Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Nem szűnnek meg a négynapos hétvégék

Minden alapot nélkülöz az a sajtóértesülés, amely szerint 2010-től megszűnnének a négynapos hétvégék - a minisztérium szerint.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem tervez olyan rendeletet, amely tiltaná az ünnepek körüli munkanap áthelyezést.

I. A munkaszüneti napokat – január 1., március 15., május 1., augusztus 20., október 23., november 1., december 25. és 26. – a Munka Törvénykönyve tartalmazza. A munkaszüneti napok körüli munkarendet megállapító miniszteri rendelet – az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal (OÉT) egyeztetve – minden évben aszerint állapít meg munkanap- és pihenőnapcserét, hogy a naptári évben milyen napra esik az adott munkaszüneti nap.

Praktikus szempontok döntenek, hogy a munkaszüneti nap, valamint a pihenőnapnak tekintendő szombat és vasárnap közé eső munkanapot indokolt-e "elcserélni" egy pihenőnapra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a munkanap áthelyezése akkor indokolt, ha az ünnepnap keddre vagy csütörtökre esik.

A jelenleg előkészítés alatt álló, rövidesen az OÉT elé kerülő, 2010-re vonatkozó miniszteri rendelet tervezete valóban csak egy munkaszüneti nap esetében, karácsony tájékán változtatna a munkarenden. Ez azonban abból ered, hogy 2010-ben csupán karácsonykor esnek úgy a napok, hogy van értelme a munkanap-pihenőnap cserének. 2010-ben minden más munkaszüneti nap hét végére, vagy pénteki, illetve hétfői napra esik a naptárban.

Ez utóbbi esetben nincs szükség munkanap-áthelyezésre, hiszen a naptárból következően háromnapos hosszú hétvége áll rendelkezésre. II. A munkanap-áthelyezés rendjében változás csak az euro-zónához való csatlakozás – jelenleg nem tervezhető – időpontjában, csupán a kereskedelmi bankok működését érintően vetődött fel.

Nekik ugyanis várhatóan át kell majd állni egy Európán belül egységes pénzügyi elszámolási rendszerre, amelynek következtében a bankok munkarendje összeütközésbe kerülhetne a munkanap áthelyezés magyar gyakorlatával. Döntés erről egyébként még nem született. III.

A témához tartozik az is, hogy a Magyar Demokrata Fórum törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy ne vesszenek el a hétvégére eső ünnepnapok. Javaslatuk szerint, ha egy "pirosbetűs" ünnep hétvégére esik, akkor az előtte, vagy az utána lévő napot adják ki munkaszüneti napnak.

Amennyiben ebben az ügyben hivatalos megkeresés érkezik a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, úgy azt a tárca meg fogja vizsgálni. Egyébként az a gyakorlat, hogy a tárca a munkaidő szabályozására vonatkozó javaslatokról az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megkérdezése után alakítja ki álláspontját.

Olvasóink írták

 • 10. tejfelesszájú 2009. augusztus 29. 09:17
  „Minden alapot nélkülöz az a sajtóértesülés

  AZAZ megfognak szűnni...”
 • 9. zotya975 2009. augusztus 28. 17:32
  „Értem persze, az EU-nem mindenható, de rá hivatkozva mondták ezt tegnap a TV-ben. Ők honnan szedték az egészet?”
 • 8. PrettyWoman 2009. augusztus 28. 16:23
  „Nem lenne értelme, sőt gazdasági értelemben kára is lenne belőle az országnak. Épp hallottam a rádióban, s igaz is. Ugyanis, ha van hosszú hétvége, az emberek előszeretettel elutaznak ide-oda. Kinek mire telik. Közelbe, távolba, vonattal, kocsival, biciklivel, hajóval, valamivel. Na most nyilván ha kirándulnak, többet fognak költeni, mintha otthon ülnének a tévé előtt és eszik az otthon készített kaját. Ez jót tesz a kisvállalkozásoknak, mert nő a bevétel, jó az államnak is, hiszen az idegenforgalmi adóból, vendéglátásból megint csak befolyik egy bizonyos összeg. Ami egyébként nem biztos, hogy befolyna. Igen, valóban az is megoldás, hogy ki lehetne venni még egy plusz nap szabit. Csak ez nem minden munkáltatónál lehetséges. Anyósom pl. annyira nem rugalmas cégnél dolgozik, hogy már januárban le kell adni, hogy egész évben (dec. 31-ig) mikor akar szabira menni. Mekkora baromság. Mintha azt januárban lehetne előre tudni.”
 • 7. Csetneky 2009. augusztus 28. 15:39
  „Ha a jelenlegi "szakértő" kormány, vagy derék párttársaik folytatják itt a gazdasági és politikai ámokfutást, akkor nekünk semmi gondunk nem lesz a hosszú hétvégék eltörlésével. Ugyanis akkorra kerülünk az eurozóna közelébe, amikor a húsvét hétfő keddre esik.
  Érdekes dolog ez az EU. Amikot a szlovák miniszterelnök kitiltja Felvidékről a magyar köztársasági elnököt, azzal nem foglalkoznak, pedig kellene. Abba pedig, amihez semmi közük - lásd hosszú hétsége - beleugatnak.”
 • 6. egysoproni_ 2009. augusztus 28. 15:19
  „2. zotya975!
  Az EU-nak max. majd az Eurobevezetéskor lesz köze ahhoz, hogy 1-2 nap legyen és és mikor munkaszüneti nap, de szerintem ez is majd csak a bankokat fogja érinteni.
  Úgy vélem, hogy az EU bizonyos dolgokba nem szólhat bele még akkor sem ha EU tagország vagyunk.
  Amúgy ez egész cikket nem értem. Amióta világ a világ, nem ez lenne majdan az első iylen év, hogy május, 1, pünkösd hétfő, stb... miatt csak 3 és nem 4 napos hétvégék esznek egy adott évben.

  Azt hiszem idehaza nagyon sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy mire használjuk az EU-t. Nem szabad például hagyományok eltörlésére használni, lásd disznóvágás és rengeteg, a magyar hagyományos ÖNELLÁTÓ gazdálkodásból fakadó szokás és esemény eltörlésére.Ami meg a szlovák-magyar viszonyt illeti, szlovákia olyan mint egy tinédzser bunkó aki még ismerkedik az erejével. A szülők sem vesznek mindent komolyan a gyereküktől ha az érettségének vagy éretlenségének bizonyos szakaszában hülyén viselkedik. Egy többezer éves kultúrával bíró ország civakodik egy olyan országgal amelyik ha megtagadja a saját királyait akkor marad neki 90 év, ami alatt még egy gótikus katedrális sem épül fel. A kassai is Made in Hungary:). Azért veszekednek a szlovákok, mert a szlovákiai magyarok nem sok mindent tesznek azért, hogy ne vezessenek be ilyen nyelvtörvényt amit most elfogadtak. Volt tüntetés amire lehet hivatkozni? Volt masszív (tömeges) ellenállás? Magyarország mind gazdaságilag, mind lelkileg, mind katonailag gyenge. Ehhez akarjanak csatlakozni lélekben a szlovákiai magyarok? Miért válallják a konfontációt? Milyen értéke van ma magyarnak lenni? Lefokozta a világban a rangunkat ez a posztkommunista slepp. 56-ot, a páneurópai piniket nem tudtuk emelt fővel ünnepelni, mert hagytuk, hogy a szar a víz színén ússzon. Hagytuk, hogy azt tegyenek velünk amit ők akarnak. Mégis mire számítsunk akkor a Külföldön élő magyaroktól ha még idehaza sem tudunk rendet rakni? Ehhez a slepphez akarjanak tartozni? Miért, jobb lesz nekik tőle? Szép csöndben elfogadják a nyelvtörvényt, mert egy másik ország lakói ahol olyan szar kormány van, mint most nálunk. Remélem mindenhol változás lesz de ehhez tenni is kell érte nemcsak reménykedni. Légy Te a világban az a változás amit látni szeretnél, met helyetted nem csinálja meg senki. Ne várj arra, hogy más tegye meg helyetted amire TE képes lennél. És ha Magyarország határozott, öntudatos, tökös emberekkel lesz tele, akiknek van elképzelésük a jövőről és nem csak sóhajtoznak meg sajnáltatják magukat hanem tesznek is érte, akkor majd javára válunk elsősorban magunknak és utábna az EU-nak is, ahol emiatt megnő a megbecsülésünk, a határon túli magyarok szemében pedig ismét felvállalható érték lesz magyarnak lenni. Szerintem. Tehát lelkierő, mert tudni kell a saját érdekeinket képviselni. Katonai erő, mert egy egészséges erős emberbe sem kötnek bele, mert az ereje tiszteletet ébreszt. És gazdasági erő, hogy legyen jelen és jövőkép is. És gondoljunk bele, hogy mi a különbség a hozzáállás és a mentalitás között? Metalitás=szellemiség. Szellemi jelenlét; értékek felismerése és gyarapítása. Kultúra és egyéb értékek megjelenése és elismerése. Akkor tudok másokat tisztelni, ha önmagamat is tisztelem. Tehát önbecsülés, hogy becsülhessek másokat is, akikkel közösséget tudok alkotni, amivel jó együtt élni és jó benne alkotni.”
 • 5. artie75 2009. augusztus 28. 14:40
  „Németországban több munkaszüneti nap van, mint nálunk, a keresztény tartományokban 4-5 nappal több is...”
 • 4. miracle 2009. augusztus 28. 13:31
  „peskano
  Így van, kiegészítve azzal, hogy aki nem akar ilyesmikre szabit pazarolni, az jelenleg rá van kényszerítve egy 1-napos hétvégére.

  Zafira1
  Az ünnepnap konkrétan nem tudom miért zavarja a munkáltatót, az emberek nagy része havibéres, ami fix. Persze ünnepnap miatt kevesebbet dolgozik, de ilyen alapon abban a hónapban is nyafoghatna, amikor nincs ünnepnap, de van 5 hétvége, akkor még kevesebbet is dolgoznak például, mint 4 hétvége+1 ünnepnap esetében.”
 • 3. peskaneo 2009. augusztus 28. 12:57
  „Szerintem is teljesen felesleges ez az ide-oad tologatás... Aki hosszú hétvégére akar manni az kivesz egy nap szabit az ünnep előtt vagy után, ahogy esik... Most mindenki a bedolgozós szombaton megy el szabira, úgyhogy ugyanott vagyunk. Jó magyar szokás ez a bonyolulítsunk meg mindent... Szerintem ez a mostani szisztáma csak MO.-n van...”
 • 2. zotya975 2009. augusztus 28. 12:30
  „Most akkor nem értem a TV-ben is volt róla szó, hogy az EU-nak vmi elszámolási gondja van az áthelyezett munkanapokkal, akkor ez sem igaz?”
 • 1. Zafira1 2009. augusztus 28. 12:29
  „Kíváncsi vagyok a vállalkozók mit szólnak az MDF javaslatához. Egyszer egy német vállalkozó szidta a tartományi kormányát, hogy már annyi a munkaszüneti nap, hogy nem győzi fizetni az alkalmazottainak a munkaszüneti napokra eső bért.

  Az egységes pénzügyi elszámoláshoz : Hogyan kezelik az egyes országok nemzeti ünnepeit ? Miben más egy munkanap áthelyezés miatti szabadnap külföldről nézve, mit egy nemzetei ünnep miatti.

  A munkanap áthelyezések miatti szombatok nem is igazi munkanapok. Semmit nem lehet elintézni, mert mindenki fél vagy negyed gőzzel dolgozik. Éppen ezért a legtöbb cégnél kiadják szabadságnak. Ezért tényleg nem kell áthelyezni a munkanapokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedjünk kerékpárral!

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium… Tovább olvasom