Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Nehezebb-e a dél-amerikai csapatoknak Európában?

Dél-amerikai csapat mindeddig egyszer tudott Európában világbajnokságot nyerni 1958-ban.
A brazil válogatott VB előtti edzése Svájcban. Előtérben: Adriano, Cafú és Cichino. (Fotó: FIFAworldcup.com)
Dél-amerikai csapat mindeddig egyszer tudott Európában világbajnokságot nyerni; 1958-ban a Vincente Feola vezette Brazília 5-2-re verte Svédországot a Stockholmi döntőben. De vajon megismétlődik-e, vagy a dél-amerikaiaknak nehezebb Európában játszani?

A 2005-ben ugyancsak Németországban megrendezett FIFA Konföderációs Kupa, amelynek döntőjét Argentína és Brazília játszotta, mindenesetre azt mutatta, hogy a dél-amerikaiak egyre otthonosabban mozognak az európai pályákon. 

A dél-amerikaiak könnyebb alkalmazkodása az európai pályákhoz már néhány éve elkezdődött, elsősorban annak köszönhetően, hogy a klubcsapatokban egyre több latin-amerikai játékos található. Talán ennek látszott a hatása az 1990-es és 1998-as világbajnokságon is, ahol Argentína, illetve Brazília döntőt játszott.

Mit mutatnak a statisztikák? A José Pekerman által vezetett argentín válogatottban mindössze egy olyan játékos, a kapus Roberto Abbondanzieri található, aki a nemzeti bajnokságban futbalozik. A tíz mezőnyjátékos mindegyike európai klubba igazolt. Köztük van a kapitány, Juan Pablo Sorin is, aki úgy véli : "Mindig előnyt jelent abban a környwezetben szerepelni, ahol az ember amúgy is játszik. Hogy mást ne mondjak, könnyebb a családdal lenni vagy legyűrni az akklimatizációs nehézségeket. Meggyőződésem, hogy Németországban könnyebb lesz, mint Japánban volt."


Az idei világbajnokságon 4 dél-amerikai válogatott - Argentína, Brazília, Ecuador és Paraguay - lesz jelen, szemben a legutóbbi európai rendezésű vébével, az 1998-as franciaországi tornával, ahol 5 csapat volt.

Argentína és Brazília mellett Anibal Ruiz szövetségi kapitány paraguayi válogatottja harmadik egymást követő VB-szereplésén szintén a jó szereplést tűzte ki. "Csapatunk reméli, hogy meglepetést okozunk. Lehet, hogy nem szállunk meg ötcsillagos szállodában, de tisztában vagyunk képességeinkkel, és úgy gondoljuk, többet tudunk elérni, mint előző részvételeinken." Erre a bizakodásra Ruiznak szüksége is lesz, mivel két jellegzetesen európai focit játszó ellenféllel, Angliával és Svédországgal kell felvennie a harcot a csoportban.

A brazil Luiz Felipe Scolari ugyancsak hozzáértő az európai akklimatizáció kérdésében. A brazil válogatott 2002-es világbajnok szövetségi kapitánya az idei VB-n Portugália együttesét vezeti. "Igaz, hogy a dél-amerikaiaknak mindig is nehéz volt európában nyerni, de nem hinném, hogy ennek különleges okai lennének. Szerintem Portugáliának legalább olyan nehéz elvinni a trófeát, mint Argentínának vagy Brazíliának." - mondja Scolari.

Ami Brazíliát illeti, érdemes egy pillantást vetni a Lance! című brazil lap felmérésére: a megkérdezettek 80 százaléka úgy véli, hogy Parreira csapata képes lesz megvédeni címét. Ebben nagy szerepe van Mario Zagallo segéd-szövetségi kapitány nyilatkozatainak is. Hogy csak a legvisszafogottabbat idézzük: "Meggyőződésem, hogy elhozzuk a hatodik VB-trófeát is!"

Az argentín Eduardo Deluca, a FIFA latin-amerikai szervezetének főtitkára szerint a dél-amerikaiak ezen a VB-n úgy játszanak majd Európában, mintha otthon lennének. Szerinte ennek oka nem csak a számos légiós, hanem az is, hogy az elmúlt években sok dél-amerikai keresett munkát Európában, s ők bizonnyal megjelennek a stadionokban is. Deluca úgy véli, valamelyik dél-amerikai csapat biztosan a döntőben lesz.

(Forrás: FIFAworldcup.com)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mit tenni nyárfapihe ellen?

Tovább olvasom