Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Nem mennek az ingatlanok

Győr-Moson-Sopron - Több százmillió forinttal kevesebb pénzhez jutott eddig ingatlanok eladásából a három legnagyobb megyei város, mint amivel az év elején kalkulált. A válság miatt nem tolonganak a vevők.

Hiába terveztek be több százmillió forint bevételt ingatlanértékesítésből a megye nagyobb városainak önkormányzatai, szinte biztos, hogy az összegnek csak a töredéke folyik be az év végéig. Győrt különösen érzékenyen érinti a visszaesés, hiszen tavaly 661 millió forintra tett szert ebből, az idei költségvetésbe pedig 950 millió forintot tervezett be a közgyűlés. Az összegben nincs benne az önkormányzati bérlakások értékesítése, amiből 140 millió forintra számítanak, és eddig 90 millió 480 ezer forint már meg is érkezett a kasszába. Egyéb ingatlanból viszont mindössze 181 millió 387 ezer forint értékben adott el az önkormányzat, azaz ha a tempó nem gyorsul fel a második félévben, a büdzsének ebben a sorában a tervhez képest hozzávetőlegesen félmilliárd forint mínusz lesz.

Borkai Zsolt polgármester munkatársunk kérdésére egyértelműen a gazdasági válsággal magyarázta a kedvezőtlen tendenciát. ˝Válságárat egyetlen felkínált ingatlan esetében sem határozunk meg, mindegyiket legalább a felbecsült értékén szeretnénk eladni. Sajnos a recesszió a győri ingatlanpiacot is elérte. A potenciális vevők kivárnak, egyelőre nem fektetnek be˝ – fogalmazott a politikus.

A győri önkormányzat régóta el akarja adni a tulajdonában lévő Bajcsy-Zsilinszky út 57. szám alatti épületét, de eddig nem akadt rá vevő. Fotó: Bertleff András
A győri önkormányzat régóta el akarja adni a tulajdonában lévő Bajcsy-Zsilinszky út 57. szám alatti épületét, de eddig nem akadt rá vevő. Fotó: Bertleff András

A megyeszékhelyen egyébként az eladásra előkészített ingatlanok becsült értéke mintegy másfél milliárd forint. A legnagyobb falat a péri repülőtér lenne, amiben a város a megyei és a péri önkormányzattal közösen tulajdonos, az első pályázatra azonban nem akadt érdeklődő. Ugyancsak eladnának egy Győr Plaza melletti földdarabot, társas- és családi házak építésére alkalmas területeket Bácsán, Kisbácsán, Révfaluban, Nádorvárosban és Szabadhegyen, valamint egy üdülőt Révfülöpön.

Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester ugyancsak a válsággal magyarázza, amiért szinte biztosan nem teljesül a büdzsében szereplő ingatlanbevételi terv. A legfontosabb a 32 hektáros kereskedelmi és innovációs park, a Mowinpark még meglévő részének értékesítése lenne. ˝Tavaly hat hektárt eladtunk, és ígéretes tárgyalásokat folytattunk. A szóba jöhető partnerek azóta óvatosabbak lettek˝ – magyarázta a politikus. A Lajta-parti városban tavaly 701,5 millió forintot vártak lakások és egyéb ingatlanok eladásából, amiből 223,6 millió jött be. Idén 531 millió forint a terv, de mindössze 47,4 milliónál tartanak.

Arányaiban Sopronban sem sokkal jobb a helyzet. A város önkormányzata összesen 850 millió forintos ingatlanértékesítésből származó bevétellel kalkulált a 2009-es költségvetésben, amiből eddig 132 millió forint folyt be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 millió árvízi védekezésre

További 200 millió forintot költenek a költségvetésből az árvíz elleni küzdelemre, az eddigi… Tovább olvasom