Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Nem számít benzinturizmusra a vám- és pénzügyőrség

A hazai fizetőeszköz folyamatos gyengülése miatt drasztikusan – öt, illetve hét forinttal – drágultak a napokban az üzemanyagok. Az új árakat látva felmerülhet a gyanú, hogy újból lábra kap a nagy erőfeszítésekkel visszaszorított üzemanyag-csempészés, de a vám- és pénzügyőrség megítélése szerint nem kell benzinturizmusra számítani- írja a Világgazdaság.
A benzin ára itt-ott már eléri a kritikusnak tartott 300 forintot, a dízelé durván 15-tel marad ez alatt. Összehasonlításképpen: tavaly június végén – egy erőteljes drágulási folyamat közepén – a 95-ös benzin literjét még 262,5, a dízelolajét 254 forint körül adták a Mol-kutaknál. Mint ismert, tavaly már olyan mértéket öltött az illegális benzin-, gázolaj-forgalmazás és -felhasználás, ami már a költségvetési bevételi előirányzatok teljesítését is veszélyeztetni látszott.

Tavaly nagy volt az illegális üzemanyag-kereskedelem mértéke

Az illegális üzemanyaggal történő visszaélések volumenét jól érzékelteti, hogy a leginkább fertőzött észak-alföldi térségben több benzinkút már a bezárást fontolgatta, mivel olyan csekély volt a forgalmuk, hogy a vállalkozást gazdaságosan nem lehetett működtetni. A vám- és pénzügyőrség rendkívüli intézkedéseket vezetett be, gyakoribbá váltak az ellenőrzések a határ közelében. A következetes szigor nyomán szinte azonnal érzékelhetően növekedett a térségben a legális üzemanyag-forgalmazás.

A vám- és pénzügyőrség nem számít benzinturizmusra

A mostani üzemanyagár-növekedés a vám- és pénzügyőrség megítélése szerint nem befolyásolja számottevően a beindult kedvező folyamatokat; a legális forgalmazás a várakozásoknak megfelelően, 11-12 százalék körül növekszik. Nem csábítanak illegális ügyködésre a szomszédos országok sem – jósolják –, hiszen a kis árkülönbség nem teszi gazdaságossá az ezekbe az államokba irányuló benzinturizmust. Ukrajna kivétel a maga rendkívül alacsony ellenértékével, ám ezen a határon továbbra is megmarad a szigorú ellenőrzés.

A Világgazdaság szerint bár a benzin és a gázolaj „árrugalmatlan" termék, elképzelhető, hogy a forint euróhoz és dollárhoz viszonyított értékcsökkenéséből adódó további áremelések már meggondolásra késztetik az autótulajdonosokat, kevesebbet használják járművüket, ez viszont az üzemanyagok, elsősorban a benzin forgalmának a csökkenését eredményezheti. A gázolaj esetében nem számítanak érzékelhető visszaesésre a szakemberek, mivel a vasúti és a vízi szállításban felhasznált gázolaj jövedéki adója 100 százalékban, a mezőgazdaságban felhasználté 80 százalékban visszaigényelhető. Az építőipar – ezen belül elsősorban az autópálya-építés – üzemanyagigénye továbbra is jelentős marad, így az itt felhasznált mennyiség gyakorlatilag biztosítja az üzemanyagok utáni jövedéki adó ütemes befizetését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alan Shearer: Rooney húzzon be egyet Cristiano Ronaldónak

Alan Shearer arra biztatta Rooneyt, hogy a Mancgester United felkészülésének kezdetén az legyen az… Tovább olvasom