Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Nehéz helyzetben a hazai zöldek

A környezetvédelem gyengülő kormányzati képviselete és a költségvetési zárolások miatt nehéz helyzetbe került a hazai környezetvédelmi ágazat - jelentette ki az MTI-nek adott nyilatkozatában Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) igazgatója a környezet- és természetvédő szervezetek hét végén Baján megrendezett országos találkozója után.

Az MME vezetője kiemelte, hogy drasztikusan megcsappantak a környezetvédelmi civil szervezetek számára rendelkezésre álló hazai források. "A napokban szembesültünk azzal, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) keretét, melyet a tavalyihoz képest már megfeleztek, további 22 százalékkal megvágják. Ezzel egy újabb meghatározó forrásunkat vonják el, s mindezt annak ellenére, hogy a zöldszervezetek a kormányzat munkáját kiegészítik, sőt, sokszor helyettesítik" - mondta Halmos Gergő. Mint emlékeztetett, az NCA megnyirbálása csak az elvonások legújabb fejezete; a volt környezetvédelmi minisztérium egykor egymilliárd forintot meghaladó civileknek szánt forrásai, melyeket ma a Vidékfejlesztési Minisztérium kezel, százmillió forint körüli szintre csökkentek.

"A civil társadalom hazai forrásai az elmúlt tíz évben folyamatosan elfogytak, a bonyolultabb és nehezebb hozzáférésű uniós pályázatokon pedig jobbára csak a nagyobb szervezetek indulhatnak eséllyel" - hangsúlyozta a zöldszervezet vezetője. "A bajai találkozó körülbelül 300 résztvevővel folyt, ez nagyjából megfelel a korábbi éveknek. A környezetvédelem kormányzati pozíciójának meggyengülését önmagában is jelzi, hogy míg az eddigi találkozókon a köztársasági elnök és a környezetvédelmi miniszter is megjelent, idén csak államtitkári szinten képviseltette magát a kormány" - mutatott rá Halmos Gergő. A "zöld csúcson" megvitatott témák közül kiemelte a készülő alkotmány környezetvédelmi értékelését; mint mondta, a jelenlévő szervezetek közös nyilatkozatot tesznek majd közzé álláspontjukról.

A főbb bírált pontok az egészséges környezethez való jog csorbulása, az elért természetvédelmi szint védelmének hiánya és a jövő nemzedékek ombudsmanjának - mint intézménynek - a tervezett megszűntetése. Szintén közös állásfoglalás lát majd napvilágot az energiastratégiáról - tette hozzá. A Környezet- és Természetvédő Szervezetek XXI. Országos Találkozóját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna Környezetvédelmi Fórum és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület szervezte meg a bajai Eötvös József Főiskolán.

Olvasóink írták

  • 1. Pofátlan 2011. március 22. 19:48
    „Nem az MSZP szekerét kellene tolniuk a zöldeknek. Szigetköz mutatja hogy ők sem tudnak megoldást mindenre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány dönthet hivatalos földrajzi nevekről

A Földrajzinév-bizottság helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez… Tovább olvasom