Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Nem OK a munkahelyi drogteszt

Az ombudsman szerint általánosan nem elfogadható a munkahelyi drogtesztek alkalmazása.

Általános jelleggel nem elfogadható a munkahelyi drogtesztek alkalmazása, illetve az ahhoz kötődő adatkezelés Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja szerint.

Munkahelyen drogteszt alkalmazását csak kifejezett jogszabályi felhatalmazás tehet lehetővé, és nem a munkáltató önkényes választása vagy a "kikényszerített hozzájárulás" alapozza meg - olvasható az ombudsman állásfoglalásban.

Péterfalvi Attila egy személy- és vagyonvédelmi szolgáltatásokat nyújtó gazdasági társaság kezdeményezése alapján folytatott vizsgálatot a munkahelyi drogtesztelésről.

Kikényszerített önkéntesség

Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint a munkahelyi drogtesztek alkalmazása általános jelleggel nem elfogadható, mert a munkavállalói hozzájárulás önkéntessége erősen megkérdőjelezhető.

Emellett a tesztelés a magánszférába súlyosan beavatkozó, a személyiségi jogokat sértő gyakorlathoz vezethet, és a mobilteszt hatékonysága nem meggyőző, például némely gyógyszer fogyasztása is pozitív teszteredményt hozhat.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy "más a megítélése azoknak a munkaköröknek, amelyeknél törvényi felhatalmazás alapján a drogteszt alkalmazása az érintettek egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságának minősítésénél megengedett, vagy egyenesen kötelezően igénybe veendő eszköz". Példaként említette, hogy a vonatkozó szabályozás szerint a katonák egészségi alkalmasságának megítéléséhez a drogszűrés eredménye nem mellőzhető.

Csak szakember végezheti

Péterfalvi Attila kiemelte, hogy drogtesztet csak megfelelő végzettségű személy irányítása alatt lehet végezni és a pozitív teszteredményt is csak ilyen (egészségügyi) képzettségű ember elemezheti.

Emellett a dolgozóknak minden esetben másolatot kell kapniuk a dokumentációból annak érdekében, hogy annak tartalmát független ellenőrzésnek vethessék alá, és így lehetőségük nyíljék a jogorvoslathoz.

Az ombudsman szerint elengedhetetlenül szükséges a megfelelő munkahelyi alkohol- és drogpolitika kialakítása, amelybe integrálni kell az esetleges drogtesztelést, hiszen annak "elrettentésként", önmagában történő alkalmazása nem támogatandó. Különös hangsúlyt kell fektetni továbbá az előzetes tájékoztatásra és a felvilágosító munkára.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benedek Elek: Gyöngyike

Tovább olvasom