Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Neves szakmai elismerést kapott a volt széchenyis diák, Langer Róbert

Dr. Langer Róbertnek, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika egyetemi adjunktusának, egykori széchenyis diáknak ítélte a Semmelweis-egyetem szenátusa az idei Jendrassik Ernő-emlékérmet és jutalomdíjat.
A Semmelweis-egyetemen ünnepi tudományos ülésen tartották meg a Jendrassik Ernő-emlékelőadást. Az egykori széchenyis diák, dr. Langer Róbert, a Transzplatációs és Sebészeti Klinika egyetemi adjunktusa „Immunszupresszió és transzplantáció az akapkutatástól a klinikumig” címmel számolt be kutatásairól, majd az egyetemi szenátus döntése értelmében átvehette a jutalomdíjat.
Langer Róbert 1966. május 8-án született Csornán. Alap- és középfokú iskoláit Sopronban végezte, itt érettségizett 1984-ben, a Széchenyi István Gimnáziumban. 1985-ben vették fel a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára, 1988-tól Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. 1990-ben elnyerte a SOTE 10 hónapos heidelbergi ösztöndíját, így hatodévesként a kísérletes májtranszplantációval ismerkedett a napi belgyógyászati munka mellett. Orvosi diplomáját 1992-ben szerezte cum laude eredménnyel Budapesten. Ezt követően német állami ösztöndíjjal húsz hónapot töltött a Heidelbergi Egyetem Sebészeti Klinikáján. A máj- és hasnyálmirigy-átültetések klinikumával foglalkozott kísérletes munkája mellett. 1994-ben itt is diplomát kapott, szakdolgozata tárgya a tumor miatti májtranszplantáció volt.
1996-ban hat hónapot töltött Bécsben, 1999-től pedig három évig az Egyesült Államokban, Houstonban, a Texasi Állami Egyetem Immunológiai és Transzplantációs részlegén dolgozott. A vese-, hasnyálmirigy- és májtranszplantáció sebészi, belgyógyászati és immunológiai vonatkozásaiból kapott komplex képzést. Mindhárom évben az immunszupresszió és transzplantáció kísérletes kutatásában vett részt, önálló munkát végezve a sebészi tevékenységtől a molekuláris biológiai vonatkozásokig. Munkájával 2001-ben elnyerte az isztambuli immunszupressziós világkongresszus fiatal kutatóinak díját, továbbá szintén 2001-ben a Novartis Young Fellows Award díját. 2003-ban Budapesten PhD-fokozatot szerzett jeles eredménnyel. Ugyanebben az évben a budapesti hasnyálmirigyprogram vezetőjének nevezték ki. Nemzetközi kooperáció keretében irányítja a szigetsejt-átültetési programot, amelynek első eredményei kedvező nemzetközi fogadtatásban részesültek. 20 04-ben a program kibővült a szimultán vese-hasnyálmirigy átültetéssel is, mely szintén figyelemre méltó eredményeket mutat.

Jendrassik Ernő-emlékérem

A Jendrassik Ernő-emlékérmet az egyetemi tanács 1962-ben a magyar orvostudomány, különösen az önálló kutatásokon alapuló szaktudomány fejlődésének elősegítése érdekében alapította és dr. Jendrassik Ernőről (1858–1921), az egyetem volt tanáráról, a kiváló magyar bel- és idegorvosról nevezték el.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom