Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Naponta kétezer utas a K2-n

Naponta átlagosan kétezren lépik át a határt az április eleje óta személyautóval is átjárható hegyeshalmi régi átkelőn. A kishatárt elsősorban – a megadott zónában lakó – Ausztriában dolgozó ingázók és a bevásárló turisták használják.
Az elmúlt egy hónap tapasztalatai azt bizonyítják, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket a hegyeshalmi régi átkelő személyautók előtti megnyitása. Mint ismeretes és lapunkban is több alkalommal beszámoltunk róla, április 7-től beindulhatott a forgalom a Hegyeshalom–Nickelsdorf II. közúti határátkelőhelyen (K2). Korábban csupán gyalog, kerékpárral és az autópályáról letiltott gépjárművekkel használhatták ezt az átlépési pontot, majd mintegy kétéves huzavonát követően született meg a döntés, miszerint a legfeljebb kilenc ember szállítására engedélyezett személyautóval is át lehet itt lépni, amennyiben a kocsiban ülők a határ menti térségben bejelentett lakóhellyel rendelkeznek.
A határ menti térség alatt az átkelőtől számított harminc kilométeren belüli települések értendők. Az utasoknak az átkeléshez rendelkezniük kell érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel,

valamint lakcímkártyával.
Újszászi Zsolt alezredes, a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltség vezetője a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt egy hónap alatt beépült a köztudatba, hogy az érintett településeken élők személyautóval is használhatják az átkelőt. Naponta átlagosan mintegy kétezren lépnek itt át, osztrákok és magyarok egyaránt. Döntő többségük Ausztriában a környező településeken dolgozó ingázók. Ez abból is érezhető, hogy általában a kilépőoldalon kora reggel, míg befelé a késő délutáni órákban élénkebb a forgalom. Hétvégente pedig a bevásárlóturizmus miatt érezhető forgalomnövekedés. Torlódás nem alakult ki a K2-n, ami részben annak is betudható, hogy itt kizárólag uniós állampolgárok léphetnek át, akiknek az ellenőrzése valamivel rövidebb időt vesz igénybe, mint az unión kívülről érkezőké.
Az alezredes elmondta: a visszajelzések alapján az utasok elégedettek az átkelő ilyen formában történő megnyitásával. Amennyiben ugyanis minden magyar és osztrák állampolgár előtt megnyitották volna, vélhetően a többség ezt a pontot választaná, ami azonban hatalmas torlódásokhoz vezetne.
Alkalmanként előfordul, hogy az autóban ülők közül valaki nem a megadott zónabeli települések valamelyikében lakik. Az egyezmény alapján ők személyautóval nem léphetnek itt át. Nekik azonban – a többi uniós állampolgárhoz hasonlóan – lehetőségük van gyalog átkelni a kishatáron.

A határ menti zóna magyar települései

Acsalag, Albertkázmérpuszta, Arak, Ásványráró, Bezenye, Bősárkány, Cakóháza, Csorna, Darnózseli, Doborgazsziget, Dunakiliti, Dunaremete, Dunasziget, Farád, Feketeerdő, Fertőd, Földsziget, Győrsövényház, Halászi, Hanságliget, Hegyeshalom, Hédervár, Jánossomorja, Kapuvár, Károlyháza, Kimle, Kisbodak, Levél, Lébény, Lipót, Maglóca, Má-

riakálnok, Markotabödöge, Mecsér, Mosonmagyaróvár, Mosonszentmiklós, Mosonszolnok, Novákpuszta, Osli, Öntésmajor, Öttevény, Püski, Rajka, Rábatamási, Rábcakapi, Tárnokréti, Tőzeggyármajor, Újrónafő, Újudvar, Várbalog.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bókok nőknek

Nézem és azon gondolkodom, kegyed tetszik-e már nekem vagy igyak még? Még több bók itt. Tovább olvasom