Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Nem találnak munkaerőt a britek

A brit cégek csaknem fele nem talál megfelelő szakképzettségű   munkaerőt.
A Brit Kereskedelmi Kamara (BCC) hatezer brit vállalat körében elvégzett vizsgálata  szerint a cégek 43 százaléka alig talál olyan alkalmazottakat,   akiknek képzettsége megfelelő szintű lenne a betöltendő munkakörökhöz. 

Tíz évvel ezelőtt még a brit vállalatok 29 százaléka számolt be ilyen nehézségekről, vagyis egy évtized alatt 50 százalékkal nőtt a munkaerő-igényeinek kielégítésével küszködő cégek aránya.
David Frost, a BCC vezérigazgatója szerint a brit szakképzési rendszer már hosszú évek óta nem képes megfelelő képzettségű munkaerővel ellátni a gazdaságot, amely e tekintetben máris lemaradóban van a globális versenyben. 

Vállalati jelzések szerint a legalapvetőbb szakmákra is szinte lehetetlen képzett munkaerőt találni Nagy-Britanniában. A legnagyobb brit élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat, a Tesco éppen a héten jelentette be, hogy Lengyelországban toboroz teherautósofőröket nagy-britanniai bolthálózatának kiszolgálására, mert egyszerűen nem talál briteket kamionjai vezetésére. 

Nagy-Britannia az egyetlen nagy EU-gazdaság, amely a bővítés első pillanatától teljesen megnyitotta munkaerőpiacát az új kelet-európai tagállamok előtt. A munkáspárti kormány a most már komoly munkaerőhiánnyal küszködő, az euróövezeti ütem csaknem háromszorosával növekvő brit gazdaság érdekeire hivatkozva    elvetette a konzervatív sajtó és a konzervatív ellenzék azon követelését, hogy több más EU-tagállamhoz hasonlóan érvényesítse a csatlakozási szerződés által lehetővé tett átmeneti korlátozásokat az új tagállamok munkaerejével szemben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bécsben is bemutatkozik a Mediawave

Hétfőtől Bécsben is bemutatkozik a Mediawave, a győri székhelyű nemzetközi művészeti fesztivál. Tovább olvasom