Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Nevet kapott a Media Player nélküli Windows

A Microsoft és az Európai Bizottság hosszas huzavona után végre megállapodtak a Media Playert nélkülöző Windows nevéről, a szoftver -- kiviteltől függően -- "Windows XP Home Edition N", illetve "Windows XP Professional Edition N" jelzéssel kerül a boltokba.
A vállalat elfogadta az Európai Bizottság által javasolt nevet annak érdekében, hogy felgyorsítsa az eseményeket. "Vannak fenntartásaink a választott névvel, attól félünk, össze fogja zavarni a fogyasztókat, de ezt a nevet fogjuk használni, hogy felgyorsítsuk az ügymenetet" -- mondta Horacio Gutierrez, a Microsoft európai részlegének vezető jogásza. A Microsoft kilenc különféle nevet javasolt a Media Player nélküli Windowsnak, köztük olyanokat, mint a Windows XP Reduced Media Edition, Windows XP Not Incorporating Windows Media Player, Windows XP/N, Windows XP/B. Az EU egyik javaslatot sem fogadta el.

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság tavaly márciusi ítéletében kimondta, hogy a Microsoft illegálisan élt vissza a Windows operációs rendszer piaci hegemóniájával és ennek segítségével monopolizálni akarta a médialejátszók és a szerver-szoftverek piacát is. A rendelkezés szerint a cégnek forgalomba kell hoznia egy olyan Windows-kiadást, amely nem tartalmazza a Media Playert. A redmondiak megfellebbezték az ítéletet, azonban ez nem halasztó hatású, vagyis a vállalatnak már most ki kellett adnia a Media Player nélküli Windowst, pedig a fellebbviteli eljárás még évekig húzódhat.

Piaci szakértők szerint a médialejátszó nélküli Windows aligha számíthat jelentős érdeklődésre, mivel a "Windows XP Home Edition N" és a "Windows XP Professional Edition N" csökkentett képességeik ellenére ugyanannyiba kerülnek majd, mint a Media Playert is tartalmazó Windows-változatok. Összességében tehát a fogyasztókon és a PC-gyártókon múlik majd, hogy melyik verziót választják. A PC-piacon dúló verseny miatt azonban a számítógépek gyártói alighanem a médialejátszós változatot telepítik majd gépeikre, hiszen azonos áron ez több szolgáltatást, végső soron nagyobb értéket kínál a vevőknek.

Szakértők úgy vélik, még ha a PC-ken nem is lesz megtalálható a Media Player, a felhasználók úgyis letöltik majd az internetről, ugyanis a világhálón megtalálható videók és zenék élvezetéhez szükség van a szoftverre. A Nielsen/NetRatings felmérése szerint Európában a Windows Media a legnépszerűbb internetes médiaformátum, noha számos felhasználó rendelkezik több lejátszóprogrammal és számos tartalomszolgáltató kínálja anyagait több formátumban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monarch lepkék: a természet csodái

A monarch lepkék minden ősszel útra kelnek Kanada déli vidékeiről, illetve az USA északi… Tovább olvasom