Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Négy kisebbség indulhat ősszel

Térségünkben a német, horvát, cigány, bolgár kisebbség alakíthat önkormányzatot. Az ő esetükben iratkoztak fel ugyanis harmincnál többen a választói névjegyzékbe. Az örmények és a görögök nem indulnak.
Mint arról már a tegnapi lapszámunkban beszámoltunk (Több kisebbségi önkormányzat alakulhat, 3. oldal), lezárult a kisebbségi választói névjegyzékbe való feliratkozás határideje. Körképünkben annak jártunk utána, Sopron térségében mely településeken, mely kisebbség alakíthat önkormányzatot.

A kitelepítés emléke

A soproni német önkormányzat elnökét, Hirschler Rezsőt meglepte, hogy csupán 402-en vetették fel magukat Sopronban a jegyzékbe. – Talán él még a német ajkúakban a hatvan évvel ezelőtti kitelepítés emléke, és emiatt maradtak otthon – fejtette ki az elnök. – Jelöltjeink a német kultúrklub színeiben indulnak. Sopronon kívül még Ágfalván, Fertődön és Fertőrákoson alakulhat meg októberben a kisebbségi önkormányzat. Ezzel egy időben megyei testületet is létrehozhatunk.
A horvátok számára is bizonyossá vált, hogy megalakíthatják a megyei önkormányzatot. Ennek feltétele volt, hogy tíz településen legyen helyi önkormányzatuk. – A Gradistyei Horvátok Egyesülete és a többi egyesületet tömörítő Magyarországi Horvátok Szövetsége pénteken rendkívüli tanácskozást tart – tájékoztatta lapunkat Payrits Ferenc elnök. – Ezen dől el, hogy melyik szervezet neve alatt indulnak majd a jelöltek. Számunkra az lenne a kedvező, ha itt helyben, magunk dönthetnénk arról, hogy kikből lesznek képviselők. Térségünkben egyébként Sopronon túl Fertőhomokon, Hidegségen, Kópházán, Undon és Sopronhorpácson jött össze a minimálisan harmincfős létszám.
Tölgyesi Géza, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke bízik abban, hogy ősztől egy ideológiájában, felfogásában és személyében is megfiatalított testület áll majd fel. Nagy öröm számukra, hogy sikerült hatvanöt támogatót szerezniük. Úgy vélik, a romák nem maradhatnak képviselet nélkül. Sopronon túl Fertőrákoson, Szakonyban és Ivánban lesz kisebbségi önkormányzatuk.

Két kivétellel feliratkoztak

A bolgárok esetében kizárólag Sopronban áll majd fel a kisebbségi testület. – Tagjaink nagyon jó arányban iratkoztak fel a választói listára – tudtuk meg Rábensteiner Viktor alelnöktől. – Harminchét tagunk van, és abból két kivétellel mindenki feliratkozott a névjegyzékre. Az elegendő minimumot már teljesítettük, reményeink szerint ismét megalakul az önkormányzat és tovább folytathatjuk a balkáni kultúra bemutatását a városban.

Ágfalván negyedszer

Ágfalván már a harmadik ciklust fejezi be idén a német kisebbségi önkormányzat. A kétezer lakosú településen a helyiek negyede német nemzetiségű, s közülük 323-an kérték is felvételüket a választói jegyzékbe, azaz több mint a tízszerese gyűlt össze a választások kiírásához szükséges 30 nyilatkozatnak. Böhm András, a kisebbségi önkormányzat elnöke szerint az elmúlt években bebizonyították, tudnak élni az önkormányzatiság adta lehetőségekkel. – Pezsgő nemzetiségi kulturális élet jellemzi Ágfalvát, sikerült a mindennapi életbe is átmenteni a hagyományok őrzését és a nyelvoktatást – tudtuk meg az elnöktől, aki a következő időszak legnagyobb feladatának a kulturált, indulatoktól mentes választások lebonyolítását tartja.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom