Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Negyven éven át gondozták a kertet

Az Árpád utcai egykori mentőállomás kertjét több mint negyven évig gondozták a mentőállomás lelkes „botanikusai”. Az épület bontását időközben megkezdték, a szép és különleges növények veszélybe kerültek.
– Mályvacserje, japán som, török akác, babérfa, cédrusok, tuják, juharok, jukkák és egy igazán értékes tiszafa – sorolja Tuba Jenő az Árpád utcai valamikori mentőállomás kertjében található növényeket. A mentőállomás dolgozói, köztük Tuba Jenő, több mint negyven évig ültettek újabb és újabb növényeket, hogy otthonosabbá tegyék környezetüket. 1950 és 2003 között működött itt az állomás, ezalatt került ide vadgesztenye-, diófa és lila akác is. A kert szökőkútnak és kis tavacskának is otthont adott, amibe még tavirózsát is telepítettek. – A tóban voltak teknősbékák, és egy vadász ismerősöm révén jó pár hétig még egy őzgidát is neveltünk. Az új állomáson szintén tervezzük, hogy magunk ültetünk cserjéket, fákat, bokrokat, de örülnénk, ha a régi helyen is megmaradna a belváros lélegző zöld területe.
A városházán még nincs terv arra vonatkozóan, hogy mi történik a növényekkel, egyelőre az épület bontását kezdték el. A későbbiekben valószínűleg társasház épül ide. Az ingatlan körülbelül egy hónap múlva kerül az önkormányzathoz, addig az állam a tulajdonosa. – Valóban van egy-két, a szakemberek számára is szép, értékes növény az említett területen – mondta el Nagy Zsolt főkertész. – Helyi védettség nem áll fenn, de amennyiben eldől a hasznosítás, érdemes lenne figyelembe venni, hogy nagy zöld területről van szó, ami a belvárosban nem gyakori, és ennek megfelelően megtervezni az épületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi egyetem 57. rektora

A hároméves ciklus letelte után újabb négy évre kapott bizalmat Szabó Gábor, a Szegedi… Tovább olvasom