasztóvédelmisek vesznek részt, hanem további tíz hatóság is. Mintegy 25 ezer ellenőrzést végeznek. – Ott leszünk az állattartó telepeken, a gyártóüzemekben, az üzletekben, a piacokon – mondta el a Kisalföldnek dr. Szabó Tamás, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságának igazgatója. – Teljes körűen vizsgálódunk, működési engedélyt kérünk, szemügyre vesszük a boltot, végül kiválasztunk egy terméket és végigkövetjük az útját. A sonkáét például a malac takarmányozásától az asztalig. Indokolt esetben laboratóriumi vizsgálatot is végzünk – folytatta.

A soproni hipermarketben ellenőriztek tegnap a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Zádoriné Kecskeméti Judit és Nagy Anita alaposan szemügyre vették a húsvéti sonkákat is.
A soproni hipermarketben ellenőriztek tegnap a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Zádoriné Kecskeméti Judit és Nagy Anita alaposan szemügyre vették a húsvéti sonkákat is.

dr. Szabó Tamás szerint nem lehet kijelenteni, hogy csak a drága termék jó, s minden, ami olcsó, silány minőségű. Az ár a sonkánál a készítés idejétől, az alapanyagnak szánt hús típusától (mennyire értékes része az állatnak), illetve a ráfordított munkaidőtől is függ. A legolcsóbb terméket három nap alatt pácolják, gyorsított eljárással, a hagyományos technológiával viszont három hónapig is eltarthat ez a folyamat.

A szakemberek azt tanácsolják, ne vásároljanak feketepiacon, házalóktól. Boltokban is gyanús a jelöletlen, elmosódott címkéjű termék s a túl olcsó áru. Olvassák el a terméken található tájékoztatókat, a minőségmegőrzési idő lejártát és akkor senkit nem érhet meglepetés.

A legolcsóbb sonkát három nap alatt pácolják, gyorsított eljárással, a hagyományos technológiával viszont három hónapig is eltarthat ez a folyamat.

Ellenőrzések az ünnepek előtt

Több mint száz ellenőrzést folytatnak le a hatósági dolgozók a megyében a Kikelet II. akcióban, szinte minden településen feltűnnek majd. Az ellenőrzések elsősorban a húsvéti termékekre és szolgáltatásokra, a forgalmas üzletekre, vásárok és piacok ellenőrzésére koncentrálódnak. Figyelnek az élelmiszerekre, italokra, étrend-kiegészítőkre, de a gyermekjátékokra, a fontos utasforgalmi helyekre, vendéglátóegységekre, idegenforgalmi akciókra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az átlagosnál enyhébb volt a március

Győr-Moson-Sopron» A legtöbb embert megcsalta hőérzete, ugyanis bármilyen hihetetlen, az idei… Tovább olvasom