Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Nem lesz gázáremelés!

A nemzeti fejlesztési miniszter új rendelete értelmében nem emelkednek a lakossági gázárak, mivel nem változtatnak az egyetemes szolgáltatás árán, s így nem növekednek a lakossági terhek sem.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint bár a miniszter rendeletével módosította a földgáz rendszerhasználati díjakat, ezek jellegüknél fogva nem eredményeznek változást az egyetemes szolgáltatás árában.

A közlemény kitér arra is, hogy a fogyasztók által fizetendő gázdíj a rendszerhasználat, így a földgáz-elosztás mellett a földgáz díját és a szolgáltató árrését is tartalmazza. A lakossági fogyasztóknak ennek a három tételnek az összegét kell megfizetniük gázszámlájukban.

Annak ellenére, hogy a földgázelosztási díjak változtak július 1-jétől, a három tétel összege továbbra is megegyezik a július 1-jét megelőző időszak tételeinek összegével - a lakossági gázár tehát nem emelkedik a módosítás eredményeként -, mivel átstrukturálás történt. Az egyetemes szolgáltatás ára tehát július 1-jétől a kormány Széll Kálmán Tervben foglalt céljaival összhangban nem változott.

A földgázelosztási díj olyan rendszerhasználati díj, amelyet a földgáz belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló európai uniós irányelv értelmében a tagállamok energetikai hatóságai egyedi hatósági határozatban adnak ki 2011. március 3-tól. Az irányelv végrehajtására a földgázellátásról szóló törvény rendelkezései szerint 2012. január 1-jével kerül sor, tekintettel arra, hogy a jelentős számú határozat kiadásának előkészítése a Magyar Energia Hivatal részéről felkészülési időt igényel. Eddig az időpontig a földgázellátásról szóló törvény biztosítja a nemzeti fejlesztési miniszternek a jogot a díjak rendeletben történő megállapítására, ez a jogkör 2012. január 1-jével megszűnik.

Olvasóink írták

  • 3. 41 2011. július 28. 07:52
    „Na, ilyenkor szokták emelni.Előbb megnyugtatnak bennünket,aztán lecsapnak ránk.”
  • 2. rommel 2011. július 27. 20:51
    „HÁL ISTEN !”
  • 1. Köszörűs 2011. július 27. 16:26
    „A falugáz ára, a palackosé, mindig minden híradásból kimarad!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok közül mennek legkevesebben nyaralni

A magyar lakosság 47 százaléka nem tervezi, hogy nyaralni megy idén, vagy nem biztos abban, hogy el tud menni. Tovább olvasom