Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Nem foglalkozik az EU a magyar iparűzési adóval

Nem várható a közeljövőben a magyar iparűzési adóval kapcsolatos eljárás az Európai Bíróságon

Nem várható a közeljövőben a magyar iparűzési adóval kapcsolatos eljárás az Európai Bíróságon, miután az Európai Unió saját jogi intézménye csütörtökön nyilvánosságra hozott végzésében úgy döntött, hogy nem rendelkezik hatáskörrel az eddig egyetlenként eléje került ügyben, a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság kérdéseinek megválaszolásában.

A döntés oka, hogy "az alapeljárásban vitatott adók beszedésének időszaka megelőzi a Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történt csatlakozását" - derül ki az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott végzésből. A szóban forgó kérelmet a Lakép Kft., a Pár-Bau Kft., a Rottelma Kft. mint felperesek és a Komárom-Esztergom Megyei Közigazgatási Hivatal között, az 1999-2002 évekre vonatkozó helyi iparűzési adó utólagos megfizetése tárgyában folyamatban lévő eljárás keretében nyújtották be - a hírügynökség értesülései szerint eddig ez az egyetlen megkeresés érkezett ilyen témában a luxembourgi székhelyű bírósághoz. A kérdést előterjesztő magyar bíróság egyebek között annak megállapítását kérte, hogy az alapeljárásban szereplő adó vagyoni vagy forgalmi típusú adónak minősül-e. A megyei bíróság azt is kérdezte, hogy figyelembe kell-e venni az uniós irányelveket, ha a szóban forgó adók az EU-csatlakozást megelőzően váltak esedékessé.

Az uniós intézmény azonban lényegében egyetlen kérdésre sem válaszolt, hanem emlékeztetett arra, hogy "az irányelvek értelmezésére kizárólag azoknak az új tagállamban való - és az új tagállamnak az Európai Unióhoz történt csatlakozásától kezdődő - alkalmazása tekintetében rendelkezik hatáskörrel". Mindezt egy korábbi, szintén magyar ügyben - az úgynevezett szombathelyi ügyben - hozott ítéletében állapította meg precedensértékűen az Európai Bíróság. Akkor először jelezték a bírák, hogy az Ynos Kft. kontra Varga János ügyre, amelyben ingatlankezelői díj jogosságáról van szó, az intézmény hatásköre nem terjed ki, mert a per tényállása csatlakozás előtti.

Nem zárható ki azonban, hogy egy, a csatlakozás utáni időszakra vonatkozó újabb

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Hegedűsné Kónya Szilvia

Három gyerek után akarta meglepni férjét a forráskúti Hegedűsné Kónya Szilvia, amikor jelentkezett… Tovább olvasom