Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Nem lesz visszamenőleges a devizaalapú jelzálogjog bejegyzésének korlátozása

Az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz visszamenőleges érvényű a devizaalapú jelzálogjog bejegyzésének korlátozásáról szóló intézkedés - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményéből.

A tárca közleménye rámutat: "a kormány – 2010. június 30-i döntése idején – még úgy látta jónak, hogy a rendelkezés 2010. július 1-jével lépjen hatályba, és visszamenőleges érvényű legyen. A kormánydöntés és az intézkedés-tervezet benyújtása közötti időszakban azonban alkotmányossági aggályok merültek fel, ezért a parlament elé kerülő törvényjavaslat benyújtott változatából végül a visszamenőleges hatály kikerült".

A kormány döntése kapcsán érintett jogszabályok – a devizakölcsön szerződéseket biztosító jelzálogjog korlátozása érdekében szükséges – módosításáról szóló rendelkezést csak a hatályba lépését követően kell a földhivatali eljárásban és a jelzálogjog alapítására irányuló szerződések esetében alkalmazni - áll a közleményben.

A parlament várhatóan két héten belül dönt a devizaalapú jelzálogjog bejegyzésének korlátozásáról.

A kormány szerdai ülésén döntött a devizakölcsön szerződéseket biztosító jelzálogjog korlátozást tartalmazó előterjesztésről. A döntés célja a devizakölcsönök terjedésének megállítása, az ügyfelek túlzott eladósodásának megelőzése, valamint a családok megóvása attól, hogy az árfolyamkockázat miatt gazdaságilag ellehetetlenüljenek.

Az árfolyam-ingadozás miatt megnövekedett törlesztőrészletek következtében az elmúlt időszakban a devizakölcsönösök széles köre került pénzügyileg nehéz helyzetbe. A magánszemélyek és családok túlzott eladósodottsága az esetek egy részében a kölcsönök bedőlésével járt, amely a fedezetül szolgáló ingatlanok áron aluli elárverezéséhez, kilakoltatásokhoz vezetett. 2009 végén 90 ezer jelzálogalapú hitellel szemben állt fenn 90 napon túli fizetési késedelem, és az elmúlt évben 19,5 ezer ingatlan került végrehajtási vagy egyéb eljárás alá.

A közlemény szerint a kormány által meghozott intézkedések hatására a lakosság devizában történő eladósodottsága csökken, az árfolyamkockázat kiküszöbölése miatt könnyebben tervezhetővé válnak a háztartások terhei.

A törvénytervezetek országgyűlési elfogadását követően az intézkedéssel lehetetlenné válik, hogy természetes személy deviza alapú kölcsönszerződésének fedezetére jelzálogjogot jegyezzen be természetes személy tulajdonában álló ingatlan egészére, vagy annak tulajdoni hányadára. Lehetetlenné válik továbbá az is, hogy egyéb, például szabad felhasználású deviza kölcsönnel terheljék meg az ingatlant.

Az adósok bankváltási, ingatlanértékesítési szabadsága és a piaci verseny fenntartása érdekében továbbra is lehetséges lesz a korábban megkötött devizaalapú kölcsön kiváltása, valamint a fedezetcsere.

Az egyéni vállalkozók esetében – bár jogilag ők is természetes személyek – továbbra is megmarad a lehetőség devizaalapú kölcsön felvételére.

Olvasóink írták

  • 1. reggi 2010. július 03. 19:16
    „Várjuk a bankok reagálását, s majd meglátjuk, hogy menyire lehet ennek örülni. A puding próbája ha megeszik.
    ...és mi van az eddigi deviza alapú hitelek forintosításával? Mert erre is kaptunk ígéreteket....vagy ebbből is visszakoz van, lassan mindenből, kivéve a klientúra építést a haverokból. Erősödik a demokrácia az egypárt rendszerben....nevetnem kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lúgot itattak a szülés előtt egy kismamával Budapesten

Belső vizsgálat indult a HM Állami Egészségügyi Központban miután kiderült, hogy lúgot itattak egy kismamával savlekötő helyett. Tovább olvasom