Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Nem hátrány a balkezesség, sőt!

Száz év alatt megháromszorozódott a balkezesek száma – erre a következtetésre jutott egy széles körben végzett nagy-britanniai kutatás.
A történelemben számtalan híres balkezes volt: a kutatók szerint II. Ramszesz, Julius Caesar, Nagy Károly császár, Jeanne d’Arc, Leonardo da Vinci, akinek „tükörírása" külön izgalmat jelent a mai napig a kutatóknak, Michelangelo, Raffaello, I. Napóleon, Madame Curie. De balkezes volt Charlie Chaplin, a nagy humanista orgonaművész-orvos, Albert Schweitzer, a XX. századi amerikai elnökök közül Harry Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan, az idősebb George Bush és Bill Clinton, a rockzenészek közül Paul McCartney, Tony Iommi, a Black Sabbath gitárosa, Ian Paice, a Deep Purple dobosa, Phil Collins, Robert Plant, Kurt Cobain és mindenekelőtt Jimi Hendrix, akinek különleges gitárjátékában is szerepet játszott, hogy bal kézzel pengetett egy „jobbkezes" gitárt.

Érdekes, hogy még a legnagyobb futballistákról, Peléről, Johann Cruyffról és Diego Maradonáról is kiderült, hogy balkezesek, nem is szólva a teniszezőkről, akik között szintén sok a „suta" Jimmy Connorstól John McEnroe-n át Rafael Nadalig.

Egyes tudósok szerint a balkezesség örökletes. Mások viszont állítják, hogy függ az anya életkorától, és talán azért van manapság több balkezes, mert nőtt a szülő nők átlagéletkora.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.25.

Tovább olvasom