Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Napfényes megtérülési kilátások

A befektetések egyik speciális formája a külföldi nyaralóingatlan (ház, apartman, hotelrész, telek) vásárlása használatra, bérbeadásra, továbbértékesítésre – vagy mindezekre együtt.

Nincs könnyű dolga annak, aki a szomszédos Horvátország tengerparti vidékein kíván ingatlant vásárolni. Az árak egyébként – az ingatlan elhelyezkedésétől, méretétől és állapotától függően – nagy szóródást mutatnak, olykor egy strand melletti apartman négyzetméterára akár másfélszerese lehet egy tengerparti házénak, vagyis a legolcsóbb 250 ezertől elmehet akár 400 ezerig is forintban. (Néhány éve, közvetlenül a háború után jóval olcsóbb volt – jól járhattak, akik kockáztattak.)

Adria: 6-8 óra alatt ott vagyunk
Egy, az Adriával is foglalkozó pécsi ingatlaniroda vezetője, Czakó Gábor kérdésünkre elmondta: bár sok házat, lakást, apartmant és telket kínálnak Horvátországban, igazán komoly érdeklődővel az elmúlt két évben nem találkoztak. Ennek több oka van. Egyrészt az állami bürokrácia, melynek buktatóin át legalább fél évig tart az engedélyezési eljárás, másrészt a banki hitellehetőségek teljes hiánya. A horvát pénzintézetek nem adnak ingatlanhitelt külföldieknek, a magyar bankok pedig – mivel nem tudnak jelzálogot bejegyeztetni az ingatlanra – szintén elzárkóznak a finanszírozástól.

A legnépszerűbb: a horvát Adria

A szakember szerint ezért leggyakoribb megoldás – egyben vásárlási lehetőség honfitársaink számára –, amikor egy magyar beruházó cég telket vásárol Horvátországban és arra saját erőből apartmanházat épít, amelynek lakásait már Magyarországon kínálja értékesítésre. Mivel a lakások alapterülete viszonylag kicsi, általában 30–40 m2 közötti, az ár pedig ezért mérsékelt, viszonylag gyorsan találnak új tulajdonosra ezek a tengerparti ingatlanok. Az előnyök kézenfekvőek: a horvát Adria a hazánkhoz legközelebb eső tengerpart, autóval 6–8 óra alatt megközelíthető.

Vannak országok, ahol a tengerpartokat természeti kincsként kezelik. Tipikus példa erre a dinamikusan fejlődő spanyol tengerpart, azon belül is a finom, fehér homokkal borított, mintegy 600 kilométer hosszú „Costa Blanca" az ország délkeleti részén. A nap itt több mint 300 napot süt évente, és a régió hegyei védenek a hűvös széltől is, ezért a száraz, kellemesen meleg klíma télen 14–20, nyáron 30–34 fokos hőmérsékletet jelent. Helyi jellegzetességek a pálmafák, számuk Európában egyedülálló.
Árak: akár a Balatonon

Akár ez is lehetséges: naplemente a teraszról
A kitűnő adottságokat felismerve több ingatlanfejlesztő cég kezdett telekvásárlásba az elmúlt évtizedekben, ahová most sorra épülnek fel a vadonatúj, hangulatos stílusú, minden korszerű berendezéssel ellátott házak, amelyek egyben az új településeket alkotják.
Az egyik legnagyobb építőipari cég a régióban a három évtizedes múlttal és referenciákkal rendelkező spanyol TM International, amely a közelmúltban Magyarországon is megjelent. A győri képviselet vezetője, Priklerné Piszker Ilona hangsúlyozta: ez a befektetés nem kalandoroknak való. A cég februárban tanulmányútra vitte a magyar közvetítőket, bemutatva a különböző fázisban lévő építkezések helyszínét, hogy személyesen győződhessenek meg az alaposságról és a színvonalról, valamint a finanszírozási és bérbeadási garanciákról. Magyarán: a hihetetlenül olcsón kínált ingatlanok nem a képviselet ajánlatába tartoznak, így nem fordulhat elő az ő ügyfelükkel, hogy egy „bodegát" kapjon a pénzéért – természetesen a szó magyar értelmében. Például egy hatodik emeleti, tengerre néző 53 négyzetméteres apartmanlakás Puertomarban 23 millió forintnak megfelelő euróba kerül, egy közepes luxusapartman 30 milliónál kezdődik, míg egy 272 négyzetméteres luxuslakás a kilencediken – úszómedencével és napozóterasszal – már meghaladja a 65 milliót. Természetesen épülnek két-háromszintes villák, őrzött lakóparkok is változatos építészeti stílusokban, de hasonló árfekvésben. Ezek az árak csak kismértékben térnek el a hasonlóan igényes Balaton-parti ingatlanokétól, így nem meglepő, hogy sok német háztulajdonos települ át a magyar tenger mentéről a spanyol „Fehér Part"-ra. Ott ugyanis egész évben enyhe az időjárás, a nyár gyakorlatilag 7–8 hónapig tart. Az üdülőövezetek között a szolid mediterrán halászfalutól a sztárok által látogatott, klubokkal és golfpályákkal sűrűn ellátott, előkelő kisvárosig sokféle életstílus fellelhető.

Florida: kedvező hitelek segítik a vásárlókat
A finanszírozás – ellentétben Horvátországgal – itt már teljes mértékben megoldott. Komoly érdeklődés esetén ajánlatos a helyszínen tájékozódni (vásárlás esetén az eladó három nap teljes költségét visszatéríti). A vételár 50 százalékát az építő cég már „útlevélre" meghitelezi, a spanyol banki kamatoknál kedvezőbb feltételekkel. A hitel – jövedelemvizsgálattal – elérheti a vételár 70 százalékát, a futamidő a 12 évet. Igény szerint a TM megszervezi az ingatlan hasznosítását. Júniustól szeptemberig, a főszezonban egy két hálószobás apartman 6000 euróért adható bérbe, és jó esély van az elő- és utószezon kihasználására is, ami újabb három hónapot jelent. A bevételből finanszírozható az ingatlan teljes évi költsége, és törleszthető az aktuális hitelrészlet. Alacsonyabb hitel esetén még nyereséggel is lehet számolni. Közben az ingatlan értéke folyamatosan növekszik, az eddigi ütem szerint évente több mint 20 százalékot.
Aki saját nyaralásra is igénybe venné az ingatlant, a Balaton-partiéhoz hasonló éttermi és bolti árakkal, valamint alacsonyabb(!) fenntartási költségekkel számolhat.

Florida: előnyök hosszú sora

Összeállításunk során a legnagyobb meglepetést a floridai ingatlanárak hozták. Az erre a területre szakosodott magyar ingatlanközvetítő céget Kovács László alapította, aki 1990 óta dolgozik ingatlanközvetítőként az Egyesült Államokban. A világ egyik legnagyobb ingatlanközvetítő hálózata, a Re/Max képviselője Tampában. Az általa kínált egyedi hasznosítási forma a hosszú távú bérbeadás, amelyet az ingatlannak a bérlő általi megvásárlása követ.
Naponta ezer ember költözik Floridába, akiknek élni és dolgozni kell valahol. Ez, valamint az amerikaiak életmódbeli szokásai garanciát jelentenek arra, hogy az ingatlanok eladása és bérbeadása biztosított legyen. Fejlett jelzálogon alapuló hitelrendszer, változatos hitelprogramok, alacsony és stabil kamatok segítik az ügyfél ingatlanvásárlását.


Kovács úr szisztémájában nagyon ritka, hogy valaki ne venné meg az általa bérelt házat: amint lehetősége nyílik hitel felvételére. Ennek számtalan előnye van, például: nem kell elköltöznie a családnak, a gyerekek maradhatnak a barátaik között. Ha pedig családi vagy más okok miatt a bérlőből mégsem lesz vásárló, Kovács úr a befektető kívánsága szerint továbbra is kiadja vagy másnak adja el a házat. Erre már a kiválasztásnál is gondol, és nem enged az európai befektetőknek olyan ingatlant megvásárolni, amit nem fog tudni eladni vagy kiadni 3 év múlva is. A befektetőnek a megvásárolt házra a tulajdonba vétel pillanatától hosszú távú bérlője van, és az ingatlan értékétől függően 100–200 ezer forint nyeresége marad havonta, 10–15 millió forint befektetés mellett. A vevő a házhoz hitel felvételével 30 százalék saját tőkével jut hozzá, és átlagosan évente 6 százalék értéknövekedést könyvelhet el.


Átlagosnak Floridában a 180–200 négyzetméteres családi ház mondható, 3–4 hálószobával, 2–3 fürdőszobával. A hálószobákon kívül egy vagy két nappali is található a házban. Az átlagos házhoz 2 autó számára alkalmas garázs tartozik automata kapunyitóval, az árban benne van az automatikus öntözőberendezés, a légkondicionálás, a konyha és a fürdőszobák beépített bútorai, világítása, a háztartási gépek: a mosó- és a szárítógép, a mikrosütő és a jégkocka-adagolós hűtőszekrény.
És most az említett meglepetés: az új floridai sorházak 700 USD/mŰ, a családi házak 800 USD/mŰ ártól elérhetőek (aktuális árfolyamon 161, illetve 184 ezer forint négyzetméterenként). Ezek kulcsrakész árak, a felsoroltak mind benne vannak, csak a mozgatható bútorokat kell megvenni, és lehet beköltözni – állítja Kovács úr.
Az ingatlanbefektetés, főleg idegen nyelvterületen nem mindig egyszerű és jól követhető dolog. Ezért javasoljuk, hogy vásárlás előtt kérjék ki jogászuk, ügyvédjük tanácsait!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy kis pánik (Analyze that)

Paul Vitti, a maffiafőnök meggyógyult, ettől viszont dr. Sobel, a pszichológusa érzi magát… Tovább olvasom