Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Nem született, csak ˝lett˝ több gyerek

Győr-Moson-Sopron - Négy év alatt egy gyermek született – adtunk hírt az örvendetes zsebeházi eseményről tegnapi számunkban. A községéhez hasonló sorsnak azonban több megyei település is részese.

A ˝zéró születésszámú falvak˝ listájára a 2007-es adatok szerint Bodonhely, Cakóháza, Csáfordjánosfa, Csér, Edve, Fenyőfő, Fertőhomok, Maglóca, Nemeskér, Potyond, Rábasebes, Rábaszentmiklós és Répceszemere került fel. A változásokról teljes áttekintést sajnos nem tudunk adni: a települések zömében az önkormányzatok ˝takarékra állítva˝ működnek: öt községben a megadott telefonszám nem is kapcsolható...

Bodonhelyről Kenesei Ferenc polgármester nem várt hírrel szolgált: igaz, hogy 2007-ben nem született bodonhelyi gyerek, de azóta ˝lett˝ egy 2007-es születésű gyerekük: beköltözés révén. További jó hír, hogy idén két újszülöttre számíthatnak – legalábbis azok szerint az információk szerint, amelyekről a polgármesternek is tudomása van.

A letelepedést 150 ezer forint készpénzzel támogatják, újabb telkek kialakítását is tervezik, bár a 220 hétvégi telek között most is van eladó.

Rábasebesen Mizser Edit polgármester kevésbé bizakodó, innen az utóbbi években öt fiatal pár is átköltözött a közeli Szanyba a munkalehetőség miatt. Négy óvodáskorú és egy kétéves gyermek tartja bennük a reményt. A lakosság 70 százaléka nyugdíjas, mindössze három gazdálkodónak ad megélhetést a község határa – igaz, ebből a szanyiak is szépen kivették a részüket a kárpótlási földárverések idején.

Cakóházáról Csepi Éva polgármester felemás helyzetről számolt be: bár a község legfiatalabb polgára hároméves, nem hivatalosan van egy kétéves kicsijük is: fiatal osztrák házaspár vett itt házat, nem jelentkeztek be, de gyakorlatilag a községben élnek, a férj innen jár a munkahelyére. Egy másik, négygyermekes bécsi házaspár is vett házat és szinte minden hétvégét itt töltenek. A két nagyobb gyerek élvezettel játszik a helyiekkel, már néhány magyar szót is kiejtenek.

– A fejlődés legnagyobb akadálya a közlekedési hiányosság – állítja a polgármester. – A Volán Jánossomorja felé nem indít járatot, mert nincs utas, viszont ha nincs járat, hogyan is lehetne utas?

Fenyőfőn három éve született gyermek utoljára. Klauz Dezső polgármester nemrég tárgyalt egy fiatal családdal, ők szívesen odaköltöznének a jó levegő, a csend, a nyugalom kedvéért. Helybéli munka ugyan nem sok van, de akár a 40–50 kilométeres ingázást is vállalnák a község nyújtotta előnyökért. Rajtuk kívül további 3–4 család jelezte komoly érdeklődését, ezért az önkormányzat már tervezi telkek kialakítását: ha nem is születik, de hátha mégiscsak „lesz" gyerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nagyon drága az eper

Győr-Moson-Sopron - Soha nem tehetnénk igazságot termelő és kereskedő között abban, hogy milyen áron… Tovább olvasom