Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -3°C | 4°C Még több cikk.

Németország is bevezethet célzott kivégzéseket

Egy ámokfutó javaslataihoz hasonlította a Német Szociáldemokrata Párt parlamenti frakciójának vezetője a kereszténydemokrata belügyminiszter, Wolfgang Schauble legutóbbi, a belbiztonság szigorítására irányuló kezdeményezéseit.

Wolfgang Schauble belügyminiszter az "izraeli mintára" történő, úgynevezett célzott kivégzések bevezetésének lehetőségéről beszélt, ami a koalíciós partner szociáldemokraták körében hatalmas felháborodást váltott ki. Kedden a miniszter pártjának (Német Kereszténydemokrata Unió - CDU) több tekintélyes politikusa is jelezte fenntartásait.

Közvetett formában a CDU elnöke, Angela Merkel kancellár is utalt arra, hogy a belügyminisztere által tervezett intézkedéseket túlzottnak tartja. A kormány helyettes szóvivője közölte, hogy Merkel a hét második felében - úgymond - hatalmi szóval kívánja tisztázni a kérdésben kialakult koalíciós vitát.

Kivágta a biztosítékot

Struck szociáldemokrata frakcióvezető nyilatkozatában kijelentette: "Schauble egyes javaslatai egy ámokfutó javaslataihoz hasonlítanak." Az SPD politikusa szerint sem pártja, sem az ellenzéki pártok nem fognak asszisztálni ehhez. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egyes miniszterei állandóan olyan indítványokkal állnak elő, amelyekről tudják, hogy a koalíciós partner nem járul hozzá azokhoz. Struck szerint a biztonság a szociáldemokraták számára is elsődleges, ugyanakkor nem magasabb rendű az állampolgárok szabadságánál.

Óvatos fenntartásait fogalmazta meg a javaslatokkal kapcsolatban a CDU több vezető politikusa. Wolfgang Bosbach, a konzervatívok parlamenti frakciójának helyettes vezetője - egyben a párt biztonságpolitikai szakértője - védelmébe vette ugyan a belügyminisztert, azt azonban elképzelhetetlennek tartotta, hogy a "célzott kivégzésekhez" - mint fogalmazott - jogi alapot biztosítsanak.

Merkel a javaslatot egyfajta "gondolati kezdeményezésként" értékelte. A kancellár meggyőződése szerint ezen a téren nem létezhet semmifajta "gondolati tilalom", ugyanakkor konkrét tervek sem léteznek. A helyettes szóvivő közölte, hogy a kancellár a hét második felében személyesen kíván közreműködni a kérdésben kialakult koalíciós vita tisztázásában. Merkel kompromisszumos megoldásra törekszik, ami megfigyelők szerint a belügyminiszter korábbi javaslatainak, egyebek között az internet fokozottabb ellenőrzésének a támogatását, s a legutóbbi kezdeményezések - lehet, hogy csak átmeneti - elutasítását jelenti.

Forrás: MTI index

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városközpontot álmodott Révfalunak

Imre Krisztián építészmérnök (29) éppen egy éve kapta meg diplomáját, s annak a tervező-teamnek a tagja lehetett, amelyik nemrég megosztott első helyezést ért el a Dunakapu tér fejlesztésére kiírt pályázaton. Tovább olvasom