Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Nemzeti egységkormányról

Találkozót tartott szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök és Iszmáil Haníje kormányfő, s megállapodtak abban, hogy tárgyalást kezdenek nemzeti egységkormány létrehozásáról. Az új kormány a Hamász mozgalom és az Abbász vezette Fatah mozgalom képviselőiből állna, programjának alapját pedig a nemzeti egyetértés programja képezné, amely magába foglalja Izrael hallgatólagos elismerését. A nemzeti egységkormánytól azt várják a felek, hogy sikerül megváltoztatni általa a Nyugat elszigetelő politikáját, ami miatt a Hamász-kormány folyamatos válságban működik.

Tüzet nyitottak egy halászhajóra

Egy orosz járőrhajó szerdán tüzet nyitott egy japán rákhalászhajóra az orosz ellenőrzés alá tartozó déli Kuril-szigetek közelében, amelyeket Japánban „Északi Területeknek” neveznek. A tűzharcban a japán parti őrség tisztje szerint egy halász meghalt. Az orosz tengeri hatóságok elfogták a 4,9 tonnás hajót. A japán külügyminisztérium tiltakozó közleményében, amelyet Oroszország tokiói ügyvivőjének adtak át, elfogadhatatlannak nevezte az incidenst, a japán hajó és legénységének azonnali szabadon bocsátását, valamint kártérítést és az orosz felelősök megbüntetését követelte.

Rádióinterjúja válthatta ki a nyilatkozatot

Nehezen értelmezhető pozsonyi nyilatkozat keltett zavarokat a magyar–szlovák viszonyban, miután Sylvia Glendová szlovák kormányszóvivő rövid írásos nyilatkozatban közölte: Robert Fico miniszterelnök a magyar politikusok egyetlen olyan kijelentésére sem hajlandó reagálni, amelyek kormányát bármilyen módon összefüggésbe hozzák a fasizmussal. A nyilatkozat szerint Robert Fico miniszterelnök mindazonáltal megkérdezi Bugár Bélától, az MKP vezetőjétől, hogy „valóban nap mint nap olyan kormánypolitikával és retorikával kell-e együtt élnie, amely már-már a fasizmussal határos?” . Bugár Béla szerdán azt mondta: értelmezhetetlen mondatokra nem kíván rea-

gálni. Hozzátette: eddig úgy tudta, hogy a szlovák kormány kérdéses állásfoglalását állítólag Németh Zsolt egy nyilatkozata váltotta ki. A szlovák fél szerint a fideszes politikus vasárnapi nagyváradi, az V. Magyar Református Világtalálkozón adott nyilatkozatában vélekedett úgy, hogy „a »fasizmus határait« súroló szlovák kormányzati politikával kell szembenézniük a szlovákiai magyaroknak”.

Mólónak ütközött egy komp Horvátországban

Több mint háromszáz utassal a fedélzetén szerdán kikötés közben a mólónak ütközött a horvátországi Splitben egy komp, aminek következtében tizennyolcan megsérültek. Hat ember súlyosan sérült, a szállított járművek közül legalább 15 gépkocsi megrongálódott. (mti)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a téren a busz

Győr. Mától újra a Korányi Frigyes téren közlekednek a 2-es és a 23-as helyi autóbuszjáratok. Tovább olvasom