Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem kell az adótanácsadó?

Míg Ausztriában a harmadik legjobban fizetett szakma az adótanácsadóé, a magyar vállalkozók többsége azt sem tudja, pontosan mit jelent a szó.
A magyar vállalkozók nagy részének fogalma sincs, mi a különbség az adótanácsadó, a könyvvizsgáló és a könyvelő között, s mivel utóbbira mindenképpen szükségük van, általában tőle várják minden gondjuk megoldását. Sajnos az egyes szakmák szétválasztása nemcsak a laikusok fejében akadozik, máig vita tárgyát képezi például a biztosítók körében, hogy az egyes adminisztrációs, könyvviteli hibákért ki a felelős, azaz milyen esetekben fizethető ki a könyvelői szakmai felelősségbiztosítás összege.

Tőlünk nyugatabbra, például Ausztriában, az adótanácsadók az ügyvédek és az orvosok után a legjobban fizetett szakemberek. Nem csoda, hiszen segítenek megtalálni – törvényes keretek között – azt a konstrukciót, amellyel a legkevesebb adót kell fizetnie az ügyfélnek, ha kell, megkeresik a kiskapukat a sokszor többféleképpen értelmezhető jogszabályok sűrűjében, s képviselik ügyfelüket az adóhatóság előtt is. Évente akár több millió forint is megtakarítható a segítségükkel, sokan mégis sajnálják az 5–8 ezer forintos óradíjat.

Rátzné Miklós Gyöngyi, az egyik győri könyvelő- és adótanácsadó iroda vezetője szerint Győrben inkább csak a letelepedett külföldi cégek alkalmazzák őket, pedig a kis-, sőt, az egyéni vállalkozóknak ugyanilyen nagy szükségük lenne rájuk.

– Akár egy cégautó megvásárlásán is több százezer forintot spórolhatnak, de más eszközök beszerzésénél is sok múlik például azon, hogy tartós bérletet, lízinget vagy banki hitelt vesznek igénybe hozzá. Rengetegen befizetnek olyan összegeket is az önkormányzati vagy államkasszába, amelyeket egy kis utánjárással meg lehetne spórolni – mondja a szakember, aki szerint a vállalkozók fejében nagy a kavarodás.

A legtöbben az áfaszabályokkal nincsenek tisztában, de a munkaügyi kérdések is sokak számára „homályosak"; a vállalkozók nagy része például még azt sem tudja, mikor jogosult táppénzre... A szakember szerint az is gond, hogy a legtöbb vállalkozót senki nem képviseli az APEH előtt, az emberekben pedig az a kép él, hogy az adóhatóság szent és sérthetetlen. Pedig nem tévedhetetlen, és sokszor csak az adótanácsadó veszi észre, hogy az ügyfélnek van igaza...

Célszerű legalább a nagyobb döntések – beruházások, fejlesztések, létszámbővítés – előtt kikérni tehát adótanácsadó véleményét, s befektetésnek tekinteni a neki kifizetett összeget. Ha más nem is, a szigorodó APEH-ellenőrzések és a cégeket érintő, hamarosan életbe lépő megszorítások sokakat arra sarkallnak, hogy szakértőhöz forduljanak, aki – ismerve az adóellenőrök gondolatmenetét – kérésre akár „próbaellenőrzést" is végez, s megtalálja a „gyenge pontokat a rendszerben".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael folytatja a háborút

Beleegyezett kedden Izrael, hogy engedélyezi humanitárius segélyek Libanonba szállítását, de… Tovább olvasom