Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Nemzetközi Gregorián Fesztivál Vácott

Ötödször rendezi meg négynapos nemzetközi fesztiválját a magyar Gregorián Társaság Vácott, ahová júius 7. és 10. között a két vendéglátó együttes mellett hét országból érkeznek együttesek.

A fesztivál páratlan és nagy hiánypótló alkalom Közép-Európa zenei életében, minthogy egyaránt szól az érdeklődőknek és vállal szakmai jellegű feladatokat is - mondta az MTI-nek Ruthner Judit, a Gregorián Társaság titkára.

A társaság munkája a Béres György elnök vezette Schola Gregoriana Budapestinensis és az ifjú Sapszon Ferenc irányításával működő Cantate et Jubilate Schola tevékenységén alapul. A Cantate Schola nyitja meg a fesztivált július 7-én délután, este hétkor a váci székesegyházban valamennyi kórus megszólal a közös hangversenyen. A nagyszabású rendezvény gerincét a liturgikus alkalmak adják, a gregorián igazi ereje ebben mutatkozik meg - vélik a szervezők -, de másnap délelőtt két elméleti előadás is várja az érdeklődőket.

A Nyugat-Európában folyó gregorián kutatásokba betekintést kínál a német Stefan Klöckner professzor, aki ismertetést ad az írásban elsőként megjelenő többszólamú darabokról, amelyek a 900-ban kelt Musica et Scholica Euchiriadis kéziratban találhatók. A gregorián dallam restaurálása a Graduale Novumban témát az osztrák Franz Karl Prassl professzor elemzi. A hallgatóság a hangversenyeken megismerkedhet olyan kiváló kórusok gregorián interpretációjával, amelyek liturgikus gyakorlata ebben sokkal nagyobb a hazai kórusoknál, mivel elsősorban ezt tekintik feladatuknak.

A vendéglátók mellett a fesztiválon megszólal a Schola Gregoriana Monostorinensis Jakabffy Tamás vezényletével, a kolozsvári együttest 1998-ban hozták létre a város monostori negyedében. A Grazer Choralschola és a Schola Resupina Ausztriából érkezik, Írországot a Schola Gregoriana Maynooth képviseli Hanna Evans vezetésével. Japánból a Hashimoto Veronika vezette tokiói Capella Gregoriana - Chorus Instituti St. Gregorius lesz a vendégük. Részt vesz a fesztiválom az esseni Vox Werdensis, a norvég Consortium Vocale Oslo, valamint a szlovák Schola Gloria Dei-homo vivens.

A hangversenyeken és előadásokon kívül képzőművészeti kiállítás is nyílik a Credo-házban. A szombati nyílt nap keretében több hazai és határon túli amatőr schola (együttes) mutatkozik be. E napon kódexmásoló és jelvénykészítő műhely is működik majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakosság véleményét kérték munkájukról a somogyi rendőrök

A lakosság véleményét kérték munkájukról a somogyi rendőrök; teljesítményüket 19 kérdésre válaszolva… Tovább olvasom