Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Nem volt egyedül

a magányos szfinx?

A gízai piramisok előtt őrködő szfinxnek egykoron párja volt – állítja egy egyiptomi régész. A szfinx, a fekvő oroszlánként megjelenő, rendszerint emberfejjel ábrázolt alak az ókori Egyiptomban az uralkodói hatalom és erő megtestesítője volt. Szobrai és ábrázolásai a IV. dinasztia korától ismertek.
Történetileg az első és egyben legnagyobb, Kefren fáraó, a második hatalmas gízai piramis építtetője, a IV. dinasztia 4. királyának völgytemploma mellett található. A nagy szfinxet, amely mintegy 60 méter hosszú és 20 méter magas, a Félelem Atyjaként is szokás emlegetni. Basszám esz-Szammáa egyiptomi régész meggyőződése szerint azonban egykoron a nagy Szfinxnek volt egy nőnemű társa – a Félelem Anyja. Az elmélet az ókori egyiptomiak gondolkodásmódjából indul ki, akiknek világképe a szigorú szimmetrián alapul, így a magányos szfinx meglehetősen fura jelenség Gízában – vélekedik a régész. Az a terület, amely a Félelem Anyját rejtegetheti, néhány méterrel emelkedik a nagy szfinx fölé, vagyis a szobor egy vastag réteg homok alatt rejtőzködhet.
Basszám esz-Szammáa elmélete alátámasztásához bizonyítékokat is talált. A legfontosabb a két szobrot ábrázoló gránitsztélé, amely a nagy szfinx elülső mancsai között díszeleg. Szövege pedig egy olyan hieroglifát is tartalmaz, amely valaminek az elpusztítására vagy visszavonhatatlan elvesztésére utal.
„ Feltehetőleg egy fémkoronát viselő szoborról van szó” – véli a régész, aki szerint ez a dísz okozta az emlékmű pusztulását. A Félelem Anyja pusztulását támasztja alá Basszám esz-Szammáa másik írásos bizonyítéka egy mészkő tábla, amelyre a nagy piramisok környékén folyó ásatások során bukkantak, s amely szerint villámcsapás pusztította el a szfinxet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre hoznám…

Szolgálati úton vagy szabadságon járva sokan sokféleképpen nézünk szét otthonunktól távol. Gyakorta… Tovább olvasom