Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem fejőstehén a mintagazdaság

Gazdasági nehézségei ellenére több befektető is érdeklődik a privatizálás előtt álló Bábolna rt. iránt. Ezért is várták sokan az állami mintagazdaság pár hónapja kinevezett vezetőjének, Nagy Frigyesnek első nyilvános helyzetértékelését.
Nagy Frigyes, a Bábolna rt. el nök-vezérigazgatója az elmúlt három hónap alatt megvizsgálta a mintagazdaság helyzetét és tegnap ismertette tapasztalatait, a cég kilátásait. Felidézte, hogy a társaság a ’60-as, ’80-as évek ben világszerte versenyképesnek számított, ám a piacgazdaságra áttéréskor – akárcsak az egész magyar mezőgazdaság – veszteségeket szenvedett. Elmondta: míg 1998-ban még konszolidált gazdaságot vettek át az új vezetők elődeiktől, neki nehéz örökség jutott.
Az rt. 22 milliárd forintnyi adósságot gyűjtött össze – ebből 12 milliárd rövid lejáratú hitel – és tavaly 7,6 milliárd fo rint veszteséget produkált.

Kegyelemdöfés után

A vezérigazgató szerint a vagyonfelélés folyamatos a társaságnál, ezért a menedzs ment feladata ennek megállítása. Úgy véli, a jelenlegi helyzet az elmúlt 10–12 évben történtek eredménye, de az utóbbi 4 év adta meg a kegyelemdöfést a cégnek, ezért a korábbi irányítás stílusától a jelenleginek jelentősen el kell térnie.
Versenyképessé kell tennie Bábolnát: csökkenteni kell veszteségeit, tisztázni kell készleteit, ren dezni adó- és peres ügyeit, hogy 2003-at tiszta lappal kezdhesse és jövőre a privati zációt nyélbe lehessen ütni. Ennek mód járól a tulajdonos, az ÁPV rt. dönt.

Nagy Frigyes úgy véli, az rt. fő tevékeny ségterülete, a baromfiágazat nem vonható ki a versenyszférából. A cég fő értékének a több 10 ezer embernek munkát adó, hiz lalókból álló integrációt tartja. A privatizá ció véleménye alapján nem történhet a jobb falatok kicsemegézésével, és alapfelté tele a hitelek rendezése. Elmondta, hogy a társaság napi likviditási gondokkal küzd, objektumai jelzáloggal terheltek, ezért pénzügyi problémáinak megoldása nehe zen képzelhető el a bankok korrekt közre működése nélkül.

Nagy lábon élés helyett

A kilábalás érdekében a vezérigazgató három feladatot tart szem előtt. Mivel az integrációs láncok nem működnek meg felelően, az új vezetés az üzemeket, vágó hidakat nagyobb önállósággal és felelős séggel ruházza fel: maguknak kell gon doskodniuk alapanyag-beszerzésükről és értékesítésükről. Az irányítás másik fon tos teendője a kereskedelempolitika javí tása. Nagy Frigyes szerint tűrhetetlenek az eddigi viszonyok, melyekben az rt. mindent drágán vett és olcsón adott, így milliárdos állami támogatásokat igényelt, vagyis a hiányok pótlására az adófizetők pénzét használta. Szigorítani akar a költ séggazdálkodáson is, gátat akar szabni a forintok elúszásának, az indokolatlan nagy lábon élésnek. Úgy véli, korábban sokan fejőstehénnek nézték a mintagaz daságot, melyben nem jutott pénz a termeléstechnikai célokra.

Példaként meg említette, hogy eladták összes öntözőbe rendezését, ezért hatalmas veszteségeket szenvedett növénytermesztése. Hajdan világszínvonalú gépparkja pedig számára ma múzeumnak tűnik. Rimányi Z. Személyi változások Az elmúlt másfél évben 56 vezető távozott a Bábolna rt.-től összesen 170 millió forintos végkielégítéssel. Nagy Frigyes elnök-vezérigazgatóként eddig a győri Pannon Baromfi Kft. ügyvezető igazgatóját, Forgács Pétert – aki mint egy négy hónapig látta el posztját – és Palkovics Pétert, az rt. vezérigazga tó-helyettesét menesztette. Más személycseréket nem tervez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb telefont és internetet vár a nép

A hazai háztartások több mint 80 százaléka a vezetékes telefontarifák… Tovább olvasom