Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Navracsics: Tudtuk, hogy lesznek népszerűség rontó lépések

Navracsics Tibor szerint nem csökkent a kormányoldal népszerűsége olyan mértékben, mint arra számítottak, mégpedig azért, mert a választópolgárok ma is tisztában vannak azzal, hogy alapvető változásokra van szükség Magyarország versenyképességéhez.

A miniszterelnök-helyettes az MTI-nek adott, a kormány egyéves munkáját értékelő interjúban szólt arról is, hogy a minisztériumi struktúrát nem tartja presztízskérdésnek, a rendvédelmi dolgozók tiltakozását nyugdíjügyben "problémásnak" érzi. Kitért arra is, hogy az új Ptk. és Btk. várhatóan csak 2012-ben kerül a Ház elé. Kormányátalakítási tervekről nem tud a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Navracsics Tibor a kabinet egyéves teljesítményét értékelve úgy vélekedett: az egy éve megkezdett munka, a strukturális, a szakpolitikai átalakítások, a gazdasági növekedést ösztönző lépések mostanra jutottak el oda, hogy már konkrét érdekeket is sérthetnek, az pedig nyilvánvaló, hogy azok a társadalmi csoportok, amelyek érdeksérelmet szenvednek el, rosszallásukat fejezik ki emiatt. Ez Európa nagy részében ugyanígy zajlik: Spanyolországtól Svédországig, Nagy-Britanniától Görögországig, mindenhol a magyarországihoz hasonló intézkedéseket végrehajtó kormányokról van szó, és a reakció is hasonló, amely ezeket a lépéseket fogadja - emelte ki, rámutatva: tudomásul kell venni, hogy Európának ma nagyon kemény, következetes lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy egy öregedő és egy kicsit talán el is kényelmesedett kontinensből ismét versenyképessé, fiatalossá, dinamikus gazdaságúvá váljon.

Mint mondta, számoltak azzal, hogy olyan intézkedéseket lesznek kénytelenek megtenni, amelyek értelemszerűen vonják maguk után a népszerűségvesztést, de közlése szerint a támogatottságuk csökkenése még nem olyan mértékű, mint amilyenre készültek. Úgy véli, ez azt jelzi, hogy a választópolgárok nemcsak tavaly voltak tudatában annak, hogy valaminek alapvetően meg kell változnia az ország versenyképességéhez, hanem most is tudják, hogy bár az egyes lépések kellemetlenek, rosszak, de hosszabb távon egy erősebb Magyarország kialakítását célozzák. Hozzátette, abban bízik, hogy akik időközben "elbizonytalanodnak", azok is azt látják, hogy ha jól sikerülnek ezek a lépések, akkor az mindenki javát szolgálja.

A minisztériumi struktúra és a kormányszerkezet esetleges átalakítását firtató felvetésre Navracsics Tibor kijelentette: a tárcák struktúráját nem tartják presztízskérdésnek, hangsúlyozta ugyanakkor, a már egy éve működő új szisztémával szerinte sikerült felülírni azt az érdekrendszert, amely "már-már megbénította" a kormányzati döntéshozatalt. "Innentől kezdve a miniszterelnök döntése, hogy a kormányzati politikát milyen szerkezeti rendben tudja a leghatékonyabban megvalósítani", a jelenlegiben vagy azon változtatva - mondta, hozzátéve, hogy ugyanez az álláspontja a kormány személyi összetételével kapcsolatban is. Hivatalos egyeztetéseken egyébként még egyáltalán nem került szóba strukturális vagy személyi átalakítás - jegyezte meg.

A tárcavezető szólt arról, hogy az őszi törvényhozási időszakban is a jelenlegihez hasonló heves, ám más karakterű vitákra számít, például az alapjogokkal kapcsolatos törvényekkel és a választójogi szabályozással összefüggésben. Utóbbiról szólva közölte, számára az a fontos, hogy vegyes maradjon a választási rendszer, az egy- vagy kétfordulós szisztémában viszont nem foglalt állást. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a kétfordulós majdnem kétszer annyiba is kerül.

Az év második felének a közmunkarendszer átalakítása lesz a "slágertémája" - közölte, kifejtve: a tervek szerint július 1-jéig nyilvánossá válik az első nagyobb közmunkaprogramok koncepciója, ősszel el is indulnak a bemutató jellegű programok, 2012. január 1-jétől pedig a teljes rendszer megkezdi működését.

A tárcáját érintő idei feladatok közül kiemelte az igazságszolgáltatási reformot, amelyet ugyancsak őszig kell előkészíteniük. Véleménye szerint olyan megoldást kell találni a bírósági szervezetrendszerre, amely felhasználja a mai Országos Igazságszolgáltatási Tanács tapasztalatait, arra azonban még nem tudott választ adni, hogy a bírák kinevezése visszakerül-e az igazságügyi kormányzathoz. Megjegyezte ugyanakkor: "egy független, már-már teljesen zárt rendszer hajlamos lehet a felelőtlenségre". Az új polgári (Ptk.) és büntető törvénykönyvről (Btk.) szólva azt mondta, mivel várhatóan nagyon sűrű lesz az őszi törvényalkotási program, elképzelhető, hogy az új kódexek csak 2012 első felében kerülnek a Ház elé.

A rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjával kapcsolatban Navracsics Tibor azt reméli, az érintettek is belátják, "most nem olyan időszakban élünk, hogy 42 évesen el lehet menni nyugdíjba". Arra a kérdésre, hogy milyen munkát végezhetnek majd a frissen benyújtott alkotmánymódosítás révén visszatérő rendőrök, tűzoltók, példaként azt válaszolta: kiváló főnök lehet belőlük egy hivatalban. Szerinte akár tűzoltókról, akár rendőrökről van szó, korábban egy fegyelmezett hierarchiában pontosan, precízen végezték a munkájukat, és ma a magyar közigazgatás sok területén elfér ez a precizitás, pontosság és tapasztalat. Kitért arra is: abból a szempontból kissé "problémásnak" érzi a rendvédelmisek tiltakozását, hogy ezzel azt üzenik annak a társadalomnak, amelyben százezrek veszítették el a munkájukat, és élnek munkanélküli segélyből, hogy "ők köszönik szépen, de nem akarnak dolgozni".

Azzal kapcsolatban, hogy télen a közigazgatási tárca is közvetített a felsőoktatási tárgyalásokban, a miniszter azt mondta: ezt a hallgatói önkormányzatok és rektorok kérésére tették. Hozzátette, hogy a kormányzati koordinációért is felelős kormánytagként az ilyen helyzetekre bármikor készen áll, de - mint fogalmazott - "önszántamból nem szeretnék belépni más tárca belső ügyébe".

Olvasóink írták

 • 10. janika 2011. május 25. 20:59
  „Felakasztotta magát a Parlament kapujánál
  Hozzászólok!
  MTI
  2011.05.25. 17:49
  Értékelem a cikket!


  Felakasztotta magát egy 62 éves férfi szerda délután a Parlament I. kapuja közelében; a férfi könnyebb nyaksérülést szenvedett.

  1. janika 2011.05.25. 20:48
  Hát már idáig fajult az Magyar Igazságszolgáltatás? Csak, akkor foglalkoznak a kisember ügyével, ha a Parlament kapujára akassza föl magát? Látszik ennek az ügyét sem vállalta ügyvéd (Tábla és Legfelsőbb bíróság) és ezért lett kirúgva a hivatalokból!”
 • 9. gjozsi88 2011. május 24. 17:28
  „Azt senki nem kérdezte meg a nyilatkozótól, hogy munkaerő hiány van a közhivatalainkba?”
 • 8. SPS 2011. május 24. 16:59
  „" Arra a kérdésre, hogy milyen munkát végezhetnek majd a frissen benyújtott alkotmánymódosítás révén visszatérő rendőrök, tűzoltók, példaként azt válaszolta: kiváló főnök lehet belőlük egy hivatalban. Szerinte akár tűzoltókról, akár rendőrökről van szó, korábban egy fegyelmezett hierarchiában pontosan, precízen végezték a munkájukat, és ma a magyar közigazgatás sok területén elfér ez a precizitás, pontosság és tapasztalat. Kitért arra is: abból a szempontból kissé "problémásnak" érzi a rendvédelmisek tiltakozását, hogy ezzel azt üzenik annak a társadalomnak, amelyben százezrek veszítették el a munkájukat, és élnek munkanélküli segélyből, hogy "ők köszönik szépen, de nem akarnak dolgozni".

  Aztán egy hét múlva tekintettel, hogy a vezető bizalma megrendült az alkalmazottban valamennyit lapátra teszik...

  Amúgy meg a kis és jól működő önkormányzatoktól kell a pénz az évek óta pazarló fideszes (hitel, kötvény) önkormányotoknak. Ismét a kicsik fizetik meg a nagyok felelőtlenségét.”
 • 7. gjozsi88 2011. május 24. 15:32
  „Ezekről a népszerüség romboló intézkedésekről miért nem beszéltek a kampányban??????
  Miért beszélnek arról, hogy nem lesz megszorítás??????
  Ha nem lesz megszorítás, akkor mitől népszerütlen??????

  Talán újra felteheti a Fidesz a régi lemezét!
  Illegitim kormány.....azonnal mondjon le!”
 • 6. Losba 2011. május 24. 13:50
  „...parasztvakítás...ők is tudják, hogy nagy mértékben esett a "népszerűségük", de még hátravan 2012 az igazi megszorítások éve , amik mindenkit érinteni fognak..akkor már nem lehet ezt a hazugságot szajkózni moderálva fityesz.”
 • 5. Stickers 2011. május 24. 13:31
  „Aha, persze”
 • 4. öszödiböszme 2011. május 24. 11:02
  „Nem csökkent olyan mértékben???????? <moderálva> menjél végig Győrben a Baross úton ami alapban elég konzervatív város. A hátadon a köpésekből származó nyál mértéke. 1.5 liter/négyzetcentiméter!”
 • 3. janika 2011. május 24. 10:17
  „No és meddig töketlenkednek még az alapvető változások terén? Főleg az igazságszolgáltatások reformjával!”
 • 2. machers 2011. május 24. 09:34
  „1. bojtár 2011.05.24. 09:22
  Érdekes cikk! Bár nem értem, hogy kapcsolódik Navracsics nyilatkozatához?!
  Egyetértek Navracsiccsal. Tudtuk, hogy lesznek népszerűség rontó lépések. Na, de ennyi!”
 • 1. bojtár 2011. május 24. 09:22
  „itt is van egy:
  Százmilliókat hordtak táskákban a "szervezett bűnözés ellen harcoló" zsaruknak

  Az 1990-es évek elején iparszerűen lopták Budapesten - és az egész országban - a személygépkocsikat. Csak a fővárosban hetente átlagosan 50-70 autó eltűnését jelentették a rendőri szerveknek - és a biztosítóknak. Sokaknak volt ez nagy biznisz akkoriban, és nem feltétlenül csak a bűnözőknek...
  Azokban az ügyekben, amelyekben felmerült a gyanú, hogy szervezett bűnözői csoport(ok) állhat(nak) az autólopások hátterében, az Országos rendőr-főkapitányság (ORFK) Nemzetközi Szervezett Bűnözés és Kábítószer-ellenes Szolgálat (NSZBKSZ) munkatársai nyomoztak. A csapat gyakorlatilag a BRFK 2. számú betörési csoport tagjaiból alakult.
  - A járműlopások kiugróan magas száma miatt a Hungária Biztosító az eltulajdonított gépkocsi forgalmi értékének 10 százalékát fizette ki jutalomként a megtalálónak - mondta a privatkopo.hu-nak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egykori kiemelt operatív főnyomozója, aki 1990 őszétől 1991 végéig a kiemelt ügyek megoldására létrehozott Cattani nyomozócsoportban tevékenykedett.
  A volt operatív nyomozó elmondta: 1990-91-ben a biztosítótársaság központjából hetente 8-10 millió forint érkezett az ORFK-ra, táskákban. - Iszonyú pénzeket vágtak zsebre - adómentesen! - a ´90-es évek legelején az NSZBKSZ nyomozói, ugyanis feltűnő hatékonysággal találták meg az ellopott kocsikat... Több rendőrtiszt azokban az években alapozta meg anyagi jólétét, luxusingatlanokban éltek, méregdrága kocsikkal furikáztak. Ezt az életnívót a rendőri fizetésből lehetetlen lett volna megteremteni és fenntartani.
  Mivel felmerült a gyanú, hogy a zsaruk szervezett bűnözői körökkel működtek együtt, a Cattani nyomozócsoport vizsgálódni kezdett a feltételezett visszaélések feltárása érdekében, de - ahogy a lap informátora fogalmazott - a hivatalban lévő rendőri vezetők gyorsan ,,elszigetelték" őket az ügytől.
  - Az általunk összegyűjtött információk arra utaltak, hogy a szervezett bűnözés elleni szolgálat több munkatársa szoros kapcsolatban állhatott egyes bűnbandákkal, amelyek ,,megsúgták" nekik, hol találhatók az ellopott autók - közölte az egykori rendőrtiszt. - A biztosítótól kapott jutalmakat pedig szétdobták egymás közt.
  Az NSZBKSZ - a rendőrségtől már sok éve eltávolított - századosa egy bécsi kirándulása után bejelentette, hogy az osztrák fővárosban ellopták Alfa Romeo típusú sportkocsiját. - A több milliós verdára én bukkantam rá, Budapesten, a százados barátnőjének ingatlanán - mondta a Cattani csoport egykori tagja. - Éppen az ,,eltűnt" gépkocsi szétszerelése zajlott, hogy az alkatrészeket értékesíthessék...
  A biztosítási csalást elkövető Z. György százados egyik közeli rokona egyébként a Hungária Biztosító főosztályvezetőjeként dolgozott, a megtalálóknak járó jutalmak kifizetéséért volt felelős. Ugyancsak fontos pozíciót töltött be akkoriban a biztosítótársaságnál a 2003-ban elhunyt Dobos János, aki - alezredesi rangban - az ORFK vagyonvédelmi alosztályának vezetőjeként vonult nyugdíjba.
  - Érdekességként megemlíthető, hogy az NSZBKSZ egyik csoportvezetőjének, Szabó Lászlónak 1991-ben négy autóját lopták el, nyilván véletlenül - mondta mosolyogva az ügyben nyomozó ex-cattanis. A volt rendőrtiszt Földesi-Szabó László néven szerepelt a közelmúlt bűnügyi krónikáiban: az Egymásért Egy-Másért Alapítvány volt vezetőjeként - csempészet és sikkasztás bűntette miatt - 7 év börtönre ítélték. A bujkáló nyugalmazott ezredest a napokban fogták el.
  Húsz évvel ezelőtt százmilliók vándorolhattak rendőrbűnözőkhöz. Táskákban, az adóhivatal elől eltitkolt módon. A piszkos ügy részleteit még évtizedekig nem tudhatjuk meg, ugyanis azokat meg előlünk titkolják: 80 évre államtitokká nyilvánították...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyen kapható szer - Dizájner drogok már tanítási időben is

Középiskolákban gond nélkül be lehet szerezni az úgynevezett dizájner drogokat, amelyeket már nem… Tovább olvasom