Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Nem szűntek a támadások

Mélyen be fog hatolni Dél-Libanonba az izraeli hadsereg és hetekig ellenőrzése alatt tartja a területet, amíg csak egy nemzetközi erő képes nem lesz odatelepülni. Helyt adva a hadvezetés javaslatának erről döntött kedd hajnalban az izraeli biztonsági kabinet magas rangú illetékesek beszámolói szerint. Az izraeli hadsereg folytatta tegnap a Hezbollah erősségei elleni támadásokat: nem állt le a tüzérség és a lövészek sem, de harci gépek is bombáztak síita falvakat annak ellenére, hogy Izrael egy nappal korábban bejelentette: 48 órára felfüggeszti a légitámadásokat a dél-libanoni területek ellen. Elijáhú Jisai miniszterelnök-helyettes tegnap este bejelentette, hogy Izrael szerda reggel – a 48 óra leteltével – teljes erővel felújítja libanoni légi csapásait. Az ENSZ libanoni katonai megfigyelő missziója pedig arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg már egyszerre négy helyen folytat szárazföldi hadműveleteket Dél-Libanonban, a határvidék nyugati és középső szakaszán.

Nem sikerült egyezségre jutniuk az Európai Unió külügyminisztereinek Brüsszelben arról, hogy azonnali tűzszünetre szólítsák föl a Libanonban szemben álló feleket, ehelyett az ellenségeskedések azonnali beszüntetését követelik. „A miniszterek tanácsa az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólít föl, amelyet egy fenntartható tűzszünetnek kell követnie” – mondta Erkki Tuomioja, a soros EU-elnök Finnország külügyminisztere a huszonötök külügyminisztereinek brüsszeli rendkívüli tanácskozása után.
Izrael a tűzszüneti megállapodás keretében mégis hajlandó tárgyalni a fogolycseréről – írta a Háárec izraeli napilap kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva. A források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken fog kiadni tűzszüneti felhívást, amely a legkorábban szombaton léphet életbe.
Izrael csak akkor köt tűzszünetet a Hezbollahhal, ha a hadszíntéri helyzet megváltozik, vagyis ha a libanoni síita szervezet már nem képes katonailag támadni Izraelt – jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szoptatás egyaránt a baba és a mama örömforrása

Tizennégy éve napjainkban a világ 120 országában ünnep ez a hét, a szoptatás világhete. Ez ügyben már bizottság alakult, kódex is készült – mindez a szoptatós anyák és babáik érdekében. A területi védőnői szolgálatok ezekben a napokban megyénkben is az anyatejes táplálásra hívják fel a kismamák figyelmét. Tovább olvasom