Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Nem „úri sport”, viszont nagy felelősséget követel

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a szabadidő-lovaglás Mosonmagyaróvár környékén, a sportágat űzők száma meghaladja a százat. A hobbilovasok szerint széles körű összefogással és pályázati támogatással kiváló lovasturizmus alapjait lehetne megteremteni a térségben.
Bár hazánk évtizedekig magas színvonalú lovasturizmussal büszkélkedhetett, a kilencvenes években az állami gazdaságok privatizációja, a tőke és a támogatások

hiánya, valamint a piacok elvesztése miatt szinte megszűnt ez az idegenforgalmi ágazat. A kedvezőtlen külső körülményekkel egyidejűleg azonban az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tett szert a lótartás, folyamatosan gyarapodik a szabadidőlovasok száma.

Úttalan utakon

A becslések alapján ma már eléri a százat is az aktív amatőr lovasok száma Mosonmagyaróvár környékén. Az utóbbi években a Szigetközben és a környékén egyre gyakrabban találkozni az út szélén kocogó lovasokkal. A lovaknak ugyan még kijelölt túraútjaik nincsenek, ám már jól ismerik azokat az ösvényeket, utakat, ahol eljuthatnak egymás farmjához.

Csak komolyan

– Ha valaki belekóstol a lovas-

életbe, szinte azonnal megszereti, és attól fogva már nincs visszaút – állítja Dicsőfi Péter, aki maga is több állatot tart dunaremetei farmján. – Fontos azonban, hogy csak azok fogjanak bele, akik valóban komolyan gondolják. Nagy felelősséget követel, naponta legalább kétórányi elfoglaltságot jelent a négylábúak tartása. Aki ezt nem tudja vállalni, annak sem szabad ezt a hobbit választania – mondja Dicsőfi Péter.

Annyi, mint a cigaretta

– Sokan azt gondolják, hogy ez „úri hobbi”, és csak az igazán nagypénzűek engedhetik meg maguknak – vélekedik a halászi Pausits Erika, aki lovával szinte minden környékbeli rendezvényen részt vesz, sőt, az ország távolabbi pontjaira is ellovagolt már. – Ez azonban egyáltalán nem igaz. Esetünkben nem milliós értékű, csupán néhány százezer forint értékű állatokról van szó, s a tartásuk sem kerül többe, mint amit egy dohányos költ havonta a szenvedélyére.
– Az elmúlt néhány évben nagyon jó kapcsolat alakult ki a környék hobbilovasai között. Ma már szinte hagyomány, hogy az év első hetében Dunaremetén összeülünk és egyeztetjük az éves programot. A nyári időszakban szinte minden hétvégére jut egy-egy találkozó. Ezek közül a legkiemelkedőbb a levéli Pünkösdi Lovasnapok és a halászi Szigetköz Lovastalálkozó.
Nagy Attila, a Levéli Hóka Lovasklub elnöke szerint a szabadidőlovasok be tudnának kapcsolódni a Szigetköz és a környék lovasturizmusába. A hobbilovasokat elsősorban nem az üzleti érdekek vezérlik, sokkal inkább szeretnék megteremteni egy lovas-túraútvonal feltételeit a térségben. Ehhez a pályázati lehetőségek keresése mellett elengedhetetlen a tanulás és a lovastársadalmon belül olyan összefogás megteremtése, melyben a szabadidőlovasokat is egyenrangú félként kezelik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek

a szóbeli érettségik

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom